Húsvétra (is) könyvet!

Érdekes ünnep a húsvét. Ilyentájt örülünk a természet éledezésének, a kellemesre forduló időjárásnak. Vallási aspektusból Krisztus urunk kereszthalála után a feltámadása a legnagyobb örömhír. Főleg a gyerekek izgalommal telve várják a nyuszit, az ajándékokat, és a hagyományoknak megfelelően húsvét hétfőn a legények versikék kíséretében meglocsolják a lyányokat. Közben a konyhában készülhet az ízletes sonka, és a tojás is többféleképpen kerülhet a családi asztalra. Megannyi öröm, megannyi tennivaló! Szerencsére mindegyik esetben segítségül hívhatjuk a könyveket. Összeállításunkban próbáltunk széles palettát kínálni a Kello könyvajánlataiból.

Szigethy Gábor, Bencsik Gábor, Kerényi Imre, Szigethy Gábor, Pozsgai Zsolt (többek között): Magyar Húsvét
A kereszténység egyik legjelentőségteljesebb ünnepét, a húsvétot mutatja be a szerkesztő, Szigethy Gábor, elsősorban a témához kapcsolódó, magyar szerzőktől kiemelt idézeteken keresztül. Az előszót maga a bibliai szenvedéstörténet követi négy tételben, Máté, Márk, Lukács és János evangéliumából. Ezt követik a régi magyar irodalomból szemezgetett részletek; a különféle húsvéti tematikájú népi énekek és mondák; olyan versek és prózai írások, amelyek valamilyen formában a húsvéti ünnepkörrel foglalkoznak; klasszikus íróink ünnepi gondolatai; valamint a húsvét könnyedebb oldalát megvilágító, tréfás írások. A kötet színes képekkel gazdagon illusztrált.

 

Móczár István, Róka Ildikó: Húsvéti ételek
Hagyományos magyaros húsvéti fogások közül válogathat, aki fellapozza a szerzőpáros szakácskönyvét - a recepteket az ország különböző tájegységeinek szezonális specialitásai közül válogatták össze. A választékban egyebek mellett olyanok szerepelnek, mint a komlóskai túrós-mákos bobajka és pónéna, a létavértesi kukóleves, a deszki báránysült, a zebegényi köménymagos stangli, a szennai sült-főtt perec, vagy az iharosberényi Ibolya szelet. A szöveget színes fotók kísérik.

 

 

 

 Nemes Hajnal: Népi tojásdíszítés
A gyermekek számára is izgalmas, szép hagyomány a tojásfestés. A termékenység szimbólumaiként ismert tojások díszítése kiváló kézműves technika, amely fejleszti a kézügyességet, ugyanakkor jó lehetőség arra is, hogy különböző generációk tagjai összeüljenek, közösen alkossanak. Nemes Hajnal könyve alapján megismerhetjük a díszítési technikákat, és karcolhatunk, viaszolhatunk, berzselhetünk tojásokat. A színes fotókkal, mintalapokkal illusztrált kötetben találunk gyerekekkel is kivitelezhető ötleteket, így bátran bevonjuk a munkába a legkisebbeket is.

 

 

Derek Prince: Hálaadás, dicsőítés, imádás
A világszerte ismert brit bibliatanító kis könyvének célja, hogy napjaink keresztényeinek imaéletét felfrissítse, s ha kell, átformálja - felekezettől függetlenül. Mert sok hívő számára az ima csak egy kívánságlista Isten felé. Derek Prince szerint viszont vannak feltételei annak, ha az Úrhoz akarunk közeledni. Szerinte valódi hálaadás és dicsőítés nélkül nem lehet bejutni Isten jelenlétébe. E két fogalom az imádással együtt alkotja a könyv címét és három fejezetét, amelyekben a szerző szentírási idézetek segítségével mutatja meg az imádság helyes módját. A kötet további kétharmad részét konkrét fohászok, imádságok, szentírási idézetek és bizonyságtételek töltik meg. Elsősorban protestáns hívek olvasmánya.

 

 

Nemes Nagy Ágnes: Nyúlanyó húsvétja
A 12 oldalas lapozó Reich Károly rajzaival kedves olvasnivaló a mesekönyvet kedvelő családoknak.

 

 

 

 

 

Sabine Cuno: Keress, találj, mesélj!
A Keress, találj, mesélj! rejtett sorozat legújabb kötete Vidám húsvétot kínál a gyerekeknek. A sorozat hagyományihoz hűen a rövid történetben szereplő tárgyak és élőlények külön, kiemelve a bal oldalon fehér háttér előtt láthatók. A gyerekeknek kell megkeresni, azonosítani ezeket a jobb oldalon található mesekép szereplőivel. A tojások összegyűjtése, festése, majd a nagymama vezetésével a húsvéti kalács megsütése, mind mind a gyerekek feladata, akik egészen bizonyos, hogy örömmel forgatják majd a színes mesekönyvet, amelyben természetesen a nyusziknak jut a főszerep.

 

Pilinszky János: Húsvét
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Pilinszky szinte minden évben megfogalmazta az Új Ember hasábjain, mit jelent számára az egyházi év legfontosabb fejezete, mely a keresztény hit "legélesebb kontrasztjait egyesíti" - miként 1967-ben fogalmazott. Pilinszky írásainak erénye a stílusbeli pontosság és a lélektani, emberi alap, amelyről elindul, ugyanakkor a hívő olvasó számára mégis hitelesen közvetíti az író a legbonyolultabb teológiai tanítást is. Mindemellett az 1963 és 1979 közt született elmélkedések az egyházon belül éppen ezekben az években lezajló nagyszabású változásokra is reagálva, a vatikáni zsinat tanításait is lefordítják a mindennapok nyelvére. Természetesen mindenekelőtt a katolikus hívek fogják keresni a Passió című verssel záródó gyűjteményt, de nem vallásos olvasóknak is ajánlható.

 

A könyvek számos húsvéti kifestő, rejtvény, locsolóvers mellett megvásárolhatók a Kódex Könyváruházban, illetve országosan a Kellopontokon.