Új részletek Douglas Adams tollából

Alig múlt el a május 25-i Törülközőnap – amelyen törülköző viselésével emlékeznek meg az angol íróról rajongói – Douglas Adams igazi regénybe illő fordulattal lepte meg olvasóit. Dacára annak ugyanis, hogy a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényfolyam szerzője 2001-ben, 49 évesen végleg elhagyta bolygónkat, most mégis új regényrészletekkel gyarapodhat az útikalauz széria.

Megtalált kézirat
A bombasztikus hírt Jem Roberts, Douglas Adams életrajzának írója a minap közölte a BBC-vel. Nyilatkozatában az életrajzíró elmondta, hogy a Cambridge-i Egyetem archívumában megtalálta Douglas Adams ötrészes regényfolyama egyik részének vázlatait, amelyeket az író elvetett. A most fellelt kéziratok hamarosan meg is jelennek a készülő a The Frood című életrajzi kötetben.

Új kezdetet akart
Jem Roberts szerint Az élet, a világmindenség, meg minden első változata briliáns volt, tele vicces karakterekkel és jelenetekkel, Adams végül mégis félbehagyta. „Sokan azt gondolták, kidobta a kukába az eredetit, de kiderült, hogy nem, itt van az egyetemen" – magyarázta Roberts a BBC-nek.
Adams egyébként tizenhat fejezetet írt Az élet, a világmindenség, meg minden című könyvhöz az útikalauz sorozat harmadik részéhez, de félbehagyta és elvetette, majd újrakezdte az egészet.
Arra a kérdésre, hogy az író vajon miért dobta el a kétharmad rész kész könyvet, Roberts azt válaszolta, hogy Adams akkoriban szakított barátnőjével, ami megviselte és új kezdetet akart.
A Cambridge-i Egyetemhez került archívumában egyébként  a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvből kimaradt részek is felbukkantak, amelyek a szeptemberben megjelenő életrajzi kötetben szintén megjelennek. „Két rövid részletről van szó" – mondta Roberts.

Kultúrateremtő sorozat
A Galaxis útikalauz stopposoknak először rádiójátékként lett népszerű a BBC-n 1978-ban. Az első kötet 1979-ben jelent meg, amelyet aztán még négy követett: a Vendéglő a világ végén, Az élet, a világmindenség, meg minden, a Viszlát, és kösz a halakat!, a Jobbára ártalmatlan, és a Ja, és még valami...
A sorozat egyes kötetei megjelenésük óta rendkívül népszerűek, kultúrateremtő, kultúratükröző könyvei az ezredforduló évtizedeinek.