A pápai Könyv őr

Pápán ezentúl nem lehet azzal érvelni, hogy mire ideértem bezárt a könyvtár, ezért nem tudtam időben visszahozni a kikölcsönzött köteteket. Pápán ugyanis ilyesmi nem fordulhat elő. Mármint nem olyasmi, hogy bezárjon a könyvtár, hiszen ma még viszonylag kevés nonstop bibliotéka működik az országban, de az nem történhet meg, hogy a késlekedő olvasó ne tudja határidőre visszavinni a köteteket.

A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár ugyanis - mint arról a Pápa Ma beszámolt - éjjel-nappal fogadja a visszaérkező könyveket. A kötetek átvételéről egy szellemes szerkezet, pontosabban egy láda, vagy valami ehhez hasonló szerkezet gondoskodik, amelynek megfelelő ajtaján be lehet helyezni a könyvet. Még azt is kimódolták az ötletes szerkezet megalkotói, hogy miként tud egymás után több könyvet fogadni a doboz, annak ellenére, hogy eltart egy ideig, míg a becsúsztatott könyveket a helyére rakja a szerkezet.
A Könyv őrnek elnevezett fogadóállomás a könyvtár bejárata mellett áll, így amikor a késve érkező olvasó szomorúan konstatálja, hogy immár nem úszhatja meg büntetés nélkül, nos, akkor szeme a Könyv őrre téved, és örvendezve adhatja vissza a kölcsönkönyveket. Mindazonáltal – mint arra a szerkezet felirata is felhívja a figyelmet – a Könyv őr használói nem ússzák meg a büntetést, ha késésük nem csupán néhány perc, néhány óra, hanem több hét, ne adj isten, több hónap.