Könyvek a lelki készülődés idejére

Talán nem mindenki tudja, hogy advent – melynek jelentése: eljövetel – a lecsendesedés, elmélyülés, a lelki készülődés ideje, illetve ezzel a négy héttel indul az egyházi év, melyet természetesen a karácsony ünnepe követ. Erre az elcsendesedésről szóló időszakra ajánlunk három kiváló hitéleti témájú könyvet. Kettőt a felnőtteknek, egyet pedig a gyerekeknek.

A könyveket, sok egyéb remek olvasnivaló mellett december 31-ig rendkívüli, egységesen 30% kedvezménnyel kínálja a Könyvtárellátó webshopja.

Kép forrása

500 év közösségben

A török hódoltság idején, amikor fizikai értelemben is iszonyú pusztítás csorbította a magyarországi egyházat alakult meg az itteni jezsuita rend. A Jezsuiták Magyarországon című kötet, amelyet talán nem meglepő módon a Jezsuita Kiadó gondozott és jelentetett meg, innen, ebből a történelmileg markáns küzdelmekkel és nyomasztó status quo-val jellemezhető korszakból indul.

A kezdetektől napjainkig alcímet viselő kötetben mintegy ötszáz év egyházépítői, egyházműködtetői munka áll a kíváncsi olvasó előtt. Aki pedig az egyházi művészetre, illetve egyháztörténeti epizódokat ábrázoló grafikákra is fogékony, annak is sokat jelenthet ez a kiadvány, hiszen több tucat illusztráció színesíti a könyvet, melynek megírásában, összeállításában számos neves történész működött közre. A könyv talán legkülönlegesebb fejezete a máról, a Jezsuita Rend magyarországi ágának mindennapjairól, feladatairól, ünnepeiről szól.

Kép forrása

A sáska és az Isten

Az ószövetségi történetből ismerjük, hogy Isten népének, Istennek és a velük szemben álló egyiptomi hatalmasságoknak közük van a sáskákhoz, hiszen egy alkalommal a Teremtő sáskatornádót bocsát a zsidó népet rabságából nem engedő egyiptomiakra. Ennek alapján úgy vehetnénk, hogy a sáskák, vagy „a sáska” nem lehet rokonszenves főszereplő egy keresztényi történetben. Pedig erre rögtön van cáfolat is, mégpedig Max Lucado Simon, a nem imádkozó sáska című egyedi meséje.

A gyerekeknek szóló könyvről nem árulunk el mindent, de annyit igen, hogy a história kiindulópontja egy vis major helyzet, melyben a teljes nevén Simon Nasi, a sáska komfortos kis lakhelyét egy erős vihar a földdel teszi egyenlővé. Sáska lévén a falatozáson kívül máshoz nemigen fűlik a foga, ezért Simon nem tudja, hogy miként lenne lehetséges, hogy az Isten megsegítse őt ebben a bajban. A fő probléma az, hogy a kétkedő sáska nem hisz abban, hogy Isten meghallgatja imáját, ezért először nem is fohászkodik a bajban. A mértéktartóan bájos rajzokkal kiegészített mesekönyvből természetesen kiderül, hogy Simon Nasi hogyan tanult meg mégiscsak imádkozni és bízni az Istenben és hogyan lett új, kényelmes lakhelye.

Kép forrása

Milyen a nő, ha hívő?

A KIA kiadó pár éve útjára indított egy olyan könyvsorozatot, melyben a hívő nőt járta körbe, s melynek mintegy féltucat része jelent meg.  A sorozatban szerepelt A kiváló nő, A szabad nő, A szerető szívű nő, Az irgalmas szívű nő, A céltudatos nő, Az imádkozó nő és A hittel teli nő. A szériából nem kiemelve, de ezt valamelyest hangsúlyozva ajánljuk ez utóbbit, mely természetesen a többi résszel együtt még inkább megvilágítja a nagy témát: a nőt. A hittel teli nő című részt Cynthia Heald, amerikai keresztény író és előadó állította össze. Könyve lényege, hogy ezúttal ne egy idealizált képet kapjon az olvasó arról, hogy tulajdonképpen milyen a keresztény, hívő nő, hanem egy realisztikus, testközeli megvilágításban lássa annak hétköznapjait. A könyv másik, nagyon fontos eleme, az Isten igéjének sorvezető funkciója, melynek mentén ez a bizonyos hívő nő él. A szerző nem is palástolja, hogy kiadványa elsősorban is bizonyságtétel a krisztusi útról, a Krisztusba vetett hitről, a keresztény élet jellegzetes, ámbár nem mindig mindenki által ismert részeiről.

A kötetek egységesen 30% kedvezménnyel megrendelhetőek a Könyvtárellátó Webshop karácsonyi kínálatából.