Sikerlista a Kódexből

A Kello Kódex Könyváruházában idén ősszel is tankönyvekből, iskolai segédkönyvekből fogyott a legtöbb. A dolog persze érthető, hiszen a Kódex nem pusztán könyváruház, de tankönyvcentrum is, ennek megfelelően évtizedek óta a budapestiek legfontosabb tankönyvbeszerzési központja.

 Tankönyvek az élen

Így érthető, ha a Kódex toplistájának első harminc helyén kizárólag tankönyveket, feladatlapokat, munkafüzeteket találunk. Nyelvtan és helyesírás tankönyvek, alsó tagozatos olvasókönyvek, ábécés kötetek, földrajz, illetve történelmi atlaszok, matematikai feladatlapok, vezetik a sort. Előkelő helyre került a kizárólag a Kellonál beszerezhető függvénytáblázat, amelybe akkor is érdemes belelapozni, ha nem találjuk lenyűgözőnek a számok világát. Ez az összefoglaló ugyanis végre érthetően és igen látványos korszerűséggel vezet körbe a matematika alapjainál.

A tankönyves sikerlistát azonban kár lenne közölni, mert az élboly gyakorlatilag napról napra változik, valószínűleg attól függően, hogy egy-egy szülő, vagy tanár, miféle bevásárló listával érkezik a Kódexbe.

János Vitéz és Nyilas Misi
Természetesen a tankönyvek és oktatási anyagok mellett a kötelező és ajánlott irodalmak is nagy mennyiségben fogynak szeptember és október folyamán. Az alábbi listában csupán az az elgondolkodtató, hogy mondjuk, Petőfi elbeszélő költeménye miért fogy ilyen elképesztő mennyiségben. A több generáció óta, kötelezően olvasott szöveg hogyhogy nincs ott minden család könyvespolcán? És persze ez a kérdés a top tíz kötelező és ajánlott kiadvány számos kötetére vonatkozhat.
Íme, a lista:
1.    Petőfi Sándor: János Vitéz         
2.    Fekete István: Tüskevár
3.    Markus Zusak: A könyvtolvaj
4.    Thomas Mann: Tonio Kröger, Halál Velencében
5.    Jana Frey Stubner: Kutyás történetek
6.    Szabó Magda: Abigél
7.    Lázár Ervin: Gyere haza, Mikkamakka!
8.    Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
9.    Erich Kästner: A két Lotti
10.    Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Az elmaradhatatlan Coelho
Más tekintetben a Kódex értékesítési toplistája az általában jellemző értékrendet mutatja. A sorozat élén a brazil lektűrmágus, vagy a mágikus lektűr közelmúltban megjelent kötete áll, szorosan a nyomában Ken Follet új regénye, és így tovább, és így tovább. Pedig az ember azt gondolná, hogy abban a könyvesboltban, amely az ország egyik legszélesebb kínálatát nyújtja, nem ugyanaz a sikerlista, mint máshol. De úgy látszik, az ember rosszul gondolná…
1.    Paulo Coelho: Házasságtörés
2.    Ken Follett: Az örökkévalóság küszöbén
3.    Fábián Janka: Koszorúfonat
4.    Danielle Steel: Hatalmi játszma
5.    D Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka
6.    Dragomán György: Máglya
7.    Wilbur Smith: A sivatag istene
8.    Grecsó Krisztián: Megyek utánad
9.    David Baldacci: King és Maxwell
10.    Yrsa Sigurđardóttir: Emlékszem rád