Tovább DAColunk!

Nagy döntések címmel ötödik részéhez érkezett Kalapos Éva Dac-sorozata. Az egyre népszerűbb váló széria alkotója valójában nem is írónak készült, úgy volt, hogy első körben színésznő lesz, aztán mégis sikeres ifjúsági regényíró vált belőle.

A Massza, a Legyen, ahogy akarod című kötetek után pár éve elindult a DAC-széria, mely egy lényegesen új hangvétellel gyarapította a magyar ifjúsági regények tárházat. Az új hangvétel azt jelentette, hogy az író nem kerülgette a forró kását, nem csomagolta a fiatalokat érintő kényes és kevésbé érzékeny témákat a „fogyaszthatóság sztaniolpapírjába”, hanem szókimondó stílussal, ugyanakkor a témához illő kellő érzékenységgel és empátiával fogalmazta meg a mai kamaszok világát, életérzéseit.
A szerző, Kalapos Éva talán maga sem sejtette az első rész megírásánál, hogy lesz folytatás, ráadásul, hogy az egyes részeket egyre nagyobb érdeklődés, mi több, siker övezi. Pedig így lett, és az Egy új élet, a Rázós utakon, a Kéz a kézben és a Nem gyerekjáték után itt van az ötödik rész, a Nagy döntések.  
A széria új fejezete egyfajta összegzés is, melyben a korábbi részekben taglalt kamaszkorbeli problémák szinte mindegyike megtalálható. A történet szerint a DAC széria korábban megismert főhősei, Flóra és barátai, Ági és Ákos kalamajkájával kell, hogy szembesüljenek. Emellett a végzős gimisek számára mindvégig ott tornyosul felettük az érettségi, a pályaválasztás, a felnőtté válás megannyi terhe, árnyéka.