Íves felhők alatt

A Calgary Közkönyvtár zászlóshajójaként aposztrofált Calgary New Central Library (NCL) áll mostani, modern könyvtárakat bemutató sorozatunk aktuális részének fókuszában. A 2018-ban nyílt intézmény Kanada legmodernebb könyvtára, melyhez külön földalatti kisvasút állomás is tartozik.

A Kanada Albert államában lévő Calgary több könyvtárral is büszkélkedhet, de a legújabb ékkő kétségtelenül a szupermodern Calgary New Central Library. Az intézményt először 2004-ben álmodták meg konkrétan, amikor eltervezték, hogy a 60-as évek calgary-i központi könyvtárat egy lényegesen korszerűbbnek kell felváltania. A városvezetés 2011-ben hagyta jóvá a beruházás költségvetését, melynek egy 40 millió dolláros összeggel nyomatékosítottak, ezt később 175 millióra duzzasztották. A teljes költség végül ennél persze több, egész pontosan 245 millió jó kanadai dollár lett. A város által elkülönített pénzhez magánadományok és cégek támogatása érkezett, így alakult ki a már elégséges végösszeg.

A tervezési munkát két cég, a Snøhetta és a DIALOG kapta meg. A mérnöki álom végül egy egyszerre lett fantáziadús és praktikumot célzó, de a tervben ott volt, hogy a városképi elvárásoknak is megfelelő változatban valósuljon meg az álom. Ennek az elképzelésnek a lényeges eleme, hogy az ovális alakú épületet egy emelettel az utcaszint fölé emelték, hogy lefedje az úgynevezett CTrain kisvasúti alagutat, illetve „a létesítmény bejáratát fával borított ívek keretezik, amelyeket az albertai Chinook-szelek által készített íves felhők ihlették.”

A csak legvadabb sci-fi írók, filmrendezők műveiből felvonultatott terek, épületek kinézetéhez fogható létesítmény alkotói természetesen díjat is kaptak a különleges alkotás létrehozásáért, így a  terv 2020-ban elnyerte a 2020-as Amerikai Intézet építészeti díjat, de továbbiakkal is elismerték a valóban műalkotásnak tekinthető könyvtárat.

Posztmodern esztétika és hatékony működés jellemzi tehát a 22 ezer négyzetméteres összalapterületű, ötszintes épületet, mely egy átriumot vesz körül és amelyben 450 ezer darabos kötetállomány várja az olvasókat. Az pedig már a korábban bemutatott könyvtárak óta tudjuk, hogy egy ilyen intézményben nemcsak olvasóterem van, hanem számos más helyiség, így különféle oktató- és audio-vizuális foglalkozásokra alkalmas termek, büfék, közösségi terek, de itt a Calgary New Central Library ban egy 340 férőhelyes színház, több konferenciaterem és kis kávézó is található.

Az intézmény honlapja nemkülönben rendkívüli, ahol a szerkesztők – a lenyűgöző rendszerhez illőn – egyfajta felfedezőútra invitálják a valóságos és virtuális látogatókat. Az NCL ekként kínálja ingyenes szolgáltatásait, köztük a nyomtatás, laptopkölcsönzést, wi-fi elérést. Az intézmény Kanada befogadó országjellege okán is, külön rovattal és szolgáltatásokkal, kedvezményekkel, akciókkal várja a Kandadába újonnan érkezetteket, a bennszülött őslakosokat, valamint természetesen a diákokat, olvasókat, írókat, a pályakezdő karrierépítőket és kisvállalkozókat, babás mamákat, papákat, családokat, gyerekeket.

A könyvtár ez esetben is a település és környéke kulturális és művelődési centruma, illetve ennél még jóval több is, ami színes, szerteágazó programkínálatukból kitűnik. Ebben a csokorban képzőművészetek, zene, hely- és országtörténet, film és televízió, játék és szórakoztató programok, nyelvtanulás, kutatás, foglalkozások, tudományos konferenciák találhatók. Aki pedig nem a valóságos kapun lép be az intézménybe, azt számos internetes felület, közösségi- és videócsatorna várja, ahol a világháló és a technika adta lehetőségek keretei között élheti át az NCL nyújtotta szolgáltatások, programok legtöbbjét.

Képek forrása