A nemzeti könyvtár új otthona

A budai palotaegyüttes felújítását is felügyelő L. Simon László, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára a minap azt nyilatkozta, hogy napirenden van az Országos Széchényi Könyvtár új otthonának a megtalálása. A nemzeti könyvtárat a város frekventáltabb pontjára szeretné telepíteni a kormányzat, s ami igaz, igaz, az OSZK meglátogatása kisebb kirándulással ér fel.
Természetesen az embernek meglódul az agya, amikor felmerül, hol lehetne a komoly létesítmény új otthona. És, ha már nekilódult az elme, meg nem állhatom, hogy össze ne szedjem legjobb ötleteimet.

Balettintézet

Nagyjából egy évvel ezelőtt nyilvánosságra került egy Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor között elhangzott beszélgetés, amelyben a miniszterelnök felvetette az Állami Balettintézet egykori épületének visszaszerzését. Tény, hogy a kilencvenes évek óta üresen álló Dechsler-palota régóta szomorú mementója sok elhibázott, megfeneklett privatizációnak. A csodálatos belvárosi épület méltó otthona lehetne az Országos Széchényi Könyvtárnak.

Az Operaházzal szemben, pár saroknyira a Zeneakadémiától, a könyv- és zenekultúra központja lehetne a környék. Ráadásul a közelmúltban kialakult vigalmi negyednek is szinte a kellős középén található a palota, azaz könyvtárban végző egyetemisták mindjárt leöblíthetik a munkát a közeli Jókai téren, a Gozsdu udvarban, a népszerű romkocsmákban.

Még irodalmi hagyományok is kötődnek a palotához, hiszen 1901-ben a földszinten működő kávéházban alakult meg a Fészek Klub. Itt ismerkedett meg Krúdy Gyula első feleségével. Egy legenda szerint itt táncolt utoljára Jókai nyilvános helyen. És ugyancsak itt működött 1906-tól a Muskátli asztaltársaság, amelynek tagjai az Operában fellépő híres művészeket előadás után megvendégelték. A társaság vendégül látta Mascagnit, Puccinit, Leoncavallót és Ibsent.
A palota elkeserítő állapotát a Kép-tér blog dokumentálta.

Postapalota
A Szél Kámán tér mellett álló hatalmas postapalotával kapcsolatban ugyan nem találtam irodalmi érdekességekre, de tény, hogy az épület 2008 óta üresen áll. A hírek szerint szállodát akarna benne nyitni az új tulajdonos, de úgy tűnik, nem kapkodnak a beruházással.
A gyalogos főbejárati porta az épület méreteihez képest igen szerény, az emeleti folyosókon szinte teljesen egyforma irodák sorakoznak. A legfelső szinten az ebédlő és az igazgatói dolgozószoba vagy inkább rezidencia található kandallóval, innen nyílik egy hatalmas tetőterasz is, ami a Vár felé néz.
Talán a belső udvar lefedése után kialakítható lenne egy igazán reprezentatív épület, és alapos átépítést követően volna alkalmas otthona a nemzeti könyvtárnak.
Tény, hogy a palota nagyon jól megközelíthető, s még az eredeti épülethez is közel van.
A képek egy része a szeretlekmagyarorszag.hu oldalról származik.

Tőzsdepalota
Bár a legújabb hírek szerint már elkezdődött a Tőzsdepalota felújítása, s ha minden igaz, 2017-ben már be is költözhetnek az első bérlők a kialakítandó luxusirodaházba, azért ma még eljátszhatunk a gondolattal, mi lenne, ha a Szabadság térre költözne az OSZK.
Egy ilyen döntésnek elsősorban politikai üzenete volna: kifejezné, hogy a kormány a börze, illetve a televízió helyett a kultúrát, azon belül is a könyvkultúrát, a hagyományos írásbeliséget tartja fontosnak.
A viszonylag csendes, bár nem a legjobb közlekedésű téren álló palota mindenképpen reprezentatív otthona lehetne a nemzeti könyvtárnak, bár a rendszeres olvasók többsége alighanem idegenül mozogna a bank negyed szívében…
Az átépítés kezdeteiről a portfolio.hu közölt tudósítást.

Nyugati pályaudvar

Többször fölmerült már a Nyugati pályaudvar alapos átépítésének, illetve megszüntetésének gondolata. A legmerészebb tervek szerint a vasútfogadás egy föld alatti, a metróhoz is kapcsolódó állomáson történne, míg a nagy múltú épület új funkciót kapna. De, hogy miféle funkciót, az nem csak Budapesten kérdés. Számos nagyvárosban szüntették meg a centrumba befutó vasútvonalakat, és az üresen marad pályaudvar sorsát nem mindig sikerült megnyugtatóan rendezni.

Az azonban semmiképpen nem kérdés, hogy a hatalmas üvegcsarnokban döbbenetes könyvtárat lehetne kialakítani. A tervezők kreativitásától – és persze a rendelkezésre álló költségvetéstől – függően igazi világszám lehetne a magyar nemzeti könyvtár új otthona. Bár ennél drágább otthontalálást nehéz lenne elképzelni.

Bálna
Ha már a hatalmas üvegcsarnok eszembe jutott, tulajdonképpen miért ne költözhetne az OSZK a kihasználatlan Bálnába? A Duna partján, a nagy egyetemek tőszomszédságában álló, és remekül megközelíthető épület funkciója jelenleg igen nehezen behatárolható. Az üzletek, kávézók sora jobbára üres, mint ahogy többnyire üresen tátong a hatalmas üvegkupola beltere is. Úgy tűnik, hogy az építészeti szempontból lenyűgöző alkotás funkcionális fiaskó: nem alkalmas arra, amire szánták.
De talán az Országos Széchényi Könyvtár új otthonaként – közel a Nemzeti Színházhoz és a Művészetek Palotájához – értelmet nyerne a Duna partján nyújtózkodó Bálna.

A képek a balnabudapest.hu felületről származnak.

Üvegcsarnok alatt

Ha már két olyan lehetőség is adódott, amelyben üvegkupola alá kerülhetne a nemzeti könyvtár, ide másolok néhány képet a Rotterdam közelében építendő könyvtár látványtervei közül, mert az üvegcsarnok alá emelt könyv-piramis valóban lenyűgöző építmény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CÍMKÉK:

Könyvtár