Frankfurter Buchmesse – A könyvszakmai csúcsbörze

Nemzetközi jelentőségű könyvfesztiválokat bemutató sorozatunkban ezúttal visszatérünk Európába és a Frankfurter Buchmesse eseményéről mesélünk olvasóinknak. Az idén október 16-ával kezdődött négynapos fesztivál éppen jubilált, hiszen 2024-ben volt 75 éves.

Frankfurter Buchmesse 2024 /kép forrása/

Üzlet, ötlet, párbeszéd

A Frankfurter Buchmesse egy könyvszakmai csúcsbörze, melyről a rendezők így erősítettek meg: „A Frankfurter Buchmesse arra törekszik, hogy ügyfeleink kulcsfontosságú üzleti eseménye legyen, biztosítva számukra a sikerhez szükséges összes összetevőt. Ezt úgy érjük el, hogy tájékoztatjuk őket a fontos trendekről és témákról, lehetővé téve kapcsolatukat az adott piacok fontos szereplőivel, és mindenekelőtt segítjük őket az innovatív üzleti modellek kialakításában a könyv- és médiaiparban.” Látható tehát, hogy ez a fesztivál valójában tényleg nem az a talán klasszikusnak mondható könyvvásár, könyvparádé, hanem inkább a könyvkiadók bensőséges, szakmai tobzódása. A rendezvény komplexitását mutatja, hogy az a nemzetközi és társadalmi-politikai eseményekről folyó viták egyik legfontosabb színtere a világon, legalábbis ezt állítják magukról. Nekem nagyon úgy tűnt, hogy a legtöbb könyvfesztiváltól eltérően, itt, akarom mondani: ott, Frankfurtban összehozták azokat az embereket, akiknek üzletük az ötleteket, konstruktív párbeszédet kínáltak az úgynevezett, bár konkrétan meg nem nevezett „sürgető kérdésekről”, melyek mellett találkozókat szerveztek a résztvevőknek azokkal, akiknek más a véleménye. Persze ez így nagy széles merítés, én gyanítom, hogy a különböző interaktív előadásokkal, vitákkal, társadalmi párbeszédekkel a buchmesse intenzitását kívánták növelni, ami bizonyára sikerült is. 

Szerzők, kiadók és olvasók találkoztak Frankfurtban /kép forrása/

Túlpolitizált találkozó

Mint minden nyugati könyvünnepnél, úgy itt is, a frankfurtinál is nagy hangsúlyt fektettek az úgynevezett magatartási kódexre, mely a széleskörű elfogadás, tolerancia, nyitottság jegyében tartalmazta a résztvevők és látogatók számára a verdikteket. Akinek már-már amolyan agymosás-szerű érzése lenne, az nem téved, ez a németországi esemény nem véletlenül lett ilyen túlpolitizált, mely nyugati trendről már számos elemzés született. Erről a folyamatról a szervezők így fogalmaztak: „A Frankfurter Buchmesse egy olyan fórum, ahol több mint 100 országból érkező emberek békében és biztonságban találkozhatnak egymással – a jelenlegi feszültséggel teli világhelyzet ellenére. (…) Ebben az összefüggésben a Frankfurter Buchmesse szeretné hangsúlyozni a véleménynyilvánítások sokféleségét bizonyos társadalmilag releváns témákban.”

Egy különleges tér a fesztiválon /kép forrása/

Tarka kínálat

A nem is kissé jellegzetesen német, még lazaságában és nyitottságában is kimaxolt szigorral működtetett fesztiválon sokféle program várta a közönséget. Így a már említett előadások hosszú sora, melyen könyvkiadók, szerzők, szerkesztők, kereskedelmi szakemberek és persze a közönség találkozott egymással, illetve szórakozási lehetőségek, úgy, mint koncertek, felolvasások, színpadi előadások, gyerekeknek szóló foglalkozások tarkították a fesztivált. A rendezők közel harminc külön helyszínt, színpadot, illetve termet biztosítottak a különböző tematikáknak. Így szerepelt például a Frankfurti Nemzetközi Színpad, az ARTS+ Színpad, A szavak központja, a Szerzői Színpad, az Ázsia színpad, a Független kiadók olvasási zónája, a Frankfurti Gyerekfesztivál, az Új Felnőtt Színpad, a Mesterkurzusok terme vagy az Ukrajna terem. Természetesen a könyvek vására sem maradt ki, aki szeretett volna, az a bőség zavarával kellett, hogy megküzdjön Frankfurtban. 

A fesztivál honlapja rendkívül sok információt tartalmazó, de számomra kissé túlbonyolított oldal volt, amihez mintha valamiféle mérnöki szaktanfolyamot kellett volna elsajátítani ahhoz, hogy mindent megtaláljak. (Nem végeztem el a „képzést”.)