Túlbuzgó babysitter

Sokszor feltettem már a kérdést magamnak: mi is ez az új őrület a Netflix-szel? Hát, máma végre rájöttem. Ötletes, kis költségvetésű filmeket gyártanak viszonylag ismeretlen színészek szereplésével. Egyszerű hétvégi szórakozást. Az unalomig ismert tv-műsor helyett. Király.

Kép forrása

Ránk erőltetett fantáziák
Az Amerikai pités MILF váratlan sikere után, a filmvilág igyekszik még néhány fétisét ráerőltetni az Öreg Kontinensre. Az elbukott cheer leaderek után most tini gyerekfelvigyázókról igyekeznek bizonygatni, hogy rájuk nekünk is szükségünk lehet. Akár van gyerekünk, akár nincs.  Miért is? Mert legjobb esetben egy szexuálisan túlfűtött estét fog a család férfi tagjainak biztosítani a fiatal tinilány jelenléte a házban. Legrosszabb esetben pedig egy rettegéssel teli éjszakát… de akárhogy is, biztosan ki fog rángatni minket a The babysitter című film a megszokott, kertvárosi életünkből!

Kép forrása

KÍnos

Főszereplőnk Cole egy tizenéves lúzer. Felsős, de bébiszitter vigyáz rá, amikor a szülei éppen a házasságukat próbálják rendszeres időközönként megmenteni valami hotelszobában (igen, pontosan úgy). És ez még nem minden! A kissrác életének legmenőbb része a felvigyázója, Bee. A lány dögös, szőke, magabiztos, jófej, és ráadásul megérti Cole-t, akinek – persze – a lány jelenti a mindent. Egy este, Cole egy féltékeny lányosztálytársa kihívást intéz a fiúhoz: maradjon fenn és győződjön meg róla, hogy Bee nem istennő! Pontosan olyan, mint a többi bébiszitter. Fiút fog a házba csempészni, és szexelni fog a kanapén. Hát, majdnem bejött a jóslata…

Kép forrása

Kicsit bizarr
Szóval nem, nem pornós irányba fog elmenni a film. Habár egy kis kötelezően lenge öltözetben előadott üvegezés még szerepet fog kapni, csak hogy megmozgassa mindenkinek a fantáziáját. Vagy a nagyobb kontraszt kedvéért. Amikor aztán az „ártatlan” erotikus játék hirtelen átvált rituális áldozásba. A sátánnak természetesen. Hiszen egy szőke, magabiztos, jófej lány, aki ért a gyerekek – pontosabban mindenki – nyelvén, nem lehet más, mint a sötétség szolgája. Nyilvánvaló. Azzal pedig, hogy Cole a tanúja volt az imádott Bee által házukban rendezett sötét rituálénak, kihívta maga ellen a sorsot. És a sötét erőket maga mellé állító gyerekfelvigyázó haragját. Vajon sikerül hősünknek valahogy reggelig túlélnie? Tárcsázni a rendőrségi segélyhívót, vagy csak szimplán kiugrani az ablakon, és a szomszéd házig elfutni? Avagy pontosan az történik, amitől tartunk… a sötétséggel szembeszállva meg fogja menteni imádottja lelkét a kárhozattól?

Kép forrása

Meglepően kellemes
Maradjunk annyiban, hogy nem annyira bugyuta és kiszámítható a film, mint ahogy egy hollywoodi produkciótól elvárnánk. Sőt, meglepően emberi hangvétellel, reakciókkal és poénokkal találkozunk ebben a nem mindennapi ötlettől fűtött kis filmben. Mintha valaki olyan írta és rendezte volna, aki még nem felejtette el, hogy milyen a természetes emberi reakció… és hogy mi is számíthat abszurd dolognak egy kisfiú életében. Vagy a nézőében. Két, jóízű kacaj után pedig menten máshogy tekintünk a bugyutának hitt produkcióra. Ami továbbra is a maga egyszerű, de sokszor bájos útján halad. Ami persze tartalmazza a „félelem legyőzését”, az „igazságra való ráeszmélést” és egy őszintének tűnő „első csókot”. Meg persze rengeteg mű vért és félreértett tinierotikát.

Kép forrása

Tv helyett bármikor!

A film nézése közben sokszor egészen fellelkesültem. Hiszen néha úgy éreztem, hogy nem csak Hollywoodot és az olyan „klasszikusokat” meri parodizálni, mint a Reszkessetek betörők, hanem néha egészen kemény társadalomkritikákat is megfogalmaz. Felnőtté válásról, szerelemről, házasságról, barátságról… aztán, amikor a cikkíráshoz készülődve akartam mindezekre visszaemlékezni, még csak kis részleteit sem sikerült felidéznem az akkor oly lelkesítőnek ható jeleneteknek. Ami – ha merészen visszautalok a már majdnem feledés homályába vesző bevezetőmre a Netflix-jelenséggel kapcsolatban – talán rendben is van. A maga nemében tökéletes szórakozás volt. Meglepő, eredeti, feledhető. Egy mozijegy árát sajnálnám érte. De a pár dolláros Netflix havidíjat simán megéri…