Brooklyn Book

Jelenetős, érdekes, népszerű nemzetközi könyvfesztiválokat bemutató sorozatunkban ezúttal a Nagy Almába, s azon belül is Brooklynba kalauzoljuk el olvasóinkat, ahol a 2006 óta tartandó és az igen jónevű Brooklyn Book Festivalt mutatjuk be. A rendezvény idén szeptember 22-étől 30-áig tartott, benne olyan egyéni részekkel, mint az Irodalmi Piactér, a Virtuális Fesztivál Nap vagy a Gyermeknap.

A rendezvény az írók, kiadók és persze az olvasók találkozója volt /kép forrása/

Amerikában semmi nem lehetséges befogadás-szlogen nélkül

„A Brooklyni Könyvfesztivál (BKBF) küldetése, hogy megünnepelje a kiadott irodalmat és egy olyan irodalmi kulturális közösséget neveljen olyan programokon keresztül, amelyek különféle korú és hátterű olvasókat művelnek és összekötnek helyi, nemzeti és nemzetközi szerzőkkel, kiadókkal és könyvkereskedőkkel. Ennek érdekében a Brooklyni Könyvfesztivál eredeti, menő, okos, változatos és befogadó programokat dolgoz ki, és ingyenes irodalmi, kulturális eseményeket mutat be.” A fenti gondolatokkal várta a közönséget New York legnagyobb ingyenes könyvfesztiválja, a Brooklyn Book Festival, mely hasonlóan sok más ilyenhez, egy ünnepi irodalmi hét során kötötte össze az olvasókat a helyi, nemzeti és nemzetközi szerzőkkel és kiadókkal. 

Ha kicsit pikírt szeretnék lenni, akkor azt is írhatnám, hogy „ha egy könyvfesztivált láttál, akkor mindet láttad”, de ekkor nem lenne igazam, hiszen – azon túl, hogy persze, írók és könyvkiadók találkoznak mindegyiken az olvasókkal – minden egyes ilyen eseménynek saját karaktere van, már csak a rendezvénynek otthon adó város, nyelv, kultúra miatt is, vagyis, tényleg nincs két egyforma könyvfesztivál. A BKBF például abban vált sajátossá, hogy – igazodva New York kulturális változatosságához – minden itt élő nép és kultúra felvonul és bemutatkozik. Emellett természetesen arról is ismert – miként írják –, hogy „a fesztivál elősegíti a szerzők közötti kreatív párbeszédet, új irodalmi hangokat és bejáratott szerzőket mutat be, és az irodalmi közösséget szolgálja azzal, hogy jól látható platformot biztosít a szerzők és a kiadók munkájának.” 

A Brooklyn Book Festival /kép forrása /kép forrása/

Sokszínű városrész sokszínű fesztivál

A fentiek alapján már nem meglepő, hogy a fesztivál hitvallása, mottója a „menő, okos és sokszínű”. Ennek kapcsán is érdemes rákeresni a Brooklyn szócikkre a netlexikonban. Ott többek között így írják le ezt a 250 négyzetkilométeres, 2,7 millió lakosú new york-i városrészt: „Brooklyn saját, globálisan kozmopolita légkört alakított ki, amely erőteljes és növekvő demográfiai és kulturális sokszínűséggel bír az olyan mutatók tekintetében, mint a nemzetiség, a vallás, a faj és a lakóhelyi partnerség.” Jelentős számú zsidó, kínai, karibi, spanyol, orosz, ukrán, lengyel, olasz, arab, illetve muszlim, ír, dél-ázsiai, görög és afro-amerikai származású ember él itt, illetve fontos jelleg, hogy Brooklyn a művészek és a hipsterek kedvelt otthona is. Nem tudtam megállni és megnéztem azon nevek listáját, akik New York ezen városrészének szülöttei, lakói voltak, illetve jelenleg is azok. A többszázból tényleg csak a mintavétel igényével írom le Woody Allen, Isaac Asimov, Mel Brooks, Steve Buscemi, Busta Rhymes, Al Capone, Andrew Dice Clay, Danny Devito, Richard Dreyfuss, Bobby Fischer, Jay-Z, Michael Jordan, Harvey Keitel, Norman Mailer, Eddie Murphy, Lou Reed, Carl Sagan, Barbra Streisand, Mike Tyson, Walt Whitman nevét.

Szójátéknak se rossz a Brooklyn /kép forrása/

Best of Brooklyn

A fenti krédó, mottó egyik fontos jelképe a Best of Brooklyn-díj minden évben olyan szerzőnek ítélik oda, akinek a munkája a legjobban példázza Brooklyn szellemiségét. A rendezvény természetesen a virtuális térben is megjelenik, így a világon bárki élőben vagy felvételről is követhette, követheti a különféle programokat, előadásokat. A fesztivál ide vonatkozó kiemelt eseményei között megtaláljuk „Az ételek és a receptek víziói”, „Az együttélés túlélése”, „A személyes és kollektív történetek írása”, „A mesterséges intelligencia és az író barátsága”, az „Óda a tiszteletlenséghez” vagy az „Erőszakos új földek” című előadásokat. Nem kevésbé volt tömény élményzuhatag a Gyermeknap programsor, ahol a Képeskönyv-színpaddal, a Fiatal olvasói színpaddal, az előadási színpaddal, a műhelyteremmel és az alkotók területével a családok egész napos felolvasásokat, workshopokat, előadásokat, könyvdedikálásokat és művészeti projekteket élvezhettek kedvenc szerzőkkel és illusztrátorokkal.

A BKBF  honlapja egy rendkívül információgazdag felület, ahol a rendezvényről, illetve annak múltjáról, jelenéről minden megtudható. Ami ebből kis ajánlóból kimaradt, azt ott mind megtalálják az érdeklődők. Mindenesetre felhívom a figyelmet a Videótár szekcióra, ahol valamelyest fel lehet szippantani a rendezvény egészének hangulatát, szellemiségét, üzenetét.