Egy könyvtár, melynek Óda a neve

Modern könyvtárakat bemutató sorozatunk második állomása Finnországban található, azon belül is a fővárosban. Ezúttal a Helsinki Central Library Oodi nevű (Helsinki Központi Könyvtár – Óda) intézmény ultramodern fizimiskájú létesítmény falai között teszünk látogatást.


Szauna a könyvtárban

A Helsinki Központi Könyvtár, melynek „beceneve”, az a bizonyos Oodi, azaz Óda, a finn főváros azon részén található, ahol a központi pályaudvarral, a Klasma Kortárs Művészeti Múzeummal és a Helsinki Zenei Központtal van szomszédságban. Az épület külső megálmodására 2012-ben írtak ki tervpályázatot, melyet több száz jelentkező közül az ALA Architects nyert el a Ramboll Finlanddal közösen. Még leírni is közhelyes, de az eredeti tervek között az is szerepelt, hogy a háromszintes könyvtárban természetesen egy szauna is található. Ennek megvalósulása azonban még – úgy tűnik – várat magára. Az építkezés végül 2015-ben indult el, majd Finnország függetlenségének 100. évfordulójához kapcsolódva szánt rá az állam 30 millió eurót, a város 66 millióval szállt be a hatalmas projektbe.

A könyvtárat végül 2018. december 5-én, a finn függetlenség napjának előestéjén avatták fel. A könyvtár honlapján, az oodihelsinki.fi/en című oldalon a fotókon látszik, hogy a 20. és 21. századi modern finn építészet egyik jellegzetesen fantáziadús alkotásáról van szó, mely tartalmát nem tekintve is lenyűgöző létesítmény.


Az Év Legjobb Közkönyvtára

Külön sztori az intézmény neve, az Oodi, az Óda, melyet 1600 névjavaslatból mazsolázott ki a szakzsűri. A kiválasztásnál – mint közzétették – a könnyen megjegyezhetőség, a könnyen kimondhatóság és könnyen lefordíthatóság szempontjai nyomtak leginkább a latba, illetve az is szerepet játszott az Oodi kiválasztásánál, hogy a könyvtárat nem személyről akarták elnevezni a finnek. Meglátásom szerint maga a név jól tükrözi az épület letisztult, egyszerűségében rejlő nagyszerűségét is.

Az intézmény a nyitás után már egy év múlva remekelt, amikor a Könyvtári Szövetségek Nemzetközi Szövetségének az Év Legjobb Közkönyvtára-díját nyerte el.


Könyvmennyország

Az épület könyvtár funkciója egy elektronikai, mechanikai rendszer segítségével szolgálja ki az olvasóközönséget, és speciális robotok szállítják a köteteket a megfelelő helyekre a 17,2 ezer négyzetméter alapterületű harmadik emeleten, melynek stílszerű neve Könyvmennyország. Itt közel 100 ezer kötet várja a publikumot, melyek 20 féle nyelven kiadott könyvek, köztük természetesen felnőtt és gyerekeknek szóló próza és líra található. Az Oodi emellett kiterjed kotta- és képregénygyűjteménnyel bír, de jelentős folyóiratkínálattal is rendelkezik. A könyvtár maximálisan kihasználja a digitális forradalom vívmányait, így azokat a számítógépekkel, okoseszközökkel interneten elérhető és használható alkalmazásokat, melyek megkönnyítik a könyvek megkeresését, megismerését is. Az Oodi általában is nagy hangsúlyt fektet a hagyományos értelemben vett könyvtári szolgáltatások biztosítása mellett a műhelymunkák elősegítésére, a gyermekek és családok kiszolgálására, a tanulással és munkával kapcsolatos könyvtári szolgáltatásokra, valamint a játék és stúdió szolgáltatásokra is. A létesítményben emellett természetesen számos más funkciójú helyiség is található, így például közösségi terek, étterem, kávézó, konferenciaterem, filmszínház, de nem elhanyagolható a könyvtár közvetlen szomszédságában található, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt használható szabadtéri játszótér, ügyességi tornapálya és sétapark sem.

Képek forrása