A világ legnagyobb könyvtárai

Bár a korszerű felfogás szerint a könyvtár nem könyvraktár, hanem egyfajta információs pont, tudásbázis, közösségi tér, azért akárhogyan is nézzük, a könyvtár legfőbb jellemzője mégiscsak az, hogy sok könyvet kínál olvasásra. Tehát minél több a könyv, annál nagyobb a könyvtár. E logika mentén most bemutatjuk a világ tíz legnagyobb könyvtárát. A meghökkentő adatokat a worldbiggest.net honlap számára Pranab Patel gyűjtötte össze.

1. Kongresszusi Könyvtár, Washington DC
A világ legnagyobb könyvtára egyértelműen Washington DC-ben a Kongresszusi Könyvtár, amely jelenleg három épületben fér el.  A hatalmas gyűjteményben könyvek, fotográfiak, térképek, kéziratok és egyéb dokumentumok találhatók. A világ legnagyobb könyvtárában több mint 33 012 750 kötetet őriznek, s ennek alapján a Library of Congress természetesen a Guinness rekordok könyvében is szerepel.  A washingtoni Kongresszusi Könyvtárat egyébként 1800. április 24-én hozták létre, s így ez az intézmény a legrégebbi nemzeti kulturális szervezet az Egyesült Államokban.

2. Kínai Nemzeti Könyvtár, Peking
Kínai Nemzeti Könyvtár nem pusztán a világ második legnagyobb könyvtára, de egyúttal Ázsia legnagyobbja is. Gyűjteménye több mint 28 980 777 könyvből és mintegy 12 millió folyóiratból áll. A könyvtárat 1909. április 24-én alapították, s ma a kínai irodalom legnagyobb gyűjteményét őrzi.

3. Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára, Szentpétervár
Jelenleg a könyvtár több mint 20 millió könyvet őriz, melyeknek egy része nem orosz nyelvű. Érthető ez a sokszínűség, hiszen amikor 1714-ben a könyvtárat létrehozták, az Orosz Birodalomban számos nemzetiség élt, s az akadémia könyvtára a különböző népcsoportok tudását is őrizni akarta.
(Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy a Pranab Patel állításával szemben más adatok szerint Oroszország legnagyobb könyvtárai a következők: Orosz Állami Könyvtár, Moszkva: több mint 30 millió kötet, Állami Szaltikov-Scsedrin Könyvtár, Szentpétervár: 28,5 millió kötet, Orosz Tudományos Akadémia könyvtára, Moszkva: 12 millió kötet, Lomonoszov Egyetem Állami Könyvtára, Moszkva: 6,6 millió kötet. A szerk.)

4. Kanadai Nemzeti Könyvtár, Ottawa
A Kanadai Nemzeti Könyvtárat 1953-ban hozták létre89 millió dollárt költséggel, s gyűjteménye több mint 18,8 millió könyvet tartalmaz. A Könyvtár a kanadai múlt őrzője, a nemzeti emlékezet intézménye. Itt őrzik egyébként az észak-amerikai kontinens egyik legidősebb nyomtatott könyvét, Josephus Flavius, első századi történész, egy 1470-ben kiadott kötetét.

5. Német Nemzeti Könyvtár, Frankfurt
A Német Nemzeti Könyvtár polcain több mint 18 500 000 könyv sorakozik. Két érdekes gyűjteménye is van a könyvtárnak.  Az egyik a második világháborúhoz kapcsolódik. A gyűjtemény arra törekszik, hogy minden világháborús kiadvány, propagandaanyag megtalálható legyen itt, bárhol is jelent meg eredetileg. A másik érdekesség a hatalmas zenei gyűjtemény, amely nem pusztán hanganyagokat őriz, de több mint 200 000 zenéhez kapcsolódó kiadványt is.

6. British Library, London
A hírneves British Library 1753-ban épült, s ezzel a világ egyik legidősebb könyvtára. Gyűjteménye több mint 16 000 000 könyvet tartalmaz. Érdekessége a könyvtárnak, hogy miközben az állomány nő, addig a polcokon álló könyvek száma folyamatosan apad. A furcsa ellentmondás a határozott digitalizálásnak köszönhető, amelynek következtében a papír alapú kiadványok száma ma már csak tizennégymillió. 

7. Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára, Moszkva
Az 1969-ben épült könyvtár több mint 13,5 millió könyvet őriz. Ám ebben az esetben az őrzés a szó szoros értelmében is igaz, hiszen a könyvtárba nem léphet be akárki. Bejárása csak a tagoknak lehet, mégpedig attól függően juthatnak el a különböző elzárt területekre, hogy milyen szintű a tagsági igazolványuk. A könyvtárnak jelenleg ötszáz tagja van, s az oroszok szerint ez a rendszer a könyvek, és a tudomány különleges tiszteletéről árulkodik.

8. Harvard Egyetem Könyvtára, Cambridge
A Harvard Egyetem Könyvtárát 1638-ban alapították, s ezzel az Egyesült Államok első könyvtára lett. Jelenleg több mint 13 100 000 könyv közül válogathatnak az egyetemisták, illetve mindazok, akik ide látogatnak.

9. Vernadsky Országos Tudományos Könyvtár, Kiev
A könyvtárat 1919-ben hozták létre és a folyamatos fejlesztés eredményeként mára már több mint 13 millió könyvet pakoltak fel polcaira a szorgalmas ukrán könyvtárosok. 

10. New York Public Library, New York
New York város Nyilvános Könyvtára 1895-ben született, s a Kongresszusi Könyvtár mögött a második legnagyobb közkönyvtár az Egyesült Államokban. A Harvard Egyetem Könyvtára ugyanis nem közkönyvtár, hanem egyetemi intézmény. New York Public Library állománya több mint 11 millió kötet.

 

CÍMKÉK:

Könyvtár