Kis Irodalmi Patika

Szomorú vagy, mert elhagyott a kedvesed? Megbuktattak a vizsgán? Esetleg összevesztél valakivel? A Kis Irodalmi Patika könyvkatalógusában kategóriák szerint keresgélhetsz az olvasmányok között, hogy gyógyírt találj szenvedéseidre. 
„Irodalmi megoldások valós problémákra” – ez a mottója és célja a Kis Irodalmi Patikának, amely nemrégiben nyitotta meg kapuit Firenzében, a via di Ripolin, Elena Molini tulajdonos jóvoltából. 
Interjúnkban Elena Molini elmagyarázza, hogyan is működik mindez.


Kép forrása

– Évekig egy nagy könyvesboltláncnál dolgoztam, s ez a gondolat a vásárlók keresései alapján ötlött fel bennem. Amikor valaki tanácsot kér egy könyvvel kapcsolatban, valójában valamilyen lelki problémára keres választ. Azt kérdezi például, „egy barátomat elhagyta a szerelme, milyen könyvet ajánlana neki?”, vagy „kirúgtak a munkahelyemről, eléggé magam alatt vagyok, mit olvassak?” Tehát az évek alatt szép lassan rájöttem, hogy a könyvesboltba látogatók valahogy ezen a módon próbálnak segítséget kérni ki nem mondott problémáikra. Erre az igényre válaszként hoztam létre ezt a picike „segélyhelyet”. Valóban nagyon kicsi, hiszen mindössze harmincöt négyzetméter, de a katalógusát a különféle érzelmekre alapozva állítottam össze olyan könyvekből, amelyeknek gyógyító hatásuk van.

– Kérlek, magyarázd el egy kicsit pontosabban, hogy is működik ez!

– Minden könyvhöz írtunk egy „betegtájékoztatót”. Ez felvilágosít arról, mit is „gyógyít” az illető olvasmány, emellett használati utasítást ad arra nézve, mikor, hogyan és hol olvasson a „beteg”, valamint tájékoztat a lehetséges mellékhatásokról, amelyek persze csakis pozitívak lehetnek.

– Mondhatjuk akkor, hogy egy kicsit pszichológus is vagy?

– Azt azért nem, de a nővérem és a legkedvesebb barátnőim pszichológusok, tehát míg a kevésbé bonyolult esetekben a saját tapasztalataimra támaszkodom, a súlyosabb betegségekkel kapcsolatban, mint a szorongás vagy a depresszió, kikérem az ő segítségüket.

– Tudnál mondani nekünk néhány konkrét példát ezekre a „gyógymódokra”?

– Serdülőkori válság esetén Enrico Brizzi Jack Frusciante otthagyta a bandát című regényét ajánlanám. Ennek témája a szerelem, az első érzelmi zűrzavarok, egy barát, aki a drog útvesztőjében tévelyeg, és egyéb olyan témák, melyek a fiatalokat érintik. Viszonzatlan szerelem esetén itt van nekünk Marcia Grad Powers A hercegnő, aki hitt a mesékben című kézikönyvecskéje arról, hogyan szabadulhatunk meg a mesebeli hercegtől. Ez a szórakoztató tanulmány megmutatja azokat a tévedéseket, amelyekbe akkor esünk, ha túlságosan eszményítünk valakit, és tanácsot is ad, mit tegyünk, hogy tisztábban lássunk. Ha pedig inkább regényt olvasnánk e témában, Susanna Cascianit ajánlanám, mégpedig a Jobb szenvedni, mint lomtárba hajítani a szívünket című könyvét. Ennek főszereplője mindenféle szerelmi viszontagságon megy keresztül, de ezek dacára is új kalandra vállalkozik, és ez mindenképpen pozitív üzenetnek tekinthető.

– És mit ajánlanál annak, akinek munkával kapcsolatos nehézségei vannak?

– Murakamitól A kurblimadár krónikáját. Ez egy olyan férfiről szól, aki otthagyja az állását, hogy zavartalan, nyugodt életet éljen, ám egy nap minden felborul, mert a felesége keresésére kell indulnia, és felmerül az a kérdés is, vállaljon-e újra munkát vagy sem. Itt tehát a választásainkról van szó, mik azok a dolgok, melyeket meg kell tennünk a saját életünkben. Alicia Giménez Bartlett történetének pedig, a Meztelen férfiaknak, egy olyan ember a főszereplője, aki elveszti az állását.

– Mondhatjuk, hogy a saját tapasztalataid igazolják az olvasás gyógyító hatását?

– Igen, abszolút! Mindez a személyes tapasztalataimból született. Ezeket a kategóriákat a saját olvasmányélményeim alapján alkottam meg. Most viszont már arra biztatom a vásárlóimat, hogy ők maguk is írjanak új „betegtájékoztatókat”. Rendelkezésükre áll itt írószer és papír, és sokan le is írják a saját észrevételeiket. Ha pedig valaki ajándékba szeretne adni egy könyvet, kérhet mellé egy ilyen tájékoztatót kifejezetten a megajándékozott személyére szabva.

Forrás