Radnóti és kora

MEGJELENT: 2014. október 31., péntek | SZERZŐ: László T. András

Radnóti és kora címmel rendeznek irodalmi programsorozatot a vidék legnagyobb könyvfesztiváljának, a Győri Könyvszalonnak a nulladik napján. November 6-án, az idén már négynapossá vált eseményen bemutatkoznak a hazai könyvkiadók, átadják a város alkotói díját, író-olvasó találkozókat, előadásokat, kulturális programokat rendeznek – írta az MTI.

A nulladik napon a Hermann Ottó utcai könyvtárban rendhagyó irodalomórákat tartanak, Orbán Júlia, Huzella Péter és Patka Helena előadóművész fellépésével.
A nyitónapon adják át a város alkotói díját, amelyet idén Czigány György József Attila-, Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas alkotó vehet át költői lokálpatrióta és kultúraközvetítő tevékenységéért. Cigány György a nap folyamán szerzői estet is tart a Győri Nemzeti Színházban, amely évek óta otthont ad a rendezvénynek.
Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy kiadói oldalról már telt házas a rendezvény, hiszen – két-három régi résztvevő távolmaradása mellett, de új szereplővel – mind a negyven standot lefoglalták az eseményre, amely tavaly a becslések szerint mintegy huszonötezer érdeklődőt vonzott.
Szombaton irodalomtanároknak rendeznek konferenciát, amelyen egyebek mellett az egykor a megyében élt vagy itt meghalt szerzőkkel is foglalkoznak, aznap este rendezik meg a Radnóti Költészeti Biennálét. Másnap megemlékezést rendeznek Abdán, Radnóti Miklós emlékhelyénél – ismertették a programot az eseményről csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.
A fesztivál ideje alatt gyereksarok működik majd, hogy a programmal lekötött gyerekek szülei is körbenézhessenek a standoknál vagy a száznál is több program némelyikén, amelyek között több ingyenes koncert is szerepel. A műsorban három belépőjegyes koncert is szerepel. Szombaton délelőtt Halász Judit, este Kovács Kati, míg vasárnap este Deák Bill Gyula szórakoztatja a közönséget.
A rendezvény életképességét mutatja az, hogy tizennegyedik alkalommal rendezik meg a könyvszalont. Ehhez egyaránt szükség van a szervezők lelkességére és profizmusára is – mondta az eseményen Somogyi Tivadar alpolgármester, megemlítve, hogy az önkormányzat az idén tizenötmillió forinttal támogatja a rendezvényt.


Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét