Megnyílt a Frankfurti Könyvvásár

Megnyílt a 66. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója.
A vásáron száz országból hétezer kiállító vesz részt, ami három százalékkal kevesebb, mint tavaly. A csökkenés a könyvpiaci koncentráció következménye. A rendezvény minden korábbinál nemzetközibb, a német kiállítók aránya már csak harmincöt.

Minden napra világsztár

A vasárnapig tartó vásárra 280-300 ezer látogatót – olvasót és szakmabelit – várnak. A kiállítók csaknem háromezer rendezvényt szerveztek. A programok szerdán kezdődnek és minden napra jut több világsztár.
Az első napon például bemutatja új – magyarul Az örökkévalóság küszöbén címmel megjelent – kötetét Ken Follett, aki az Évszázad-trilógia befejező részéhez a magyarországi rendszerváltás történetét is tanulmányozta, és szerepel a kötetben Németh Miklós volt miniszterelnök is.
Ugyancsak szerdán lesz Frankfurt vendége a kereskedelmi statisztikák alapján legsikeresebb brazil író, Paulo Coelho, aki a vásár üzleti klubjában az igazgatóval, Jürgen Boosszal beszélget a könyvek világának jövőjéről.

Kiadók könyvek nélkül

A Frankfurti Könyvvásár a szakma fejlődését meghatározó trendek bemutatására törekszik, ami a kiállítók és szponzorok, támogatók összetételében is tükröződik. A könyvszakma eddigi legmélyebb átalakulásának, a nyomtatott könyvek és a digitális kiadványok világának összeolvadásának jele, hogy számos kiállító – köztük sok ázsiai cég – nem is nyomtatott könyvekkel foglalkozik, hanem mobil eszközökön olvasható kiadványokkal vagy videojátékokkal, filmekkel. Az átalakulást jelzi az is, hogy az egyik fő szponzor – az úgynevezett innovációs partner – a leginkább az okostelefonokról és táblagépekről ismert Samsung, az egyik kiemelt partner pedig a főleg számítógépeket és nyomtatókat gyártó Hewlett-Packard.


Nyolcszáz magyar újdonság
Magyarországot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése képviseli nemzeti standdal – írta a Távirati Iroda. Az MKKE közleménye szerint a társkiállítókkal együtt nyolcszáz, külföldön is figyelmet érdemlő magyarországi és határon túli újdonság bemutatásával adnak képet a magyar könyvkiadás aktuális terméséről, hangsúlyosan bemutatva a magyar irodalom, a gyermekkönyvkiadás és a társadalomtudomány kínálatát.
A magyar megjelenés másik fő koordinátora a Balassi Intézet stuttgarti kulturális intézete, amely irodalmi programokat is szervez. A szerző részvételével mutatják be a többi között Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című munkájának és Tóth Kinga költő All machine című kötetének német kiadását.