Könyvheti elismerések – állami különdíjasok

A 85. Ünnepi Könyvhét alkalmával ismerte el a magyar írók legjobbjait a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A szervezet mellett azonban állami különdíjakat is kaptak az elismertek.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elismerései mellett különdíjakat is átvehettek a kiemelkedő gyermekkönyv, szépirodalmi, tudományos írók az Ünnepi Könyvhéten.
Áder János köztársasági elnöki kitüntetését A magyar művészet a 19. században - Építészet és iparművészet (Osiris) című kötet érdemelt ki. Mellette miniszterelnöki különdíjat kapott Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna és Zsembery Ákos könyve, A történeti Műegyetem - The Historic Campus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) műve, valamint a főpolgármester különdíjjal jutalmazta Hermann Rückwardtot Budapesti építészeti tanulmányok (Terc) című könyvének köszönhetően.
Az Antall József Emlékdíjat idén Katona Tamás és Ráday Mihály kapta Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei (Corvina) című kötettel, míg a Tamás László Emlékdíjjal Ali Mafoma (Jámbor Judit) A paradicsom zöldje (Scolar) című könyvet jutalmazták.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkotói különdíját Békés Rozi kapta a József Attila: Csoszogi, az öreg suszter (Scolar) című művének illusztrálásáért, valamint Gyulai Líviusz Berecz András: Angyalfütty (Berecz Bt.) című kötetének díszítéséért és Vargha Balázs a Látszóbeton - Látványbeton (Terc) műben folytatott munkájáért.
Mindemellett pedig közönségdíjban részesült József Attila Csoszogi, az öreg suszter (Scolar) című könyve.