Japán báj, magyar produkció: világszínvonal

Egy újabb magyar film, ami nemcsak a mozikban, de nemzetközileg, szakmailag is komoly sikereket tudott bezsebelni, sok szempontból nem alaptalanul. Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmjéről nem könnyű megmondani, mitől is annyira magával ragadó, a titok talán a remekül adagolt minőségi összetevők arányában rejlik: különlegesen hangulatos, alternatív világ, szerethető főszereplők, remek poénok, izgalmas látvány és végül, de nem utolsó sorban kedves és szórakoztató sztori. A Liza szerencsére ismét bebizonyítja, hogy van olyan magyar film, amiért érdemes moziba menni, hogy nem kell elkeseredni a hollywoodi szuperprodukciók nyomásától, mert itthon is lehet minőségi munkát készíteni, ami nemcsak a szakmának, de a közönségnek is tetszik. 


Fővárosunk Csudapestté avanzsált
Liza egy kedves, fiatal és naiv lány, akinek nemcsak személyisége, de szűkebb és tágabb lakókörnyezete is egyaránt kicsit elvarázsolt. A hetvenes, nyolcvanas évek Budapestje ebben az alternatív idődimenzióban válik Csudapestté, ami egész izgalmas képet mutat arról, mi lett volna, ha a Vasfüggöny túloldalán telik el ugyanaz az idő. A retró jellegű díszlet tökéletes. Hihetővé teszi a Japán kultúra iránt rajongó egyszerű ápolónő és barátja, a popsztár Tomy Tani berobbanó nyitó kettősét, a furcsa duetett.   
A történet szerint Liza a japán nagykövet feleségét ápolja már évek óta. Szigorú szabályok határozzák meg az életét, amelyben nem sok öröm mutatkozik: barátai sincsenek, kivéve a képzelt Tomy Tanit, ráadásul a születésnapján is úgy kell könyörögnie egy rövid kimenőért. Azonban minden megváltozik, mikor az ápolt elhuny. Liza végre felszabadul a nyomás alól, élni kezd és elhatározza, hogy megtalálja a Szerelmet. Azonban egyre súlyosabb kétségek kezdik gyötörni a lányt, amint tapasztalja, hogy a férfiak, akikkel randevúzik egymás után halnak. Liza arra a következtetésre jut, hogy ő egy rókatündér, akit a japán mondavilág egy démona, a kicune szállt meg ennek következménye pedig, hogy aki beleszeret a rókatündérbe, az meghal. A rendre elhulló udvarlók miatt kapcsolatba kerül a rendőrséggel is, és egyből kitűnik, hogy a Lizát sújtó átkot csakis a bérlőtárssá váló zászlós odaadó szerelme törheti meg.


Kiemelkedő színészi munka
A film szereplői remekül lettek összeválogatva. Balsai Móni csinos, édes, nagyon szerethető karaktert formál, aki egyszerűen él, keresi a férfiak kedvét, és a szerelmen kívül nincsenek igazán nagy vágyai, amelyek áhítata megrontaná az életét. Így lehetséges, hogy bár titkon szeretne eljutni Japánba, ehelyett simán beéri egy McBurgerrel is. A rendőrezredest alakító Reviczky Gábor is kellemes meglepetés: végre nem a megszokott stílust és ócska poénokat puffogtatja, a rendre elfelejtett szólások kifejezetten jól árnyalják a karakterét.  Az udvarlók között feltűnik Schmied Zoltán, Hajdu Steve, Kovács Lehel és Cserna Antal is, akik mindannyian sikerrel tesznek hozzá a történethez, sztereotip pasik alakját formálva meg, erős játékkal. A Liza szívét végül elnyerő Bede Fazekas Szabolcs alázatos, türelmes zászlósa is remek színészi eszközökkel életre keltett, szerethető figura. 


Világszínvonalú látvány
A filmben különösen tetszett, hogy a látványvilág alaposan kidolgozott. A számítógépes trükkök is nagyon a helyükön vannak. Végre nem szomorúan bólogattam, hogy ez is csak egy magyar film, amin látszik, hogy alacsony költségvetése miatt a szépen kivitelezett effektekre már nem jutott pénz. Pont ellenkezőleg! A „főgonosz” démon ténykedését a trükkök teszik igazán félelmetessé, és Liza rókatündérségét is gyönyörűen kidolgozott jelenetsorral mutatják be.
A film alaphangulata nagyon erős és egyedi, amit csak tovább fokoznak a zenei betétek és aláfestő dallamok (az Erik Sumo Band munkája). A japán zenei popkultúrát ugyan nem ismerem, de Tomy Tani dalai teljesen autentikusnak tűnnek, és a finn western-countryból adott ízelítő is remek színesítő elem - nagyon nehéz nem vigyorogva hallgatni azt. 


Nem csoda, hogy díjakat nyert
A Liza összességében egy kellemes délutáni-esti kikapcsolódás, újszerű és ütős poénokkal, aranyos történettel egy érdekes világból. Érdemes hagyni, hogy magával ragadjon minket Csudapest és a rókatündérek világa. Minden elemében igazán egyben van, különösen nagy erénye, hogy a filmben nagyon jó színészek játszanak. Nem csoda, hogy számos európai filmfesztiválon nyert díjakat. Legalább egyszeri megtekintésre mindenkinek csak ajánlani tudom a filmet, hiszen, ahogy a mondás tartja: a puding próbája…