A Greenway House könyvtára

Neves személyiségek, híres írók, költő magánkönyvtárát bemutató sorozatunk ezúttal a krimikirálynő Agatha Christie egykori házába kopogtatunk be, hogy az ott található bibliotékát és számos más gyűjteményt áttekintsük. A Dart-folyó partján található Greenway House nemcsak az író, de családja fészke volt, ahol hasonlóan a híres szerzőhöz, több tag gyűjtőszenvedélyének eredménye látható.


A Greenway House, Agatha Christie egykori lakhelye Devonban kép forrása

Még spanyol hadifoglyok is voltak itt

A Devon városánál található Greenway House-t szerényen a világ legszebb helyének tartják sokan, ami persze nem meglepő, hiszen a festői környezetben elhelyezkedő, klasszikus angolszász stílusú hófehér épület egy folyó partján lévő kertrendszerben található, melyet a mai napig megőriztek az eredeti állapotában. Az angolok hagyományőrző alaposságára jellemzően a krimikirálynő és családja egykori birtokára – több más közlekedési lehetőség mellett – még ma is gőzmozdonyos változat vezet. A Greenway története egészen a 16. századig nyúlik vissza. A Gilbert família e század vége felé épített itt Tudor-kastélyt, mivel hajóik a folyó e részén kötöttek ki rendszeresen. Gilberték nyakig benne voltak a korszak háborúiban, egy időben még spanyol hadifoglyokat is dolgoztattak a birtokon.


A krimikirálynő könyvtárszobája ma kép forrása

Könyveiben is megjelent a ház

Aztán 1700 táján eladták az ingatlant egy helybélinek, aki a jelenleg látható ház építtetője volt, de ő is továbbadta a birtokot az Elton-családnak. Eltonék érdeme a ház körüli tájkertészeti rendszer kialakítása. A régi Tudor-kastélyt a 18. század végén tüntették el a föld színéről, illetve az öreg Elton fiai toldották meg az állítólagosan „grúz stílusú”, ma látható építményt további szárnyakkal, étkezőknek és szalonoknak helyet adó részekkel. A kanyargós ingatlantörténetben még szerepel Sir Thomas Dinsdale, Edward Carlyon ezredes, Richard Harvey, Thomas Bedford Bolitho, Charles Williams, Alfred Goodson neve is, akik után 1938-ban vásárolta meg az ingatlan egészét a Christie család.

Agatha itt élt 1976-ban bekövetkezett haláláig. A ház, a kertek, a környék annyira a híres krimiszerző szívéhez nőtt, hogy azt számos művében megjelenítette, így például az ABC-gyilkosságok, Az öt kismalac, A nulla felé és a Dead Man’s Folly címűekben is megtalálható részben vagy egészben az ingatlan.


Agatha Christie szerény, de színes könyvtárában kép forrása

Változatos könyvtár

A Greenway House-ban található könyvtárról azt olvashatjuk, hogy az egy egész családra kiterjedő gyűjtőmánia része, melyben a Christie família a kötetek mellett gyógyszeres üvegeket, Tunbridge-árut (tálcákat, ékszerállványokat, csecsebecsés dobozokat és játékdobozokat), ezüstöket, selyemképeket, kagylóképeket, esernyőket, koponyákat (!), krokett kalapácsokat, homár tálakat, világháború frízeket, festményeket felhalmoztak. A ma is kiállított könyvtárukban 5000 kötet található, benne Agatha és családtagjainak változatos érdeklődését mutató mindenféle témájú könyvekkel. A ház első emeletén tekinthető meg az író köteteinek első kiadású példányai. A létesítmény honlapján kissé visszafogottan kínált, mondhatni hűvös angolsággal tálalt információkat találhatunk meg Agatha Christie egykori lakóhelyéről, a varázslatos Greenway-ről és a rajta található házról.