Világtérkép a legmeghatározóbb könyvekről

Rendkívül érdekes tartalmat osztott meg nemrégiben egy Reddit felhasználó: egy világtérképet tett közzé, melyen a föld összes országának legrelevánsabb könyve szerepel. Természetesen lehet vele vitatkozni, hiszen az, hogy mi mennyire meghatározó meglehetősen különböző szempontok szerint értékelhető, de nem is ez a lényeg. Ki akarna vitatkozni arról, hogy mi Kongó vagy Észak-Korea kedvenc regénye?! Elég csak rácsodálkozni. Arról azonban akár érdemes is lehet, hogy eszerint mi kis hazánk legnépszerűbb regénye!

Ami vitatható

Kezdjük a nagyobb nemzetekkel és egyben a vitathatóbb döntésekkel. Oroszország legnépszerűbb és legmeghatározóbb regénye Tolsztoj Háború és békéje lett, de ugyanennyire lehetett volna ennek kikiáltani valamelyik Dosztojevszkij művet, gondoljunk a Bűn és Bűnhődésre, vagy a Karamazov testvérekre, melyek a Háború is Békéhez hasonlóan lettek méltán világhírű regények. 
Nagy-Britannia első helyezettje Jane Austen fő műve, a Büszkeség és balítélet, melyet éppen a napokban támadott be az amerikai Times napilap, dióhéjban és rendkívül diplomatikusan fogalmazva azzal, hogy a világképe nem felel meg a mai világ normáinak, így pedig az rendkívül káros lehet az olvasó számára. E véleménytől maximális elhatárolódással és egy hajtűkanyarral visszatérve eredeti témánkhoz: Austin regénye valóban világhírű, csodálatos alkotás, de el tudjuk képzelni, hogy ne William Shakespeare, vagy Charles Dickens üljön a trónon? Talán…

Ami magától értetődő
Folytassuk Spanyolországgal, ahol is, bár a legtöbben feltételezem, Cervantes Don Quijotéjét várnák az első helyre, mégis Carlos Ruiz Zafón műve, A szél árnyéka került, mely mindenképpen megkérdőjelezhető, ha a két műnek akárcsak a korát és világirodalomra gyakorolt hatását nézzük. Bár elképzelhető, hogy Spanyolhonban jelenleg nagyobb népszerűségnek örvend, de hogy vajon ez mennyire lesz mulandó a hős Don Quijote örök küzdelméhez képest, arra csak az idő adhat választ.
Kevésbé lehet belekötni az alábbi országok legnépszerűbb könyveibe. Az Egyesült Államokban a Ne bántsátok a feketerigót! című Harper Lee-regény, A svédeknél a 2015-ben megjelent, Stieg Larrson trilógia első kötete, A tetovált lány lett a befutó. Franciaországban A nyomorultak került az első helyre, Kolumbiában García Márquez örök klasszikusa, a Száz év magány, Írországban az Ulysses James Joyestól. 

És, ami érdekes
Ha pedig az érdekességek között akarunk mazsolázni, vessünk egy pillantást Ázsiára vagy Afrikára, ahol láthatjuk, hogy Indiában például Az apró dolgok istene, Nigériában a Széthulló világ a legmeghatározóbb. De láthatjuk akár azt is, hogy mivel képviselteti magát Észak-Korea, Grönland, vagy éppen Szomália. 
Végül, de nem utolsó sorban pedig lássuk, vajon mi Magyarország legnépszerűbb, és legmeghatározóbb műve a térkép szerint? 
Dobpergés….
Dobpergés….
Dobpergés….
Az Egri Csillagok.