Minőségi tankönyv minden gyermeknek

MEGJELENT: 2014. július 30., szerda | SZERZŐ: Rácz András

Az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, a kiszállítás pedig időben megkezdődik az iskolákhoz – közölte a közoktatásért felelős államtitkár kedden Debrecenben.
Czunyiné Bertalan Judit az Alföldi Nyomda Zrt.-ben tett üzembejárást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomdából kikerülő tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó raktáraiba, így terjesztésük az előre tervezett határidőben megkezdődhet.

Új könyvek a legrégebbi nyomdából

Az üzembejáráson Czunyiné Bertalan Judit, Rétvári Bence és Kósa Lajos jelenlétében gördültek le a gyártószalagról a megújuló tankönyvek utolsó példányai. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az üzemlátogatást követő sajtótájékoztatón elmondta, öröm, hogy a megújuló tankönyvek nyomtatásában az ország legrégebbi nyomdavállalata, az Alföldi Nyomda Zrt. is részt vesz. Úgy vélte, a gyerekek esélyegyenlőségét az új típusú tankönyvellátás és a megújuló tankönyvek jobban szolgálják.
György Géza, a társaság vezérigazgatója közölte: az Alföldi Nyomda az elmúlt nyolc-tíz hétben több mint négymillió darab, százkamionnyi tankönyvet állított elő. Ennek a negyedét az OFI által megrendelt megújuló tankönyvek gyártása tette ki.

Kiváló szakemberek munkája
Czunyiné Bertalan Judit a sajtó képviselőit arról tájékoztatta, hogy a tartalmi, módszertani és technológiai szempontból is újnak számító tankönyveket 4,6 milliárd forintból, európai uniós támogatás segítségével fejlesztették ki, és először a szeptemberben induló tanévben kerülnek az iskolákba. A kerettantervekhez igazodva, felmenő rendszerben 50 tankönyv (62 kötet) jelenik meg, ezekből 1501 iskola 862 ezer példányt rendelt, a kipróbálási fázisra pedig 126 iskola és 966 pedagógus jelentkezett.
A tankönyvek írásában nagy tapasztalatú szakemberek, egyetemi és főiskolai tanárok és gyakorló pedagógusok vettek részt. Az új taneszközök az általános iskolák 1., 2., 5., 6., valamint a középiskolák 9. és 10. évfolyamai számára készültek. A tankönyveket augusztus 31-éig kell eljuttatni az iskolákba.
Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója azzal egészítette ki az államtitkár asszony szavait, hogy a megújuló taneszközök mindegyike megállná a helyét a többi, piacon lévő tankönyvvel szemben. Ez azzal magyarázható, hogy egyrészt számos kiváló szerzőt és szerkesztőt kértek fel, másrészt számos korábbi tapasztalatot sikerült felhasználni.

Ár és érték
Czunyiné Bertalan Judit a megújuló tankönyvek értékével kapcsolatban elmondta, hogy a kötetek többségét önköltségi áron, kötetenként nagyjából 350-400 forintért teszik elérhetővé. Ezért az összegért – a korábbi sokszereplős tankönyvpiaccal ellentétben – egy, a szülők számára megfizethető, minőségben és tartalmilag tekintve tartós, „az árnál jóval többet tudó” tankönyvet kapnak meg. A tankönyvsorozattal már 1,5 milliárd forint megtakarítást ért el a tankönyvellátás, amiből egymilliárd forint az államnál jelentkezik, félmilliárd pedig a családok pénztárcájában marad.
A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a megújuló tankönyvek minőségi változást hoznak a magyar köznevelés rendszerébe.
Ezek a tankönyvek jó minőségben, tartós technológiával készülnek, és a család több tagját, generációját is kiszolgálhatják.

A köznevelési rendszer átalakításának egyik fontos eleme az volt, hogy a Magyarország bármelyik részén születendő gyermek – egységes tartalmi szempontok szerint, minőségi tankönyvek és jó köznevelési rendszer révén – lehetőséget kapjon a tudásával érvényesülni – foglalta össze a közoktatásunk újjászervezésének jelentőségét az államtitkár.

 

 

 

Címkefelhő
Megosztás