Ghána gazdag irodalmi örökségének ünnepe

Új sorozatunkban a világ jelentős könyvvásárairól mesélünk olvasóinknak. A szériában a vásárnaptár aktuális állása szerint haladunk, tehát elsőként az augusztus 8-ától három napon át tartó Ghana International Book Fair-re kalauzoljuk el az érdeklődőket.

kép forrása

Könyvek és kultúra a mesterséges intelligencia korszakában

Közép-európai kánikula ide vagy oda, mindenesetre elég merész húzás, hogy rögtön Nyugat-Afrikában kezdjük el a világ jelentős könyvvásárairól szóló sorozatunkat, de ismétlem, a vásárnaptár szerint haladunk. A Ghana International Book Fair idei témája a „Könyvek és kultúra a mesterséges intelligencia (AI) korszakában”. A bizonyára csak kevesek által ismert Ghána ezen a rendezvényén az ország gazdag kultúráját is ünnepli a széles, nemzetközi közönség előtt. A központi gondolat mellett azt is olvashatjuk a rendezvény honlapján, hogy annak „fő célja, hogy összehozza a ghánai és nemzetközi könyvipar szereplőit, hogy kiállítsák a könyveket, a kreativitást és az innovációkat; üzleti lehetőségek felfedezése; műveltségi programokat szervez a tanulók számára; és workshopokat tartanak a könyvipar számára a minőségi könyvek kiadásának fokozása érdekében.” 

kép forrása

Kettőből egy

A Ghana International Book Fair a 90-es évek második felében került először megrendezésre, akkor az volt a fő cél, hogy a korábbi évtizedek gazdasági válsága miatt összeomlott könyvpiacot felélesszék. Ha szabad így mondani, azóta a ghánai könyvipar, könyvpiac felélénkült, mi több erős pezsgésnek indult, így a korábbi kétévente jelentkező fesztivált immár évente tartják meg nagy nemzetközi és persze országos figyelemtől kísérve. 

És ahogy minden rendes könyvfesztiválon, úgy itt is jelen vannak a helyi és a nemzetközi kiállítók, vagyis a könyvkiadók, a különféle irodalmi műhelyek, intézmények, szervezetek, és szintén szerepelnek a rendezvényen a ghánai és nemzetközi irodalmi és tudományos élet írói, költői, publicistái, szerzői. A három nap során sokféle program várja a publikumot, így például a mesterséges intelligencia térnyerésével foglalkozó könyvpiaci szakemberek fórumai, a gyerekeknek szánt sokféle irodalmi, színházi, játszótéri, ügyességi, számítógépes játékok programsora, továbbá könyvillusztrátorok, festők, grafikusok workshopjai, kiállításai és a legkülönfélébb műfajban alkotó írók, költők előadásai. A harmadik nap talán a legmarkánsabb, akkor környezetvédelem és közéleti témákban is szakértők, szakkommentátorok várják a különféle színpadoknál a közönséget. 

kép forrása

Tudáskincsek őrzői

Az említett honlapon található néhány sajtó általi reflexió, melyek között az ENSZ sajtóosztályának kisebb írása is olvasható. Ebben többek között így fogalmaznak: „Ez a vásár nem csak a könyvek bemutatásának platformja; ez Ghána gazdag irodalmi örökségének ünnepe. Büszkeséget ébreszt saját történeteink, történelmünk és kulturális szövétnekünk iránt. Miközben szerzőkkel és műveikkel foglalkozunk, elmélyülünk annak szívében, hogy mi tesz minket ghánai, afrikai és világpolgárokká. Szeretném elismerni a kiadók szerepét is, akik e tudáskincsek őrzői. Számtalan órát, erőforrást és szenvedélyt fektetnek abba, hogy életre keltsék ezeket a műveket, lehetővé téve számunkra, hogy kezünkben tartsuk a világ legkiválóbb elméinek letisztult bölcsességét és kreativitását.”