A százesztendős haditudósító

MEGJELENT: 2016. október 27., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Százöt éves lett a II. világháború „hírhozója”, az a brit újságírónő, aki elsőként számolt be a világégés kezdetéről, arról, hogy a német csapatok Lengyelország megtámadására indultak. Hollingworth még csak pár napja dolgozott újságíróként, amikor 1939. augusztus 29-én Lengyelországból Németországba utazott és nagyszámú katonai járművet látott az út mentén, csakis katonai gépkocsikat. A látottakról azonnal hírt adott a The Daily Telegraph című brit napilapnak. Tudósított később a harcok sújtotta Ádenből, a vietnami háborúból, Algériából, Kínából.
Clare Hollingworth Hongkongban, a külföldi tudósítók klubjában ünnepelte a jeles napot, ahol dédunokaöccse, Patrick Garrett életrajzi könyvet mutatott be róla.

Üldözöttek

Az egykori haditudósító újságírói pályafutása előtt üldözötteknek segített Lengyelországból Nagy-Britanniába menekülni. Egy évvel a második világháború kitörése előtt, az üldöztetések elől menekülve 1938-ban ezrek lépték át a határokat a kontinensen. Erre válaszul Hollingworth fiatal politikai aktivistaként karácsonyra Kitzbühel osztrák síparadicsomba utazott hírszerzési célból. Ausztriából egy nácik által jóváhagyott vízummal tért vissza, amely lehetővé tette számára, hogy önkéntesként egy veszélyes humanitárius küldetést teljesítsen.
A csehszlovákiai menekültekkel foglalkozó brit bizottság a lengyelországi Katowicébe küldte, hogy ott üldözött menedékkérőket – zsidókat, szakszervezeti aktivistákat, kommunistákat és más kisebbségeket – vegyen a gondjaiba. Egyszemélyes küldetésében Clare Hollingworth segített brit vízumhoz, élelemhez és szálláshoz juttatni a menekülteket. Becslések szerint 1939 márciusa és júliusa között két-, háromezer embert segített hozzá a brit vízumhoz, így a túléléshez.

Köszönet hetvenhét év után
A hongkongi születésnapi ünnepségén lejátszottak egy videoüzenetet, amelyben az általa megmentettek egyike, a magyar származású Margo Stanyer (Drótár Margó) hetvenhét év múltán fejezi ki háláját. A beregszászi hölgy mindössze négyéves volt, amikor családja baloldali nézetei miatt kénytelen volt elmenekülni Kárpátaljáról.
Lengyelországból Clare Hollingworth segítségével sikerült Nagy-Britanniába jutniuk a háború előtti utolsó hajóval. A hajó két nappal a második világháború kitörése előtt érkezett Londonba, ahol egy fotóriporter lefényképezte a kislányt, fotója pedig megjelent a The People című újság címlapján a Miért harcolunk? szalagcím alatt.
A ma is Angliában élő Drótár Margó családja Patrick Garrett Clare – Of Fortunes and War című életrajzi könyvéből tudta meg, hogy megmenekülésükben milyen szerepet játszott Clare Hollingworth.

Bűntudat
Garrett is csak nemrég, a brit levéltárakban kutatva, egy régi családi ládában talált kézirat nyomán tárta fel dédnagynénje történetét. Az asszony ugyanis mélyen hallgatott 1939-es lengyelországi embermentő tevékenységéről, dédunokaöccse szerint azért, mert szégyellte, hogy sok vízumkérelmét elutasították. „Ahelyett, hogy büszke lett volna a megmentett életekre, bűntudata volt azok miatt, akiket hátrahagyott” – véli Patrick Garrett.
A negyvenkilenc éves közíró, volt BBC-képszerkesztő kinyomozta azt is, hogy miért vetettek véget oly hirtelen dédnagynénje lengyelországi embermentő tevékenységének: mint egykori MI5-tisztségviselők leveleiből kitűnik, sokan panaszkodtak, hogy sok „nem kívánatos személy” – németek, kommunisták és zsidók – érkezik Angliába a Hollingworth által szerzett vízummal.


Megosztás