Hamarosan érkeznek a tankönyvek

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) felel idén is a tankönyvek kiszállításáért. A 2015/2016-os tanévre szóló kiadványok megrendelése június 30-ával fejeződött be, a kiszállítások augusztus 3-án indulnak.  

Kényelmesen több idő a rendelésre

A KELLO Tájékoztatása szerint első körben egy teljes hónap állt a tankönyvfelelősök rendelkezésére az alaprendelések leadására, 2015. április 1. és április 30-a között.
Az alaprendelések módosítására természetesen idén is lehetőségük volt az iskoláknak. A módosítások megtételére is jutott elég idő, több mint két hét állt rendelkezésükre a tankönyvfelelősöknek 2015. május 15. és 2015. június 30. között. A módosítás során az iskolák a harmincadikáig rendelt tankönyvek számát tekintve legfeljebb 15%-ban térhettek el az eredeti rendelésüktől. (A tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 17/2014. (III. 12.) EMMI rendelet 29.§ (3) bekezdése alapján.)
A Könyvtárellátó rendelési felületén minden hivatalos, a tankönyvjegyzéken szereplő könyv rendelhető volt. A rendelések során a kb. 4200 iskola, mintegy 3400 féle tankönyvből válogathatott.

Második körben már kevesebb
Az alaprendelés lezárását követően a módosítási időszakban összességében csökkent az eredetileg megrendelt tankönyvek száma. A június 30-i zárást követően a megrendelt tankönyvek darabszáma: 12 108 960 volt. A több mint 12 millió tankönyv összértéke pedig 11 milliárd 850 millió 333 ezer 176 forint.
A mennyiségi csökkenés hátterében az is állhat, hogy az év végét követően az iskolák felmérték, hogy a már rendelkezésre álló, úgynevezett tartós tankönyvek közül mennyi tankönyvet tudnak újra kiosztani a tanulók között, s ezt követően kivették azokat elsődleges rendelésükből.

Csökkenő tankönyvárak
A 2015-ben megrendelt kiadványok darabszáma hasonlóan alakult a 2014-es darabszámhoz, fontos azonban hozzátenni, hogy a 2015-ös végleges rendelt, illetve kiszállított darabszám a pót- és visszáru rendezésével derül majd ki. Ugyanakkor az idei tankönyvek összértéke jóval alacsonyabb az elmúlt évek árainál.
Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezető igazgatójának sajtónyilatkozatokból pontos számadatokat is megtudhattunk. Például, hogy az április 30-ai éjféli záráskor összesen 12 259 582 db tankönyvet rendeltek meg az iskolák. Az elsődlegesen rendelt tankönyvigények összértéke bruttó 12 milliárd 50 millió 916 140 forint volt.
A mintegy 13%-os árkülönbség pedig jól mutatja a tankönyvek árának csökkenését, ami nem lenne így, ha több kiadó nem került volna állami tulajdonba az utóbbi időszakban. A tankönyvcsomagok ára évről évre csökken, így évről évre több marad a szülők zsebében. Az örömteli tendenciát nézve pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy az elkövetkezendő tanévben már nem csak az elsősök és a másodikosok, hanem a harmadikos diákok is ingyen jutnak hozzá a kiadványokhoz.