Itt a Könyvhét

Körbetekintésünk során egy új, tudományos könyvsorozat első száma kapcsán kínálunk információkat a friss szériáról. Ezután az Arcanum Digitális Tudománytár akciójáról számolunk be, melynek keretén belül pár napig ingyenesen lesz kutatható a több, mint 38 millió (!) oldalas archívumuk. Végezetül egy újabb kedvcsináló írásra hívjuk fel a közönség figyelmét, hiszen indul az idei könyvhét, melynek adatszámai újabb rekordokat dönthetnek meg az előzetesen kiadott tájékoztató alapján.

Kép forrása

Tudományos könyvsorozat kiadása indul

Kárpátalja: örökség és társadalom címmel jelent meg a Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tudományos zsebkönyvtár könyvsorozatának első része, számolt be a fejleményről a tudas.hu. A könyvsorozatot kezdeményező ELKH Titkárság célja, a kutatóhálózatban rendelkezésre álló értékes tudás átadása az egyetemi hallgatók, a tudományos közösség számára – olvasható az ELKH június 2-ai közleményében. Az ezután megjelenő kötetek sorában a matematika, a természettudományok, az élettudományok, valamint a bölcsészet- és társadalomtudományok lesznek a főszereplő témák, melyeket az ELKH kutatói jegyeznek majd. A több szempontból is nagyon aktuális témát feldolgozó első kiadvány szerzője Fedinec Csilla, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, aki nemcsak az alapos, tárgyszerű kidolgozásra törekedett munkája során, de a közérthetőséget is nagyban figyelembe vette a Kárpátaljáról szóló könyv elkészítésekor. A kötetben a szerző egy történelmileg is nagyobb, de a jelen történéseire is mutató távlatból mutatja be a közép-európai régió históriáját, mintegy száz évet átölelve az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásától 2020-ig terjedő időszakról.

Kép forrása

Pár napig ingyenesen lapozhatjuk a régi újságok virtuális oldalait

„A Könyvhét alkalmából elérhetővé tesszük sajtóadatbázisunkat” – adta hírül saját honlapján, a adt.arcanum.com/hu/ oldalon az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT). Aki már sokat keresgélt egy olyan cikk vagy fotó után, ami csak a régi, vagyis a digitális forradalom előtti újságokban volt, az tudja, hogy milyen nagy segítség az ADT munkássága és szolgáltatásai. Az pedig, hogy ezúttal – ha csak pár napig is de – ingyenesen lehet kutatni oldalukon az nemcsak egy újabb keresésre ad lehetőséget, de egyben el is gondolkodtat, hogy később is érdemes lehet oda visszatérni. Mint a honlapon jelzik: több, mint 38 millió oldalnyi adatállományuk, azaz a korabeli nyomtatott sajtó digitalizált változatai várják a látogatókat. A kínálatról írják: „Folyamatosan bővülő tartalom. Adatbázisunkban tudományos- és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava áll rendelkezésre.” A site egyik leginkább kedvelt, hasznos alprogramja természetesen a keresés, mely a minden honlapon megjelenő kis ablak, melybe a kívánt szöveget beírjuk, majd kattintás után kijön a várt eredmény. A honlapon jelenleg többek között olyan újságokban lehet virtuálisan lapozni, mint a Nemzeti Sport, a Pesti Hírlap, a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Népszava, a Ludas Matyi, az Új Idők, az Autó-Motor, az Esti Hírlap, a Képes Sport, valamint a Magyar Közlöny. A gigantikus listában való eligazodásban segít a szelektív keresési lehetőség, ahol kulturális, hírlap, képes magazin, művészet, sport és irodalom és további témákra szétszálazva lehet kutakodni. Az ADT az idei Ünnepi Könyvhéten is kint lesz a standoknál, június 9 és 12 között régi újságokkal várják az érdeklődőket.

Kép forrása

Ilyen fantasztikus lesz idei könyvhét

Részletes összefoglalóban készíti elő az idei Ünnepi Könyvhetet a magyarnemzet.hu, mely oldal számos adatot közöl a legnagyobb magyar könyvvásárról. A hazai irodalmi élet elsőszámú eseményének is mondható könyvhétről megtudjuk, hogy idén 176 pavilonnal várja a közönséget, ahol 182 kiadó kínálja majd portékáját. A négy nap alatt pedig több, mint 60 könyvbemutatón vehet részt a publikum, sőt, a szerzők számát tekintve is nagyot fognak teljesíteni, hiszen igen magas számban dedikálnak majd. A cikkben az is olvasható, hogy a könyvhét nemcsak közvetlenül a könyvekről szól majd, hiszen – és ez is a hagyomány része – számos társművészeti produkció és másjellegű program növeli az esemény jó hangulatát. A helyszín ezúttal is a Vörösmarty téren és a Duna-korzó lesz. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke az eseményről szóló tájékoztatón rámutatott: „A papírhiány, a növekvő nyomdai árak és infláció egyaránt nehezítik a kiadók helyzetét, ezért idén olyan kötetek is rákerülhetnek a könyvheti újdonságok jegyzékére, amelyeket már áprilisban kinyomtattak. A lista így több mint háromszáz címet tartalmaz.”