A bestsellerszerzők amerikai könyvfesztiválja

Nemzetközi kitekintést adó, öt földrész könyvfesztiválját bemutató sorozatunk folytatásában az Egyesült Államok fővárosában tartandó The Library of Congress National Book Festivalra kalauzoljuk el olvasóinkat. Ennek a rendezvénynek fő jellemzője, hogy azon bestseller szerzőkkel és műveikkel találkozhat a közönség, de persze emellett számos más oldalát is megvillantották az irodalomi életnek az idén augusztus 24-én tartott eseményen.

kép forrása

20 éve létezik az amerikai The Library of Congress National Book Festival, mely ez idő alatt folytatott működésével elérte, hogy az Egyesült Államok egyik legrangosabb könyvfesztiválja legyen, olyan rendezvény, melyre a legtöbb médium reagál, és amelyről a televíziók, nyomtatott és online sajtó is csak szuperlatívuszokban beszél vagy tudósít. A rang persze nemcsak jogokkal és előnyökkel, de kötelezvényekkel, kötelességekkel is jár, amit a The Library of Congress National Book Festival pontosan tudnak és el is végeznek. Idén is így volt ez augusztus 24-én, amikor felidézték a kezdeteket honlapjuk, ahol ezt olvashatjuk: „A fesztivált 2001-ben alapította Laura Bush és a Kongresszus akkori könyvtárosa, James H. Billington. Az első fesztivált 2001. szeptember 8-án rendezték meg, és Mrs. Bush volt a tiszteletbeli elnöke, ezt a pozíciót 2008-ig töltötte be.” A folytatásban arról is beszámolnak, hogy a rendezvény miként fejlődött, s miként vált az ország első számú ilyen típusú eseményévé, amiben bizonyára nagy löketet adott, hogy az egykori first lady volt az egyik alapító. 

A fesztivált több helyszínen tartották már eddig, így kongresszus könyvtárában, majd a Capitol Hill épületeiben, illetve magában a Capitolium kertjében is helyet kapott már. Egy időben a Washingtoni Kongresszusi Központ adott otthont az eseménynek, illetve most 2024-ben ugyanide tértek vissza a szervezők, a szerzők és a kiadók is. 

A fesztivál honlapján arról is olvasni lehet, hogy a kezdetektől miként nőtt a látogatók száma, így amíg az első években több tízezer, addig például 2019-ben például már 200 ezer volt a látogatók száma. Ahogy e ponton mókásan írják: „A szerzők részvétele is drámaian megnőtt: Míg az első fesztiválon nagyjából 40 szerző vett részt, a 2015-ös Országos Könyvfesztiválon több mint 175 szerző vett részt.” A fesztivált működését magánadományozók és vállalati szponzorok finanszírozása teszi lehetővé, akik osztják az helyszín, a Kongresszusi Könyvtár elkötelezettségéről szóló hitvallását az olvasás ügyének fontossága iránt. A The Library of Congress National Book Festival-on többek között ezek a szerzők voltak jelen, akik nemcsak dedikáltak, de az író-olvasó találkozókon hosszabb-rövidebb előadásokon nyilvánultak meg: Sandra Cisneros, Tamron Hall, James Patterson, Doris Kearns Goodwin, Max Greenfield. Ők a kiemelt szerzők voltak, de mellettük több tucat író, költő, publicista volt jelen, hogy találkozzon az olvasókkal.