Forgó szív

Az ír falusi élet nem sokban különbözik a magyartól, a közös témák a sport, a föld, az ital, a pénz, a kapcsolatok és a vallás köré fonódnak; csupa elcsépelt és sablonos téma első hallásra, de valójában csodálatosan termékeny talaj egy megindító drámához. A szerző erős tradíciókra építi a regényt, az ír irodalom archetípusaihoz nyúl vissza – a szörnyű apához, a buja vidéki lányhoz.

Kép forrása

21 összetört ember

A regény a vidéki Írországba kalauzolja az olvasót. A gazdasági recesszió elér a faluba is, és hirtelen minden összeomlik. Donal Ryan virtuóz debütáló regénye 21 különböző összetört ember portréját mutatja be, akik egy sokkos közösséget alkotnak a vidéki Írországban. Az egymáshoz lazán kapcsolódó monológokban mindegyik szereplő önmagáról és a körülötte lévő világról beszél, közben megfogalmazza frusztrációit, félelmeit, vágyait, örömét és bánatát. Mindezt fűszerezi egy gyilkosság és egy emberrablás, amiknek a szálait az egymásba fonódó elbeszélésekből lehet felfejteni.

Kép forrása

Zavarodottság és bizonytalanság

A regény kiindulópontja, hogy összeomlott a helyi építőipari cég, amely a korábbi dübörgő jólét motorja volt, a főnök, Pokey Burke pedig elmenekült az országból, így alkalmazottai becsapva és elárulva érzik magukat. A globális válság pedig kihat az emberi kapcsolatokra is.

Minden belső monológnál mélyen átérezhetjük a beszélő zavarodottságát és bizonytalanságát, ugyanakkor más szemmel kezdjük látni a többi szereplőt is.

„Az ember meglepően gyorsan elveszíti magát, amikor minden forog és változik körülötte, és azokról a dolgokról, amikről azt hitted, mindig ott lesznek neked, hirtelen kiderül, hogy valójában sosem voltak a tieid, és olyan dolgok, amikről azt gondoltad, megkapod a jövőben, kiderül, hogy egy nagy, sötét hegy másik oldalán vannak, és még csak nem is remélheted, hogy valaha átjutsz oda.” (118.o.)

Kép forrása

Az ír újhullámos írók királya

Donal Ryan Írországban született, sok éven át köztisztviselőként dolgozott. Csak 2014-től szentelhette életét az írásnak, a Forgó szív című regény sikerét követően, amelyet az esti órákban írt 2010 nyarán. 47 elutasítást kapott, mielőtt kiadót talált. Azóta további 5 regényt és számos novellát alkotott, melyek nagy kritikai elismerést váltottak ki. A Guardian egyik vezércikkében Donal Ryant „az ír újhullámos írók királyának” nevezte.

A szerző képes arra, hogy nagyon pontosan megragadja azt, hogy milyen egyéni, belső válaszok születnek egy külső katasztrófára. Kipukkan a buborék, a remény elvész, a falusiak összezavarodva cseleksznek, ami óhatatlanul meggondolatlan tettekhez, értelmetlen döntésekhez és erőszakhoz vezet.

Mindegyik karakter megtorpan, és bizonytalan, próbálja megtalálni a helyét a megváltozott világban: minden szív forog. A regény valójában arról szól, hogyan viszonyulunk egymáshoz, hogyan észleljük önmagunkat, és bizonyosságaink összeomlása után miként teremtünk új lehetőségeket. A regény egy rozsdás kerítésen forgó szívvel indul, de valójában az emberi szív a központi témája.

A kötet megjelenését az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatta.