A világ legismertebb magyarja immáron képregényben is!

Bár hazánk történelme rendkívül tekintélyes, emellett hemzseg a nagyobbnál nagyobb alakoktól, mégse túlzás kijelenteni, hogy Magyarország globálisan legismertebb embere egy labdarúgó. Természetesen Puskás Ferencről, „Öcsiről” van szó, akinek neve Dél-Amerikától-Japánig egyaránt ismeretes. A magyar válogatott, a Budapest Honvéd, valamint a Real Madrid legendás támadója ellenállhatatlan játékának köszönhetően minden kontinensre eljuttatta a nevét, míg hazánkban halhatatlan legendát épített. Mivel pedig a „Puskás őrület” egy stabil kereslet itthon, így nem csoda, hogy a film, a dokumentumsorozat, a számos könyv, valamint a musical mellett most már képregény formájában is fogyaszthatjuk a „Száguldó Őrnagy” életét.

Kép forrása

Egy hihetetlen életmű
Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar futballistája elképesztő karriert tudhat magáénak. Mindössze tizenhat éves volt, amikor bemutatkozott a Honvéd felnőtt csapatában, és bár már gyermekként is nagyon tehetségesnek számított, ami ezután jött, arra azt hiszem kevesen fogadtak volna. Puskás Öcsi nem kevesebb, mint 349 mérkőzésen lépett pályára a Honvéd színeiben, amiken összesen 358 gólt lőtt. Eközben a válogatottban is bemutatkozhatott – mindössze 17 évesen – ahol szintén brillírozott. Nyolcvanöt válogatottbeli mérkőzésen nyolcvannégy gólt termelt, amivel máig a nemzeti tizenegyünk gólrekorderének számít. Az ötvenhatos forradalom leverése után nem jött haza, először Bécsben maradt, majd Spanyolországba emigrált, ahol minden idők legsikeresebb csapatában, a Real Madridban kezdett futballozni. Játékára pedig nyugaton sem volt ellenszer. Hamar a klub legendájává nőtte ki magát, hála annak, hogy nemcsak, hogy száznyolcvan mérkőzésen szerepelt a habfehér mezben, de ezeken 156 góllal segítette a csapatát. Azt a csapatot, amely éveken át nem talált legyőzőre Európában. Puskás Ferenc végül 1966-ban, háromszoros BEK győztesként, kétszeres BEK gólkirályként, ötszörös magyar bajnokként, hatszoros spanyol bajnokként, valamint nyolcszoros gólkirályként vonult vissza a profi labdarúgástól, miközben megdöntött rekordjait felsorolni is nehéz lenne. Nem véletlen tehát, hogy neve és kultusza itthon halhatatlan, a világban pedig nem ismer határokat. 

Kép forrása

Valóság, fikció meg ami mögötte van
A képregény Tallai Gábor szerző, valamint Futaki Attila rajzoló munkássága, amely százhetvenkét oldalon keresztül mutatja be nekünk a legendás 10-es rendkívül színes és kalandos életét. Teszi mindezt úgy, hogy Puskás és a foci kapcsolatán keresztül egy hazai korkép is az olvasó elé tárul, annak minden sajátosságával. Képregényhez hűen, bár a mű alapvetően egy igaz történetet, egy közismert sztorit mesél el, azért a fikciónak és az alkotói képzeletnek is jut benne hely, de éppen csak annyira, amennyire ez szükséges. A kötet szerkesztője, Schmidt Mária így ír a mű bevezetőjében: "A Puskás... és az egész világ azonnal tudja, kiről van szó. Kiről és miről. Arról, hogy volt egyszer egy zseniális labdarúgó, aki emberek százmillióit kápráztatta el. Tehetsége és zseniális játéka vigasztalást jelentett számunkra a szovjet megszállás, a terror, a kommunista elnyomás időszakában. Fénye akkor kezdett el ragyogni, amikor nekünk éppen befellegzett. Öcsinek végül el kellett menekülnie, nekünk pedig megtiltották, hogy beszéljünk róla. Igen, volt idő, amikor a politika még azt is meg akarta szabni, kit szeressünk, és kit ne, kire nézzünk fel, és kire ne. Mi azonban továbbra is szerettük Öcsit, ahogy ő is visszavágyott hozzánk a távolból. Mert Puskás Ferenc, akit minden kontinensen ismernek, akiről bolygót neveztek el, a világ tetején is az maradt, aki volt: egy huncut mosolyú kispesti srác. Az Öcsi. Ezzel a képregénnyel Puskás Öcsi előtt tisztelgünk. Mert Puskás Ferencet Puskás Öcsi tette naggyá. Megismételhetetlen a pályája, sorsa páratlan sikertörténet."

Kép forrása

Öcsi és Tintin
Érdekesség egyébként, hogy bár hazánkban ez az első Puskás Ferencet középpontba állító képregény, a „Száguldó Őrnagy”-nak valójában nem ez az első képregényszereplése a világon. Még 1969-ben, miután visszavonult a Real Madridtól, a belga származású „A Tintin kalandjai” címet viselő, főleg fiataloknak szóló francia nyelvű képregény hívta életre őt saját hasábjain. Az öt oldalas kiadás, mely az „Allez Puskás!” (Hajrá Puskás!) címet viseli így ír bevezetőjében: „Puskás Ferenc, a világ egyik legünnepeltebb játékosa, aki hetvennél is többször (sic!) játszott a világfutballt uraló magyar válogatottban, Spanyolországba jött az 1956-os magyar forradalom után, és a Real Madrid egyik csillaga lett…”. A történet egyébként a legendás futballista gyermekkorát dolgozza fel, a Londonban megjelent Captain of Hungary (Magyarország Kapitánya) címet viselő önéletrajzi könyv sorai alapján. Bár a képregény alapvetően hordoz magán néhány hibajegyet, azonban így is fantasztikus dolog, hogy míg itthon épp Öcsi nevének kisatírozásán fáradoztak néhányan, addig nyugaton továbbra is megrengethetetlen kultusznak és szeretetnek örvendett. Manapság viszont már a magyar érdeklődők is bármikor kézbe vehetik a „10-es A Puskás” címet viselő képregénykötetet, amelyet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány adott ki minden idők legismertebb magyar sportolójának – vagy emberének – 94. születési évfordulója alkalmából. A kötet már elérhető a könyvesboltokban is.