Holdbéli Biblia

A Reuters híre szerint a Heritage Auctions aukciósház árverésén 75 ezer dollárért, azaz közel 17 millió forintért ütöttek le egy mikrofilmre rögzített Bibliát. Az egyesült államokbeli Dallasban május 14-én aukcióra bocsátott filmdarabot, a Föld legritkább könyvei között tartják számon. A most elárverezett kötet mikroszkóppal olvasható, és egyike azoknak a könyveknek, amelyek 1971-ben az Apollo-14 fedélzetén sikeresen landoltak a Holdon.

4x4 centis cellulózlapocska
Az árverés több értékes darabja is az Apollo-12 űrhajósa, Alan Bean személyes gyűjteményéből származott, közöttük a miniatűr, mintegy 4x4 centis cellulózlapocska. „Ez az apró mikrofilm teljes egészében tartalmazza a világ egyik legismertebb Bibliáját, az 1245 oldalas, angol nyelvű Jakab király-féle változatot" – nyilatkozott Michael Riley történész, a Heritage Auctions aukciósház munkatársa.

Az Apollo Hívők Ligája
Azt azonban mindenképpen el kell mondanunk, hogy miképpen került a holdra a Szentírás. Nos, a mikrofilmre rögzített könyveket annak idején a NASA-alkalmazottak által létrehozott egyesület, az Apollo Hívők Ligája készítette. Az ő ötletük volt, hogy az űrhajósok az emberiség első holdutazásán a „Isten szavát” is magukkal vigyék. Így aztán a mini-könyvekkel telepakolták az első Holdra induló űrhajót, és várták az eredmény.  Jim Lovell, az Apollo-13 parancsnoka azonban hiába vitte magával az 512 bélyeg nagyságú filmecskét, a küldetés – Isten szavával, vagy Isten szava nélkül – kudarcot vallott. Az űrhajón bekövetkezett robbanás miatt a szent könyvek 1970-ben nem jutottak el a Holdra, csupán megkerülték azt.

Isten szava Holdat ér
Az űrben jár szent szövegek egy részét, a visszatérést követően elajándékozták, s így a mikrofilmen őrzött kötetekből több példány került magas rangú állami-és egyházi méltóságokhoz.
Valakinek azonban eszébe jutott, hogy a terv mégiscsak az volt, hogy a Holdra röpítik a szentírást, így a megmaradt mikrofilmek közül mintegy száz darabot belegyömöszöltek Edgar Mitchellel, az „Antares” nevű holdkomp pilótájának zsebébe.
1971-ben a küldetés sikerrel zárult.  Az Apollo-14 fedélzetén. „Isten szava” Holdat ért. A holdon-járt Bibliákból azonban mára csak egy tucat maradt. A most elárverezett kötet egyike ennek a tizenkét könyvnek.