Regényekbe fogalmazott nyaralás

Klasszikus dilemma: habkönnyű vagy veretes tartalmú könyvet vigyünk magunkkal nyaraláskor? Az előbbinél az az indoklás, hogy a pihenés idején az olvasnivaló is legyen pihentető, könnyen emészthető, míg az utóbbi mellett az szól, hogy a gondokkal terhes hétköznapok után a nyaralás az az idő, amikor a magvasabb könyvekkel is tud már foglalkozni az ember. Akárhogy is, a lényeg, hogy a kofferben legyen ott egy olyan könyv, amit már rég el akartunk olvasni.

Kép forrása

Felnőtté értek a nyaralás alatt

Ha pedig nyaralás, akkor e témában egy klasszikust is érdemes elővenni, már csak azért is, mert bizony jól elfelejtődött Jules Verne, avagy Verne Gyula és csodálatos fantáziáról tanúskodó regényeinek széles sora. Az egyik legkedvesebb ifjúsági regénye a Kétévi vakáció, ahol Verne azzal fordult a fiatalok felé, hogy őket tette meg története főhőseivé. A regényt már számos alkalommal elemezték, de zömében a bátorság emlékműveként fogalmaztak róla a kritikusok, szakemberek.

Verne azzal a - később is többek által feldolgozott - szituációval indítja történetét, hogy egy csapat gyerek felnőttek nélkül marad egy szorongató helyzetben. Ez pedig nem más, mint, hogy egy vihar a kikötőből a nyílt tengerre sodor egy vitorlást, fedélzetén tizenöt tizenéves fiúval. A szerző arra is gondot fordított, hogy a sors által formált legénységben sokféle nemzetiségű fiatalok küzdjenek a túlélésért, ezzel is erősítve, hogy a bajban mit sem számít, ki honnan származik, csak az összefogás hozhat eredményt. 

Az iskolapéldának is mondható regény folytatása az, hogy fiatalok hajótörést szenvednek és egy szigeten kötnek ki, ahol túlélési gyakorlatuk tovább folytatódik. Ha ez még nem lenne elég, kiderül, hogy a szigeten egy gyilkos matrózokból álló horda is él, akiknek van hajójuk, így a fiúknak velük kell megharcolniuk a kényszerű fogságból való kijutásért. 


Amikor a szív a legfontosabb útipoggyász

Budai Lotti Akik poggyász nélkül utaznak című könyve ugyancsak társunk lehet egy nyaralás idején. A történelmi regényeket jelentő Rizsporos Hétköznapok-sorozat után egy lényegesen könnyedebb témát választott a szerző, amikor ezt a regényét elkezdte írni. 

A történet főhőse a csapongó Laura, aki fiatal, és szeretné, ha valamilyen komoly sorvezetőt találna életére. Ez egy napon meg is történik, amikor váratlanul, szinte a semmiből feltűnik régi, gyerekkori szerelme, Bence, aki rábeszéli a lányt, hogy utazzon el Indiába. A probléma csupán az, hogy Laurának nemrég volt az eljegyzése, és talán nem ezek után kéne otthagynia kedvesét, hogy a távoli keletre utazzon. Bencének azonban nagyon jó a „rábeszélőkéje”, így Laura nekivág az útnak, mi több, magával viszi Nórit is, az elkényeztetett barátnőt. 

A regény vezérfonala Laura önmagára találása, melyet az író egy rendkívüli és egzotikus indiai út során bont ki, lépésről-lépésre. Budai Lotti ekkor már nem a patetikus história szerzőjeként mutatkozik be az olvasóknak, hanem mint a felszabadult, humoros író, aki a fiatal lány főhős narratíváján keresztül mutatja be az önismeretről és önmegvalósításról szóló utazást. 

A habkönnyűnek is mondható olvasmányból Indiáról, a poggyász nélküli utazás néha kínos, néha mókás, néha pedig fura helyzeteiről is sokat megtudhatunk, de a történet végére kiderül, hogy nem az számít, mi van a poggyászunkban, hanem hogy mi van a szívünkben. 


Hűtlenség és bosszú Provence-ban

Ez után a könyv után kétszer is meggondolod, hogy elmenj-e nyaralni a barátaiddal – olvashatjuk T.M. Logan A nyaralás című regényének egyik ajánlómondatát. Hát, nem a legjobb kezdés ahhoz képest, hogy ezt az izgalmas sztorit is bátran kínáljuk azoknak, akik a nyári pihenőjüket is olvasással teszik szebbé. 

Az 1975-ös születésű angol szerző, aki már számos kalandregényt, krimit írt, de a Daily Mail tudományos riportereként is dolgozik, ezúttal egy provence-i luxusvillába kalauzolja el az olvasókat. Ide készül Kate, aki barátnőivel és azok családjaival úgy tervezi, hogy egy nagyon kellemes egy hetet töltenek el. 

Az ábrándos fiataloknak, s azon belül is Kate-nek azonban csalódniuk kell, mivel a nyaralás során erős gyanú ébred benne férje hűtlensége okán. Az újabb csavar, hogy a főhős feleség még azt is megneszeli, hogy párja az egyik legjobb barátnőjével csalja meg. Kate feladata innentől nem más, mint hogy kiderítse: a Provence-i nyaralásra vele együtt érkezett három barátnője közül ki az, aki képes tönkretenni régi barátságukat és egyben zátonyra futtatni házasságát. 

Az agyafúrt fiatal feleségnek minden eszét össze kell szednie ahhoz, hogy kiderítse a titkot. A dolgát az is nehezíti, hogy miközben nyomoz, kiderül: mind a három barátnőjének jó oka volt arra, hogy a férjével való kapcsolatával bosszút álljon rajta. Ezzel persze még koránt sincs vége a bonyodalmaknak, ugyanis Kate-nek rá kell jönnie, hogy ebben a kalamajkában jóval többről van szó, mint a hűtlenség és a bosszú.