Lengyel nemzeti olvasási akció

Magyarországon most éppen a Facebookon hömpölygő verslavina hívja föl a figyelmet az olvasás örömeire, de létezik olyan kezdeményezés is, ami a tíz kedvenc könyv címének közzétételére buzdít. Azután akadnak állami, könyvtári, iskolai programok is, melyek így, vagy úgy, de a könyvek, az irodalom, az olvasás köré szerveződnek. Évről évre érdeklődéssel követett felmérés és rendezvénysorozat a 2005-ben elindított Nagy Könyv, melynek célja az ország legnépszerűbb regényének megtalálása, valamint az olvasás népszerűsítése. Hasonló kezdeményezés egyébként Angliában és Németországban is van.
A minap Lengyelországból érkezett hír egy hasonló, ám rendkívül ötletes könyves programsorozatról.


Az elnök olvas
Bronisław Komorowski lengyel államfő nyitotta meg szeptember 6-án a varsói Szász Kertben az idei „nemzeti olvasási akciót”. A programot egyébként maga Komorowski kezdeményezte 2012-ben. Az elnök elképzelése az volt, hogy évente egy alkalommal az egész országban nyilvánosan olvassanak el egy-egy kiemelkedő lengyel szépirodalmi alkotást. Az akció célja az olvasás népszerűsítése, az irodalmi nyelv ápolása és a nemzeti identitás erősítése. Tavaly Adam Mickiewicz (1798-1855) műveit, két éve pedig Aleksander Fredro (1793-1876) A bosszú című komédiáját olvasták fel a lengyel nemzeti olvasási akció keretében.

Sienkiewicz történelmi trilógiája
Ebben az esztendőben Henryk Sienkiewicz Magyarországon is jól ismert, híres trilógiáját fogják Lengyelország-szerte nyilvánosan olvasni.
„Az első lengyel irodalmi Nobel-díjas, Henryk Sienkiewicz (1846–1916) történelmi trilógiája – Tűzzel-vassal, Özönvíz és A kislovag – egyesíti a hazafiságot a természet szeretetével, a drámaiságot a humorral” – írta a lengyel államfő az akcióban való részvételre buzdítva internetes oldalán. „A trilógia a sokszínű és sokkultúrájú Lengyelországot ábrázolja, a lengyel nemzeti törekvéseket és vágyakat juttatja kifejezésre, a lengyel katonai és szellemi győzelmek krónikája, lengyelek nemzedékeit formálta, máig viták és értelmezések tárgya” – állapította meg. Emlékeztetett, hogy a trilógia célja „a szívek erősítése” volt a három részre osztott Lengyelország időszakában. „A közös olvasás jó alkalom arra, hogy a jól ismert szöveget újraolvassák, és mai szemmel újraértelmezzék” – vélekedett.

Korhű öltözetben
Az idei akcióban nagyvárosok és kisebb települések egyaránt részt vesznek. Wrocławi villamosokon és buszokon korhű öltözetet viselő önkéntesek fognak felolvasni részleteket az Özönvízből, a tengermelléki Słupskban helyi és távolsági autóbuszokon kivetítőkön olvashatják az utasok Sienkiewicz műveit. Az akció keretében koncertek is lesznek lengyel romantikus szerzők műveiből.
A Varsó Białołęka kerületében lévő fegyintézetben, akárcsak az elmúlt évben, a rabok és a börtönőrök is részt vesznek a felolvasásban. Másutt képtárban vagy óvodában tartják a nemzeti felolvasást. Mińsk Mazowieckiben „maratoni” olvasást rendeznek, amellyel a jelenlegi Guinness-, valamint a tavalyi, tizenegy órás lengyel rekordot szeretnék megdönteni.

Varsóban az államfő és felesége kezdte az olvasást, amelyet híres lengyel színészek – köztük a magyar filmekből is ismert Daniel Olbrychski – folytatott. Mindegyikük ötven percig olvasta fel a regények egy-egy részletét.