Egy kopasz ördögfióka világsikere

Nem tudom, hogy a Kedves Olvasó rajong-e a képregényekért, jómagam – természetesen még gyermekkoromban, vagyis a pattintott kőkorszakban – egyenesen oda voltam értük. Sőt, nemcsak habzsoltuk az izgalmas képes történeteket, hanem a jobbak, rajzolták is a regényes képeket. Padtársam, a kis Kolos zseniális históriákat eszelt ki, s meg is valósította azokat. A jobbak pedig – egy-egy unalmasabb óra alatt – a pad alatt olvashatták-nézhették – a „Guruló marslakók” folytatásos történetét.

A képregény – természetesen mint minden rossz vagy jó – a tengerentúlról indult világhódító útjára.


Kép forrása                      

A sárga kölyök

Pontosan százhuszonöt éve, 1896. október 18-án jelent meg a New York Journalban az első képregény, a Richard F. Outcault által rajzolt Yellow Kid. Szórakozásból kezdett karikatúrákat, majd képtörténeteket rajzolni, olyan sikerrel, hogy a magyar származású sajtómágnás, Joseph Pulitzer 1894-ben átcsábította New York World című lapjához.

Yellow Kid atyja, Outcault a Thomas Edison Laboratórium tudományos és technikai illusztrátora volt és később ő teremtette meg Mickey Dugan, a mindig kalandra kész, csúnyácska, foghíjas, kopasz ördögfióka figuráját, akit ruhájának színe alapján nevezett el Yellow Kidnek. Outcault –, akinek művei nem harsány nevetésre, inkább a humoros részletek felfedezésére ösztönöztek – illesztett először buborékot a szereplők szájához, benne gondolataikkal, szavaikkal. Képtörténetei, képregényei általában három-öt képből álló, vicces történetek voltak.

Yellow Kid kalandjai egyre népszerűbbé tették a World hétvégi mellékleteit, s Pulitzer vetélytársa, William Randolph Hearst, a The New York Journal tulajdonosa mesés összegért átcsábította a híressé vált képregényrajzolót.

Kép forrása                      

Buster, a csintalan kisgyerek

A figura jogai azonban Pulitzernél maradtak, aki Outcault barátját, George Lukst bízta meg a folytatással, így történhetett, hogy egy évig két Yellow Kid történet futott, két különböző újságban.

Outcault néhány év múlva elvesztette érdeklődését teremtménye iránt, s 1902-ben új szereplő pattant ki a fejéből, a csintalan kisgyerek, Buster Brown, akit kíváncsisága gyakran sodor bajba. A fiú és elmaradhatatlan társa, pitbull kutyája annyira megnyerte a közönség tetszését, hogy még musical is született róluk.

Az újságok példányszámának növekedésével a képregények egyre szélesebb rétegekhez jutottak el és egyre népszerűbbek lettek. Rajongótáboruk ma is hatalmas, az amerikai írók közül John Updike és Ray Bradbury is megírta, milyen nagy gyűjteményt halmoztak fel az újságokból kivágott rajzsorozatokból. A néhány kockás történetek visszatérő szereplői rendkívül kedveltek lettek, Katzenjammer Kids kalandjai 1897 óta jelennek meg folyamatosan, ma mintegy ötven amerikai újság olvasói vehetik kézbe.

1934-ben látott világot az első olyan képregény, amely nem néhány kockában, hanem nagy terjedelemben, önálló füzetben követte nyomon a hősök kalandjait.

Kép forrása                      

Superman, Batman, Amerikai Kapitány

A képregények történetét négy korszakra szokás osztani. Az aranykort fémjelző, emberfeletti képességekkel rendelkező Superman (Jerry Siegel és Joe Shuster teremtménye) 1938-ban bukkant fel, egy évvel később született a Bob Kane rajzolta Batman, majd a Jack Kirby és Joe Simon megálmodta Amerika Kapitány, aki a második világháború idején magával Hitlerrel küzdött meg, legalábbis a füzetek lapjain.

A háború után a kiadók úgy döntöttek, hogy egy-egy műfajra – sci-fi, horror, western, szerelmes történetek – összpontosítanak. A füzetekben egyre több lett a boszorkány, a szörny, az erőszak és az erotika, amivel párhuzamosan mozgalom indult az ifjúság tudatos megrontása ellen. Idővel megszületett a képregény-irodalmat szabályozó jogszabálygyűjtemény, melynek betartásán külön testület őrködött.

Az ötvenes évek közepétől számított korszakot a Marvel Comics fémjelzi, amely 1961-ben a Fantasztikus Négyes kalandjaival vált a piac megkerülhetetlen szereplőjévé. Ezután lépett színre Pókember, Thor, Hulk, Vasember és az X-Men.

A hetvenes években visszatértek a rémtörténetek, nagyobb szerephez jutottak a női és a színes bőrű karakterek. A filmesek is ráébredtek a műfajban rejlő lehetőségekre: a Csillagok háborúja és a Cápa című csúcsfilmek nyomdokain haladva a képregényekhez fordultak újabb és újabb témákért. 

Hatalmas sikerrel.