Tíz filmes könyvtár

Találkozzunk a könyvtárban! – javasolja jelmondatával az október 13-án kezdődő Országos Könyvtári Napok. Persze a hatalmas könyvespolcok között rengeteg érdekesség történhet. Igaz, nem mindig és nem mindenkivel. Ám például Indiana Jones, Harry Potter, vagy Henry Higgins professzor olyan alakjai a filmtörténetnek, akik nem képzelhető el könyvtár nélkül, akikkel – hogy, hogy nem – éppen a könyvtárban történik valami rendkívüli.
Hogy velünk mi történhet, ha ellátogatunk a legközelebbi bibliotékába, azt persze előre nem tudhatjuk, de – a nagy filmek tanúsága szerint – tulajdonképpen bármi megtörténhet…

My Fair Lady

A My Fair Lady többszörös Oscar-díjas amerikai filmmusical 1964-ben bemutatott, George Cukor rendezésében, mely George Bernard Shaw Pygmalion című színpadi művéből készült. Története szerint Higgins nyelvész professzor fogadást köt egy barátjával, hogy bárkiből tökéletes angolsággal beszélő hölgyet farag. Így az elképesztően csúnya kiejtéssel beszélő Eliza Higgins házába költözik, ahol kezdetét veszi a beszédtanulás. A tanítás helyszíne természetesen a könyvtárszoba.

Szépség és a Szörnyeteg
A Szépség és a Szörnyeteg című egész estés amerikai rajzfilmről sem kell sokat írni, hiszen a történetet alighanem mindannyian hallottuk, olvastuk gyermekkorunkban. A szörnyeteg kastélyában azonban lenyűgöző könyvtárterem található. Persze rajzolni könnyű… Igaz, ma már alighanem a legtöbb filmes könyvtárat rajzolják…

Buffy, a vámpírok réme

A Buffy, a vámpírok réme egy amerikai filmsorozat, amelyet 1997-ben kezdtek vetíteni, és 2003-ban fejeződött be. A történet egy lányról szólt, aki misztikus hatalom birtokába kerül: ő lesz a Vadász, akinek feladata megvédeni az emberiséget a vámpíroktól és más démonoktól. A sorozat számos jelenete egy csodálatos könyvtárban játszódik.

Ki vagy, doki?

Egy másik sorozatban is komoly szerepet játszik a könyvtár. A Ki vagy, doki? című brit televíziós sci-fi sorozat rejtélyes főszereplője, a Doctor nevű időutazó bejárja az időt és a teret, különféle problémákat megoldva és kalandokba keveredve.

Szellemirtók

Természetesen nem hiányozhat a könyvtár a Szellemirtók című filmből sem, annál is kevésbé, mivel a cselekmény egy New York-i Közkönyvtárban indul. A bibliotékában paranormális jelenségek zajlanak, ezért három ismert parapszichológust hívnak, hogy vizsgálják ki az esetet.

A múmia

A múmia című amerikai kalandfilm története szerint az egyik főszereplő, Evelyn Carnahan angol könyvtáros és hobbi-egyiptológus, a kairói múzeum könyvtárában dolgozik, s így természetesen a könyvtárban kezdi el vizsgálgatni azt a dobozkát, amely azután minden kaland forrása lesz.

Harry Potter

A Harry Potter sorozat történetét nyilván nem kell felidézni, annyira közösmert a regényfolyam is, a filmfeldolgozás is. A történetben többször is fölbukkan a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola titkokkal teli könyvtára.

A klónok háborúja

A Csillagok háborúja sorozat nem arról híres, hogy rejtélyes könyvtárakban nyomoznak titkos tudás után a szereplők, ám egy alkalommal mégis megjelenik egy igen szép bibliotéka. A klónok háborúja című epizódban, a Jedi templom könyvtárában zajlik egy-két fontos beszélgetés.

A rózsa neve

Természetesen nem hiányozhat ebből a felsorolásból Umberto Eco világsikerű könyve, A rózsa neve című regény alapján készült zseniális film döbbenetes könyvtára sem. Már csak azért sem, mert Baskerville-i Vilmos középkori nyomozása végül elvezeti a középkori helyszínelőt az apátság könyvtárába, ahol minden kiderül…

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
A végére hagytam egyik személyes kedvencemet, Indiana Jones lenyűgöző kalandjainak egyikét. Az utolsó kereszteslovag című remekmű szerint Indy apja eltűnik egy könyvtárból, s csak egy római számokat tartalmazó papírfecni marad utána. A könyvtárban, Indy rájön, hogy a lovag sírjának valahol az épület alatt kell lennie…


CÍMKÉK:

Könyvtár