Cégért kapott a jó bor

A bor nincs eseményhez kötve, a bor mindig aktuális, bort inni bármikor lehet, sőt inkább lehet, mint nem lehet. A pezsgő azonban más. Persze az ügyes rajongók bármikor találnak alkalmat egy kis pezsgőzésre, azért a gyöngyöző ital a legtöbbek számára mégiscsak a szilveszter éjszakájához kötődik. Az meg, elég, ha a naptárra nézünk, mindjárt itt van a nyakunkon. Így aztán kevés aktuálisabb kiadványról számolhatunk be ezekben a napokban, mint a most megjelent a Pezsgő- és aszúkiválóságok könyvéről, amely a két kategória legjobb hazai tételeit mutatja be részletesen magyar és angol nyelven.

Nemes italok

A magyar gasztronómiának az italok területén sem kell szégyenkeznie. Elég, ha végiglapozzuk az italkiválóságainkról készült sorozatot, mindjárt kedvet kapunk egy kortyhoz.
A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadvánnyal a fehérborok, a vörös- és rosé borok, valamint a pálinkák kötetei után teljessé vált a sorozat – mondta el a könyv budapesti bemutatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke. Mint hozzáfűzte, a Nemzeti Borkiválóság Program, illetve az Országkóstoló azt a célt szolgálja, hogy a legkiválóbb tételeket válogassák ki és mutassák be itthon és külföldön, így Magyarország az őt megillető helyet foglalja el a világ bortérképén.
A tokaji aszú hungarikum, „a magyar borok zászlóshajója” a világban – hangsúlyozta a miniszter, emlékeztetve arra is, hogy a kategóriára vonatkozó szabályozás az elmúlt időszakban megújult.
Fazekas Sándor elmondása szerint a kötetben megtalálható a magyar pezsgők legjobbjainak választéka is. A miniszter kiemelte, hogy – részben a „nemes italra” vonatkozó adózási szabályok egyszerűsítése miatt – az utóbbi időben kiváló családi pincészetek is pezsgőkészítésbe kezdtek, a magyar pezsgő reneszánszát éli.

Borszakértők véleménye

Csodálatos dolog lehet borszakértőnek lenni. A feladat: végigkóstolni az ország legjobb borait, pezsgőit, s mindenféle egyéb nemes italait. Hogy azért a dolog nem ennyire egyszerű, és komoly szakértelem is kell a lelkesedés mellé, az Horkay András szavaiból is kiderült. Az Országos Borszakértő Bizottság elnöke elárulta, hogy a kiadvány tervezésekor biztosak voltak benne: szép számú, kiváló aszú érkezik majd, de a pezsgővel kapcsolatban voltak félelmek, hogy érkezik-e elegendő minta megfelelő minőségben. Az aggodalmak azonban alaptalannak bizonyultak: a negyvennyolc nevezett pezsgőből huszonhét tétel ért el három-, négy-, illetve ötcsillagos minősítést, és került be a kötetbe, míg a hatvanhat beérkezett aszúból negyvenkettő szerepel a kiadványban – tette hozzá.
Mint közölte, a nevezett tételek bírálata két fordulóban zajlott: az első napi „szétlövés” után következett a második körbe jutott pezsgők ás aszúk végigkóstolása, majd a négy és öt csillagra jelölt tételeket újrakóstolta minden zsűritag.
Pezsgőből hat borvidékről érkeztek be tételek. A Borszakértő Bizottság elnökének értékelése szerint bebizonyosodott, hogy az Etyek-budai borvidék továbbra is a hazai pezsgőkészítés fellegvára, de a második helyen már Tokaj áll, ahol a desszert- és száraz borok mellett ez a kategória is egyre fontosabb, ezáltal is megmutatva, hogy a furmint és a hárslevelű mire képes. „Balatonboglár jó szereplése szintén nem meglepetés, annál inkább Somló, ahol a pezsgőkészítés egyik új fellegvára alakulhat ki” – fűzte hozzá.

Csillagos italok, sikeres pincészetek
Az ünnepek közeledtével érdemes körülnézni a piacon, miféle italkülönlegességek közül válogathatunk, hiszen karácsony tájékán, érdemes egy-két igazán remek italt megízlelni. A Pezsgő- és aszúkiválóságok könyve ebben is segíteni tud.
A nevezett pezsgők közül huszonegy tétel ért el háromcsillagos, öt minta négycsillagos, és a Királyudvar 2009-es Henye Tokaji Pezsgője egyedüliként ötcsillagos minősítést. Horkay András kiemelte a hagyományt minőséggel ötvöző Törley Pincészetet, valamint a somlói Kreinbacher Birtokot, amelynek mindhárom nevezett pezsgője négycsillagos lett.
Beszámolója szerint az aszúk közül tizenhét háromcsillagos, húsz négycsillagos és öt ötcsillagos tétel került a kötetbe, más kategóriákhoz képest még szigorúbb bírálat mellett. A legmagasabb kategóriába a Balassa Bor, a Dobogó Pincészet, a Hudácskó Pincészet, a Királyudvar és a Pelle Pince aszúit választotta be a bizottság.
Mint elárulta, az Országos Borszakértő Bizottság már dolgozik a vörösbor-kiválóságok második kötetén, amely 2015 elején jelenik majd meg. A kiadványokhoz borkereskedésekben, szaküzletekben, illetve a minisztériumban lehet hozzájutni hamarosan.