A Greenway House könyvtára

MEGJELENT: 2023. szeptember 16., szombat | SZERZŐ: Oxi

Neves személyiségek, híres írók, költő magánkönyvtárát bemutató sorozatunk ezúttal a krimikirálynő Agatha Christie egykori házába kopogtatunk be, hogy az ott található bibliotékát és számos más gyűjteményt áttekintsük. A Dart-folyó partján található Greenway House nemcsak az író, de családja fészke volt, ahol hasonlóan a híres szerzőhöz, több tag gyűjtőszenvedélyének eredménye látható.


A Greenway House, Agatha Christie egykori lakhelye Devonban kép forrása

Még spanyol hadifoglyok is voltak itt

A Devon városánál található Greenway House-t szerényen a világ legszebb helyének tartják sokan, ami persze nem meglepő, hiszen a festői környezetben elhelyezkedő, klasszikus angolszász stílusú hófehér épület egy folyó partján lévő kertrendszerben található, melyet a mai napig megőriztek az eredeti állapotában. Az angolok hagyományőrző alaposságára jellemzően a krimikirálynő és családja egykori birtokára – több más közlekedési lehetőség mellett – még ma is gőzmozdonyos változat vezet. A Greenway története egészen a 16. századig nyúlik vissza. A Gilbert família e század vége felé épített itt Tudor-kastélyt, mivel hajóik a folyó e részén kötöttek ki rendszeresen. Gilberték nyakig benne voltak a korszak háborúiban, egy időben még spanyol hadifoglyokat is dolgoztattak a birtokon.


A krimikirálynő könyvtárszobája ma kép forrása

Könyveiben is megjelent a ház

Aztán 1700 táján eladták az ingatlant egy helybélinek, aki a jelenleg látható ház építtetője volt, de ő is továbbadta a birtokot az Elton-családnak. Eltonék érdeme a ház körüli tájkertészeti rendszer kialakítása. A régi Tudor-kastélyt a 18. század végén tüntették el a föld színéről, illetve az öreg Elton fiai toldották meg az állítólagosan „grúz stílusú”, ma látható építményt további szárnyakkal, étkezőknek és szalonoknak helyet adó részekkel. A kanyargós ingatlantörténetben még szerepel Sir Thomas Dinsdale, Edward Carlyon ezredes, Richard Harvey, Thomas Bedford Bolitho, Charles Williams, Alfred Goodson neve is, akik után 1938-ban vásárolta meg az ingatlan egészét a Christie család.

Agatha itt élt 1976-ban bekövetkezett haláláig. A ház, a kertek, a környék annyira a híres krimiszerző szívéhez nőtt, hogy azt számos művében megjelenítette, így például az ABC-gyilkosságok, Az öt kismalac, A nulla felé és a Dead Man’s Folly címűekben is megtalálható részben vagy egészben az ingatlan.


Agatha Christie szerény, de színes könyvtárában kép forrása

Változatos könyvtár

A Greenway House-ban található könyvtárról azt olvashatjuk, hogy az egy egész családra kiterjedő gyűjtőmánia része, melyben a Christie família a kötetek mellett gyógyszeres üvegeket, Tunbridge-árut (tálcákat, ékszerállványokat, csecsebecsés dobozokat és játékdobozokat), ezüstöket, selyemképeket, kagylóképeket, esernyőket, koponyákat (!), krokett kalapácsokat, homár tálakat, világháború frízeket, festményeket felhalmoztak. A ma is kiállított könyvtárukban 5000 kötet található, benne Agatha és családtagjainak változatos érdeklődését mutató mindenféle témájú könyvekkel. A ház első emeletén tekinthető meg az író köteteinek első kiadású példányai. A létesítmény honlapján kissé visszafogottan kínált, mondhatni hűvös angolsággal tálalt információkat találhatunk meg Agatha Christie egykori lakóhelyéről, a varázslatos Greenway-ről és a rajta található házról.


Megosztás

Egypercesek

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Varázslatos könyvbemutatóval érkezik az új Harry Potter-könyv

Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog

Ismét Meseegyetem lesz Nyíregyházán

Tavaly nagy sikert aratott, így idén újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi meseegyetem elnevezésű programsorozatot

Kuflik lepték el a belvárost

Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg

Az életfolyam visszatükrözésében megjelenő én

Fény derül az irodalomterápia céljára, módszerére

Felavatták az Arany család megújult síremlékét

Felavatták az Arany család megújult síremlékét szombaton, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben