Folytatódik a tankönyvrendelés

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága összefoglalót közölt a tankönyvellátással kapcsolatos friss, illetve a közelmúltban nyilvánosságra került hírekből. Az összefoglaló apropóját nem csupán az adja, hogy a közelmúltban – a növekvő érdeklődésre adott válaszul – egyre többen nyilatkoztak a tankönyvellátásról, de az is, hogy május 15-től lehet módosítani a már leadott tankönyvrendeléseket.

Jelentős árcsökkenés

Az EMMI összefoglalója szerint az elmúlt két év tapasztalatai alapján ebben az évben több ponton is módosult tankönyvellátás menete. Fontos változás, hogy az idén több idő jutott a tankönyvek megrendelésére. Két héttel ezelőtt, április 30-án zárt a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. tankönyvrendelési felülete, ahol a tankönyvfelelősök április elsejétől adhatták le a tanulók alaprendeléseit.
A híradásból az is kiderül, hogy az informatikai felület adatai szerint: 4222 iskola rendelt, 3101 fajta könyvből, összesen 12 259 582 darab tankönyvet. A rendelések leadása folyamatos volt, a fenntartók jóváhagyásával rendelési határidőn belül lezárták azokat.
A megrendelt tankönyvek összértéke közel bruttó 12 milliárd 51 millió forint volt. Ez az összeg közel 1,4 milliárddal kevesebb a tavalyi alaprendelés összegénél. A megrendelt kiadványok darabszáma ugyanakkor négy százalékkal emelkedett a 2014-es adatokhoz képest. A növekedés oka a tankönyvek árának jelentős csökkenése, amiben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet meghatározó szerepén kívül más kiadók árcsökkentése is lényeges befolyásoló tényező volt.

Lehetőség a módosításra

A május 15-én ismét megnyitott rendelési felületen a tankönyvfelelősök június 30-ig módosíthatják az április 30-ig leadott alaprendeléseiket a beiratkozások pontos számának és a könyvtárakban lévő tartós tankönyvek minőségének figyelembevételével. A módosítás azonban – hívja fel a tankönyvfelelősök figyelmét a jogszabályra az EMMI összefoglalója – az iskola által rendelt tankönyvek számát tekintve tankönyvenként legfeljebb 15%-ban térhet el az eredeti rendeléstől.
Ugyancsak figyelmeztet arra, hogy a vonatkozó miniszteri rendelet alapján szintén június 30-ig kell a 4. évfolyamtól a normatív kedvezményben részesülő tanulók státuszát jelölni az online rendelési felületen. Ez azért különösen fontos, mert az idei tanévkezdéstől a diákoknak mintegy kétharmada, több mint nyolcszázezer tanuló ingyenesen kapja a tankönyvet.

Utólag kell fizetni

További újdonságot jelent, hogy noha a kedvezményben nem részesülőknek a tankönyvek teljes árát kell kiegyenlíteniük, azonban az elmúlt évek gyakorlatával szemben a KELLO idén nem küld előzetes díjbekérőt a fizetős diákoknak, illetve szüleiknek, hanem a családoknak csak a tankönyvek, és az azzal egy időben történő számla és a csekk átvétele után kell fizetniük, legkésőbb 2015. szeptember 15-ig.
Az alaprendelésben igényelt tankönyvek kiszállítása 2015. augusztus 3-ától augusztus 25-ig történik az iskolákkal egyeztetett időpontban. Idén nem lesz diákszintű csomagolás. A tanulói csomagok összeállítását a tankönyvfelelősök végzik, akik díjazását ennek függvényében a KELLO saját forrásaiból megháromszorozza idén. Ez nettó 300 forint juttatást jelent diákonként.