Megérkezett az első tankönyvszállítmány

Szerdán megérkezett Miskolcra az első tankönyvszállítmány. A Szabó Lőrinc Általános Iskolában ez alkalomból megtartott sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár kiemelte: augusztus 30-áig minden iskolába eljutnak a tankönyvek. Arany László Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pedig elmondta, hogy a Könyvtárellátó a tavalyi tapasztalatok alapján megújította a terjesztést.

Névre szólóan

A Könyvtárellátó az elmúlt hetekben valamennyi szülőnek postázta az iskola által megrendelt tankönyvcsomag árát tartalmazó díjbekérőt. A szülőknek legkésőbb az első iskolai napon, a csomag átvételekor kell igazolniuk, hogy befizették az összeget. Minden gyereknek névre szólóan összecsomagolva, tételes könyvlistával ellátva szállítja ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a tankönyvcsomagokat az iskolába, még a tanév kezdete előtt, legkésőbb augusztus 30-áig.
Az államtitkár asszony a befizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a Könyvtárellátó csekkjén augusztus 15-i fizetési határidő szerepel, és kérik is a szülőket, hogy aki teheti, fizesse be addig a tankönyv árát. Ez esetben ugyanis egyszerűen működik a rendszer. De ha valakinek gondot okoz a határidő, később is fizethet, ám akkor ezt neki kell igazolni az iskolában, legkésőbb az első tanítási napon, a könyvek átvételekor.

Tizenkétmillió tankönyv
Arany László Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: határidőre, július 31-éig szinte minden tankönyv megérkezett a Könyvtárellátó raktárába. Augusztusban naponta átlagosan háromszáz iskolába viszik ki az összesen több mint tizenkétmillió tankönyvet a hét regionális raktárból.
A tavalyi tapasztalatok alapján átgondoltuk, megújítottuk a terjesztést. Az elmúlt évi problémák leginkább abból származtak, hogy a kiadók nem szállították le időben, megfelelő mennyiségben a könyveket. Most csak néhány kisebb kiadó késik alig néhány ezer könyvvel. Egyrészt élni fogunk velük szemben a szerződés szerinti szankcionálás lehetőségével, másrészt felkészültünk arra, hogy a késve megérkező könyveket is időben eljuttassuk az iskolákba – szögezte le a Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója

Másfél milliárd forint megtakarítás

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a tankönyvcsomagokkal, a tankönyvellátással kapcsolatos költségekről is beszélt. Kiemelte, hogy a megújuló tankönyvellátás már idén több mint másfél milliárd forint megtakarítást eredményezett, ebből félmilliárd forint a családoknál marad, egymilliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek. A tankönyvcsomagok árának csökkenését az tette lehetővé, hogy a két legnagyobb kiadó, ami a piac több mint hatvan százalékát lefedi, állami tulajdonba került, illetve hogy a kísérleti, megújuló tankönyvek többsége önköltségi, a többihez viszonyítva harmad áron kerül a diákokhoz.
Átlagosan tizenegy ezer forintba kerül egy tankönyvcsomag, s ez az elmúlt évihez képest mintegy 20 százalékos csökkenés. A kísérleti, megújuló tankönyveket 350-400 forintért biztosítjuk, a legdrágábbak pedig általában a nyelvi könyvek, így egy-egy osztály esetében ezek száma befolyásolja leginkább az árat – fogalmazott az államtitkár.

A szakmai oldalról azt emelte ki Czunyiné Bertalan Judit, hogy a kísérleti tankönyv kifejezésnek sokan negatív tartalmat társítanak, pedig ez a megújulásról, a jobbításról, az előre lépésről szól. „Több évi szakmai előkészítés után lesz ezekből tartós tankönyv, úgy, hogy beépülnek a pedagógusok visszajelzései is. Ezek a könyvek felépítésük, módszertanuk, képi világuk révén már képesek a mai, információk által bombázott gyermekek számára is motivációt jelenteni.”