Palkovics László felel az egész oktatásügyért

Összeolvad a köznevelési és a felsőoktatási államtitkári poszt, Palkovics László eddigi felsőoktatási államtitkár felel a jövőben az oktatásügyért. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton jelentette be, hogy Czunyiné dr. Bertalan Judit eddigi köznevelésért felelős államtitkár 2016. február 15-től, a digitális tartalomfejlesztésért felel, kormánybiztosként.

Kerekasztaltól kerekasztalig

Az elmúlt napokban országszerte tartott százkilencvennyolc tankerületi fórumon megismert véleményeket felhasználó, holnap megalakuló köznevelési kerekasztalt, így már Palkovics László vezeti majd.
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár bő másfél éve van hivatalában, eddigi mérlegéhez tartozik a kancellári rendszer bevezetése, és ennek köszönhetően az egyetemek likviditási helyzetének javulása, továbbá a felsőoktatási kerekasztal rendszeres tanácskozó testületté alakítása. Az idei tanévben beindultak a felsőoktatásban a duális képzések, módosították a szakrendszert, valamint a közeljövőben megszülethet az új, a szakma által kialakított képzési és kimeneti követelményekről szóló rendelet is.

Milliárdok az oktatásban, nem szűnik meg a KLIK

Balog Zoltán elmondta, hogy a 2012-ben, a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult. Elkészült az új nemzeti alaptanterv és fontos eredmény az életpályamodell is. Az idei évvel együtt kétszázharmincnégy milliárddal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban, valamint százhúsz milliárd forintból eddig ötszáz intézmény újult meg. Uniós és magyar forrásokból újabb kétszáztíz milliárdos fejlesztés valósul meg a következő években. A miniszter is megerősítette Rétvári Bence, parlamenti államtitkár múlt heti kijelentését, miszerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetéséről nincsen szó, viszont átalakul.
A köznevelési kerekasztalra meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Nemzeti Pedagógus Kar is. Rajtuk kívül ott lesz még a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A tárgyalásra meghívták a Miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját is. A korábban a kerekasztal ellen tiltakozó PDSZ elnöke a hétvégén bejelentette, hogy mégsem bojkottálják az eseményt.

Eseménydús másfél év

Sajtótájékoztatóján, a tárcavezető kijelentette: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné dr. Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Ezért, bár Czunyiné dr. Bertalan Judit távozik posztjáról, de nem távozik a szakmából, a jövőben kormánybiztosként felel a közoktatás digitális megújításáért.
Czunyiné dr. Bertalan Judit 2014 júniusától dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkáraként, és továbbvitte az elődje, Hoffmann Rózsa által megkezdett oktatáspolitikai koncepciót. Többek között hivatali ideje alatt kezdődtek meg a minősítések és indult el a tanfelügyeleti rendszer, valamint a digitális kompetenciafejlesztés jegyében megszületett a Nemzeti Köznevelési Portál.