Kastély ajándékba

Igazi szenzációnak ígérkezik egy új, történelmi regény sorozat, melyet annak kiadója már most „borítékolhatóan kiemelkedően sikeresnek” jósolt. Bán Mór Kastély című epikus szériájáról a könyvet Kárpáti Gábor Csabával, a kötetet gondozó Hitel Kiadó igazgatójával, a regényfolyam helyszínének számító Gödöllői Királyi Kastély révén annak igazgatójával, dr. Ujváry Tamással és magával a szerzővel készült három interjú leglényegesebb mondatait helyeztük szemlézésünkkel egy csokorba.

kép forrása

Bátran vágott be a kiadó az új regényfolyam gondozásába

Kárpáti Gábor Csaba, a Hitel Kiadó igazgatója nagy reményekkel és tervekkel vágott neki az általa vezetett kiadóval Bán Mór új történelmi regénysorozata gondozásának. A startkő, az első rész megjelenése, melyről az igazgató többek között így fogalmazott: „Nekünk, magyaroknak van egy valós Gödöllői Királyi Kastélyunk valós személyzettel, valós tulajdonossal/tulajdonosokkal – és itt most nem szeretnék spoilerezni az első részből – és olyan történelmi szereplőkkel, akik tényleg megfordultak, laktak a kastélyban. Bán Mór sorozata borítékolhatóan azért lesz kiemelkedően sikeres, mert igaz történeteken keresztül úgy szól hozzánk, hogy az egyéni sorsok drámáját bemutatva – nem csöpögősen, nem kesergő hangnemben – tárja elénk a 48-as forradalomtól a II. világháború végéig terjedő időszakunkat.” A Hitel Kiadó első embere arról is beszélt a Kastély ajándékba című nyitóregény kapcsán, hogy a Sisi királyné nevével fémjelzett korszak, mindenestül igen népszerű a magyar olvasók körében, mondhatni megunhatatlan téma, melyről a hazai érdeklődők szívesen olvasnak újabb és újabb regényeket. 

kép forrása

A regény helyszíne valós, ezért nagyon benne van

Talán nem olyan szokványos, de valahol mégis csak teljesen logikus dolog, hogy történelmi regények létrejöttét, kiadását támogatja a megírt történetben szereplő helyszínt gondozó intézmény. Bán Mór Kastély ajándékba című új műve esetében éppen ez történt, a Gödöllői Királyi Kastély rövid időn belül beállt a neves szerző új regényét támogatók, segítők sorába. A pártolás történetéről, okairól az intézmény vezetője, dr. Ujváry Tamás adott interjút. Ebben többek között elmondta: „Bán Mór regénysorozatát is ugyanezen okok miatt támogatjuk; hogy szórakoztató formában adják át mindazon történeteket, melyekre joggal lehetünk büszkék. Egy regénysorozat olvasása lehetővé teszi, hogy a hölgyek és az urak, a fiatalabbak és a már régebb óta fiatalabbak, a történelemben jobban és a kevésbé járatosak is elmerülhessenek a gödöllői kastély lenyűgöző múltjában. A múltunk megismerése ugyanis élvezetes dolog, legalábbis az lehet, főképp egy jól megírt regénysorozat formájában.” dr. Ujváry Tamás azt is hangsúlyozta, hogy Bán Mór regénysorozata azon elveknek is megfelel majd, melyek a kastélyintézmény programjaiban is megnyilvánul: játékosan közvetíteni a komoly tudást. Az igazgató rámutatott: „A kastélyt középpontba állító regény ezt a vonalat viszi tovább. Könnyed stílusú, a nagyközönség számára is élvezhető, de nívós regények születnek, ragaszkodva a történelmünk tényeihez, és mindenekfelett a magyar szemponthoz – Bán Mór korábbi munkáit ismerve ez garantáltnak tekinthető.”

Kép forrása

Párhuzamos regényszériákban utazó író

A történelmi regények újkori mestere, Bán Mór kulisszatitkokat is eláruló interjújában egyebek mellett a regény-sorozatokhoz való vonzódásáról is beszélt. Ez annak kapcsán lett téma, hogy az író a Kastély-széria mellett, azzal párhuzamosan folytatja a Hunyadi-sorozatot is, mely így együtt bizonyára nem kis feladat. Mint a szerző ezekről elmondta: „Az írónak is szüksége van kikapcsolódásra, felüdülésre. A Hunyadi sok-sok ezer oldala mellett számomra az nyújt felüdülést, hogy más korokba kalandozhatok el. Jó, A fekete sereg mondjuk marad a Hunyadiak korában, hiszen Mátyás király legendás hadseregének egy különleges alakulatát, annak kalandjait mutatja be. Ezt is imádom írni, de a Kastély igazán merész kitekintés ebből az időszakból. Különben az ötlet nem új, egyes terveket az írók nyilván évekig, akár évtizedekig érlelgetnek magukban.” Bán Mór elárulta, hogy a Kastély-regényekben a létesítményben egykor dolgozó inasok, kertészek, komornyikok, szakácsok, tehát a személyzet lesz a főszereplő, valahol egy kicsit úgy, mint a Csengetett Mylord? vagy a Downton Abbey történetekben. Az íróval készült beszélgetésből az is kiderül, hogy az első kötet talán Gödöllő legromantikusabb korszakával nyit, azaz amikor Sisi és Ferenc József megkapják a kastélyt. És hogy Sisi mennyire nem elcsépelt történelmi, irodalmi alak, arról maga Bán Mór fogalmazott meg pár gondolatot. „Sisi időszaka Gödöllő egyik fénykora volt, hiszen épp ennek a monarchiabeli békés időszaknak a kontrasztja lesz megdöbbentő és izgalmas, ahogy szélvész gyorsasággal söpör végig a történelem az egész országon. Ugyanakkor megindító ez a korszak önmagában is” – mondta az író.