Gyermek- és ifjúsági irodalom szak indul a Károlin

Ősztől gyermek- és ifjúsági irodalom szakirányú továbbképzés indul a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán. A képzésre elsősorban azoknak a jelentkezését várják, akik a könyvkiadás virágzó üzletágában szeretnének elmélyült szakmai ismereteket szerezni.
 
Piacbarát képzés
A képzés az egyetem részéről jó érzékkel felvállalt kezdeményezés, hiszen a hazai könyvpiaci mutatók egyértelműen azt tükrözik, hogy a gyermekkönyvkiadás és értékesítés az ágazat húzóereje. 
A Károli Gáspár Egyetemen indított új szakképzés elsősorban azoknak kínál lehetőséget, akik a gyermek- és ifjúsági irodalomhoz kötődő intézményrendszerben, könyvtárban, gyermekkönyvtárban, gyermekkönyvkiadásban szeretnének elhelyezkedni, esetleg szakmai előrelépést tenni. Természetesen a közművelődés szélesebb területein, színházban, filmgyártásban, művelődési házakban, illetve a közoktatásban dolgozó szakemberek is megbízható, korszerű tudást szerezhetnek az egyetem ősszel induló továbbképzésén.
 
Tartalmas tudás
A képzés anyagát böngészve, feltűnő, hogy azok számára is vonzó tudást kínál a program, akik nem szakemberei a témának, csak egyszerűen érdeklődnek a gyermek- és ifjúsági irodalom iránt, például azért mert szülőként átfogó tudás birtokában szeretnék nevelni gyermekeiket.
A programban megjelennek a gyermekkönyv-kultúra hagyományos és újabb műfajai, a gyermek- és ifjúsági irodalom története, elmélete, szociológiája és lélektana. A képzés hallgatói megismerkedhetnek a műfordítás, a műkritika, a kiadói szerkesztés elméletével és gyakorlatával. De tanulnak majd az irodalmi és a kulturális élet különböző területeiről, a kortárs irodalmi kultúra jelenségeiről és az irodalom és média kapcsolatairól. A képzés a gyermekirodalommal, gyermekkultúrával foglalkozó intézmények működésének jobb áttekintésében is igyekszik segítséget nyújtani, és természetesen nemzetközi példákat is bemutatva áttekintést ad a gyermek- és ifjúsági irodalom külföldi jelenségeiről, folyamatairól, intézményeiről, programjairól. 
 
Adatok, határidők, információk
Aki mindezek után kedvet kapott a képzéshez és szeretné, ha egy esztendő múlva oklevélben a „gyermek- és ifjúsági irodalmi szakember” szakképzettség szerepelne, annak a következőket kell tudnia:
Jelentkezési határidő: 2014. május 31.
A képzés tervezett kezdete: 2014. szeptember
A képzés önköltsége: 90 000 Ft /félév
A képzés időtartama: 2 félév
A képzés gyakorisága: félévente 5-6 alkalom, kéthetente péntek és/vagy szombat
A képzés helyszíne: 1088 Budapest, Reviczky utca 4.
Jelentkezés módja: elektronikus jelentkezési lapon, amely az alábbi linkről érhető el: http://www.kre.hu/btkfelveteli
A csatolandó dokumentumokat postai úton kell eljuttatni az egyetem részére: oklevélmásolat, motivációs levél.
Postacím: KRE BTK Gyermek- és ifjúsági Irodalom Kutatócsoport (GYIIK) 1088 Budapest, Reviczky utca 4.
Információk: Sasné Simon Edit (Tanulmányi Osztály, szakirányú továbbképzések). Tel.: +36 (1) 483 28 82; e-mail: simon.edit@kre.hu.
További információ: hermann.zoltan@kre.hu , bodiss.tamasne@kre.hu , pasztorcsori@gmail.com