Könyvet a Könyvestárstól

Elsőre úgy tűnhet, ez egy promó-cikk, pedig nem (vagy csak annyiban, amennyiben egy könyvről jókat ír az ember, és ajánlja jó szívvel olvasótársainak; csak ez a szöveg itt és most éppen egy szolgáltatást ajánl): át- meg átszűrtem magamon mindent, mi olvasás, nemrég írtam egy 650 oldalas könyvet is róla (mennyi fának kellett elpusztulnia, tényleg, őszintén, bocs), és – sok egyéb mellett – arra jutottam (kicsit közhelyesnek tűnik majd a végeredmény közlése a felvezető, ugyancsak élvezetes tárcák, esszék nélkül – na ez itt tényleg az új könyvem reklámjának helye!), hogy a) a kultúrtörténet összterméséhez képest töredékes mennyiségű könyvet tudunk elolvasni; b) azt sem olyan nagyon, mert nem férünk hozzájuk, hiszen  drága, nincs meg, nincs lefordítva, satöbbi. 

Kép forrása

Itt jön be a képbe az e-könyv, illetve az e-könyv-olvasók, amelyeknek én igen nagy híve vagyok, nemcsak természetvédelmi megfontolások alapján, hanem egyébként is – ha másért nem, akkor helytakarékosság miatt. Persze, az eszköz drága, a rátölteni kívánt tartalmakat is vagy megveszi az ember, ami szintén drága, vagy pedig „szerzi”, ami nem szép dolog… Mindenesetre az irány jó. 

Ilyen megfontolások közepette találkoztam a Bookmate, azaz Könyvestárs, Könyhaver nevű oldallal, amelyik (akkor először a „rossz” hír, hogy utána jöhessen az összes többi jó) mindössze (?) havi 2.890 forintért korlátlan hozzáférést biztosít az archívumukban megtalálható könyvekhez és hangoskönyvekhez. 

Itt szükséges egy újabb kitérő: én hangoskönyvfogyasztó is vagyok, sokat költöttem rá, de megérte, hiszen ezerszer jobb hangoskönyvet hallgatni autóban, tömegközlekedésben, mint rádiót, ebben gondolom, mindannyian egyetértünk – azt hallgatjuk, amit akarunk, amire kíváncsiak vagyunk, nem pedig bárgyú és ostoba műsorvezetők hősies küzdelmét a magyar nyelv szabályaival. 

Úgyhogy azt kell mondanom – és hadd legyek kicsit lelkes –, hogy a Bookmate kínálata hibátlan: egy helyen hozza a két igen fontos, helytakarékos, trendi művelődési lehetőséget, és, most figyeljenek, még csak drága e-könyv-olvasó sem kell hozzá (!), elég egy akármilyen okostelefon vagy laptop: erre letöltjük az appot a www.bookmate.com-oldalról, és kezdődhet is a móka. Olvasni ugyanúgy lehet (a lapozást is ideértve), mint bármelyik klasszikus e-könyv-olvasó eszközön (a képernyő jobb oldalához érintjük az ujjunkat), hallgatni meg egyszerű kattintással kell, és közben nem muszáj állandóan képernyőn lennie az applikációnak és az oldalnak, nyugodtan tehetünk-vehetünk a telefonon, még dolgozhatunk is, miközben például A köpönyeget hallgatjuk Bodrogi Gyula megnyugtató-huncut hangján. 

Van Saját könyvek-fül, Könyvespolcok-fül, Tevékenység-fül, Ajándékkártyák-fül (szerintem igen praktikus, sokadik váza helyett simán mehet ajiba!), remek keresőmotor, irdatlan, többmilliós címkínálat, és még hibát is lehet jelenteni, ha szerkesztőszemmel vert meg valakit a sors. (Azt kell mondanom, hogy bár elég performáns Kindle-olvasóm van, a telefonos Bookmate-lapozás sokkal gyorsabb és szemet nyugtatóbb, mint a Kindle-nél ugyanez.) Háttérfény, betűméret beállítása kedv és testi romlás mértéke szerint, lehet lájkolni, kommentálni, csoportba szerveződni és a szerző mennybemenetelét vagy meglincselését követelni. A Kapcsolódó könyvek-fül segítségével pedig, ha egyszer beleálltunk mondjuk a science-fictionba, többé ki sem szállunk belőle, mert a könyvtár okosan adagolja tovább enmagát, pontosabban enmaga tartalmait. 

No de nem is ajánlgatom tovább, jó bornak pedig amúgy sem kell cégér: van egy hétnapos, ingyenes próbaverzió-lehetőség, így én csak azt tudom mondani, amit magamnak is mondtam: hadd lám akkoron, győzzön meg szépen az applikáció arról, hogy tényleg jó. És meg fogja, önöket is meg fogja, hiszen az alkalmazás azt nyújtja, amit a Spotify a zenehallgatóknak, vagy a Netflix, Disney, HBO stb. a film- és sorozatnézőknek: havi fix előfizetési díjért korlátlan hozzáférést a rendszerben elérhető magyar és további 15 nyelven választható tartalmakhoz – olvasni- és hallgatnivalóhoz egyaránt.