Amit még el akartam mondani

A kilencvenhat esztendős Helmut Schmidt volt német kancellár könyvet írt a házasságtörésről. A kötet címe: „Amit még el akartam mondani (Was ich noch sagen wollte). A szociáldemokrata politikus önleleplezésében azt írta, hogy negyven évvel ezelőtt viszonya volt, a felesége el akart válni, ő azonban ebbe nem ment bele.

Csupán egyszer veszekedtünk

Az egykori kancellár és 2010-ben elhunyt felesége közel hetven évig élt boldog házasságban, Loki Schmidt egy 2008-as interjúban harmonikusnak nevezte házasságát. A Die Zeit című hetilapban megjelent beszélgetés során azt mondta: „Csupán egyszer veszekedtünk komolyabban, de furcsamód egyikünk sem emlékszik már, hogy miért kaptunk össze".
A német lapok úgy tudják, hogy Helmut Schmidt szeretője egy szociáldemokrata párttársa volt, akivel régóta ismerték egymást. A személyes kapcsolat az „édes és titkos” affér után is megmaradt. Schmidt két éve részt vett a hölgy temetésén. A Der Spiegel című hírmagazin a hírrel kapcsolatban kiadásában felidézte egy korábbi interjúját Klaus Harpprecht újságíróval, aki elmondta, hogy Schmidtnek hosszú ideig volt házasságon kívüli kapcsolata, és azt csak akkor szakította meg, amikor 1974-ben Willy Brandt távozása után kancellárnak választották. Schmidt a viszonynak azért vetett véget, mert úgy érezte, kormányfőként semmiképpen sem engedhet meg magának ilyesmit.

Pragmatikus cselekvés erkölcsi célok érdekében
Az egykori kormányfő 1918. december 23-án született Hamburgban és 1974 és 1982 között volt Németország kancellárja. A szövetségi kormánynak 1969-től volt tagja, előbb 1972-ig hadügyminiszter, majd 1972-ben gazdasági- és pénzügyminiszter, 1972–1974 között pénzügyminiszter, 1982. szeptember 17-től 1982. október 1-jéig pedig külügyminiszter volt. Egy 2005-ös közvélemény-kutatás szerint Schmidt az újabb kori német történelem legkedveltebb politikusa.
 „A politika pragmatikus cselekvés erkölcsi célok érdekében.” – hangoztatja Schmidt, akinek legfőbb hivatkozási alapjai Karl Popper és Immanuel Kant.

Eleven cigarettareklám
A volt kancellár magas kora ellenére most is aktív, többnyire elemző tevékenységet folytat. Súlyos tévedésnek tekinti például az amerikaiak iraki beavatkozását, utólagosan is helytelenítette a NATO katonai fellépését a Balkánon, a gazdasági világválságot pedig a kapitalizmus mély válságának nevezte. Továbbra is hisz a magántulajdonon alapuló társadalom magasabbrendűségében.
Végül, de nem utolsó sorban; három esztendeje a német dohányzásellenes szervezetek tagjai kis híján agyvérzést kaptak, amikor az állami ARD televízió egyik riportműsorában Schmidt a legnagyobb lelki nyugalommal elővett egy pakli cigarettát, és élő adásban rágyújtott. Az agg politikus – még az is lehet, hogy azóta leszokott, de végül is minek – legendás láncdohányos, sőt, egyfajta „egyszemélyes cigarettareklámnak” is lehet tekinteni, mert szellemi frissességét a naponta zsinórban elszívott cigarettáknak tulajdonítja.