Programok, díjak, események

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc, saját datálása szerint ekkor fejezte be a Himnusz kéziratát. A magyar kultúra napja alkalmából országszerte tartalmas programokkal várják az érdeklődőket. A legérdekesebbek közül válogattunk.

Kölcsey és a magyar nyelv

Meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményes belépőkkel és érdekes gyermekprogramokkal várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeum. Az árnyékszínház, az első világháborút felidéző 3D-s fotóbemutató tűnik a legérdekesebb programnak.
A Szépművészeti Múzeumban ingyenes tárlatvezetés várja a látogatókat, a Petőfi Irodalmi Múzeumban Kölcsey Ferenc és a magyar nyelv címmel a költő születésének 225. évfordulójára emlékezve Onder Csaba irodalomtörténész tart előadást, 17 órától pedig Lisztes Jenő cimbalomművész ad koncertet.

A biztos és az író

Érdekesnek ígérkezik Navracsis Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos és Csontos János író nyilvános beszélgetése a kultúráról a Jóhír Józsefvárosi Média, Rendezvény és Galéria Központban 16 órától. A fórum után 18:30-tól a Józsefvárosi Zenebarát Kör ad hangversenyt. A Ferencvárosi Művelődési Központ 18 órakor kezdődő gálaműsorral zárja egy hete tartó rendezvénysorozatát. A műsorban fellép a Concerto Budapest, Benedekffy Katalin, Körtvélyessy Zsolt, továbbá a Magyar Nemzeti Táncszínház-Duna Művészegyüttes. A MOM Parkban 19 órától Az én filmem programsorozat keretei között Lévai Balázs filmrendező beszélget Winkler Nórával kedvenc filmjéről, a Nagyításról, amit a beszélgetés után le is vetítenek. A Radnóti Miklós Művelődési Házban Rege a Csodaszarvasról… részlet a Magyar Legendakörből címmel Bencze Ilona pódiumestje kínál tartalmas programot.

A Kódex Könyváruház előadótermében (1054 Budapest, Honvéd u. 5.) a Kölcsey Ferenc Olvasókör rendezvényén 17 órától a Kimméria című kötetet mutatják be az alkotók, Villányi László író és Lévai Ádám grafikus.

Koncertek, emléktáblák, díjak

A jeles nap alkalmából vidéken is sok programmal várja a kultúra iránt elkötelezetteket. A gyulai Városháza dísztermében Körmendi Klára Liszt-díjas zongoraművész ad koncertet, Győrött, a Zsinagógában Lajkó Félix ad koncertet. A debreceni Kölcsey Központban háromnegyed öttől tartják Kölcsey Ferenc mellszobrának és emléktáblájának koszorúzását, valamint Makovecz Imre „…összekötni az eget és a földet…” című tárlatát nyitják meg. A pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok koncerteznek az ünnep alkalmából 19 órától, majd Bogdán Zsolt színész Ady-estjére várják az érdeklődőket.
Szombathelyen az Agorában 19 órától ünnepi műsor keretében adják át a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző polgárok kitüntetéseit, de Mosonmagyaróváron is ekkor köszöntik a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért-díjjal kitüntetetteket a Fehér Ló Közösségi Házban és Komáromban szintén ma adják át a Komárom Város Kultúrájáért díjat.

Ezen a napon adják át a Márai Sándor-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat és a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, valamint a közművelődés minőségfejlesztéséért járó Minősített Közművelődési Intézmény Címet és a Közművelődési Minőség Díjat, a legjobb szolgáltatást nyújtó könyvtáraknak a Minősített Könyvtár Címet, Kolozsvárott pedig az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat.

 


CÍMKÉK:

Esemény