Fogyasztható kötetek

A közelmúltban az a hír járta be az internetet, hogy „iható könyvet” hozott forgalomba a Water is Life nevű jótékonysági szervezet. A hír persze a szó szoros értelmében nem igaz, hiszen a könyv nem iható, szemben azzal, amit most bemutatunk: ez a könyv valóban ehető.

Víztisztító lapok
Az úgynevezett iható könyvben a víz tisztításával kapcsolatos információkat szedtek össze az alkotók, ám a kötet érdekessége nem ez, hanem az, hogy a könyv lapjai vízszűrőként használhatók.
A kötetet megjelentető Water is Life azt tervezi, hogy a különleges könyvet India, Afrika és Kína azon részein terjesztik majd, ahol a tiszta víz hiánya komoly problémákat okoz. A szervezők azt remélik, hogy kiadványuk révén a vízhiányos térségek lakói megtanulhatják, miért fontos a víztisztítás, és elsajátíthatják az életadó ital tisztításának fortélyait. Ebben a könyv is segíti majd a rászorulókat, hiszen a húsz oldalas kötet lapjai nagyjából egy-egy hónapig használhatók a víz szűrésére.

Ehető oldalak
A magasztos elgondolással párhuzamosan egy német designcég kevésbé nemes céltól vezettetve, ám valóban fogyasztható könyvet alkotott. A Korefe szakácskönyve maga a recept és az étel is egyben, hiszen – amint az a képeken látható – a lasagna-készítés tudományát tésztalapokra nyomtatták. Aki követi az utasításokat, a szakácskönyv végére érve egy szép adagforró, sajtos lasagnával lesz gazdagabb.

Könyv a tepsiben
A termékleírás szerint: „Ez az első és egyetlen szakácskönyv, amelyet el lehet olvasni, meg lehet főzni és végül el lehet fogyasztani. A 100% friss tésztából készült kötet mindent tartalmaz, ami a klasszikus lasagnához kell, tudást és tésztát, igaz a paradicsomot, a besamelmártást és a darált húst még hozzá kell adni…”
Az egyedi szakácskönyvet egyébként nem kívánja forgalomba hozni a Korefe designcég, a kötet csupán, mint egyfajta projektkülönlegesség szerepel a vállalkozás portfoliójában.