Ilyen volt az idei ComicCon

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Budapest Comic Con-t hazánkban. A tengerentúlon már egészen kultikus magasságokban van a rendezvény, amely hála a világszerte megdöbbentően tágas képregény-, fantasy- és sci-fi-rajongó szubkultúrának, folyamatosan veti meg a lábát Európában is. A 2022-ben lezajlott első hazai találkozóról mi is beszámoltunk, most pedig lássuk, mennyit változott a rendezvény hangulata és arculata azóta, valamint, hogy mi várta az ideire kilátogató érdeklődőket.

Kép forrása

A tartalom a régi, a méretek újak

A 2022-es első Comic Con népszerűsége után nem volt kérdés, hogy az eseménynek lesz még folytatása. A kérdés inkább az volt, hogy az első rendezvény sikere az újdonság varázsában rejlett pusztán, vagy tényleg van egy ilyen népes hazai fogyasztóbázis, aki hajlandó pénzt áldozni arra, hogy egy teljes hétvégét töltsön el Batmannek, Gandalfnak vagy valamelyik Skywalkernek öltözve a teletömött Hungexpon sokadmagával. Nos, a harmadik Comic Con első napja után kétség sem férhet hozzá, hogy az utóbbi. A lelkes kilátogatók ugyanis azzal szembesülhettek, hogy kapunyitás után fél órával még mindig többkilométeres kígyózó sor állt a Hungexpo bejárata előtt, hogy végre megérkezhessen kedvenc karakterei társaságába. Akiknek azonban sikerült leküzdeni a kezdeti rémületet és kiállták a sorukat, hamar megnyugodhattak, ugyanis idén már három különböző csarnokban is helyett kapott a rendezvény, az elképesztő mennyiségű érdeklődő tehát kényelmesen tudta megtölteni a rendelkezésre álló helyet. 

Három csarnok, négy színpad, több, mint százhúsz kitelepült stand és persze többezer képregény. Az idei Comic Con érzésre abszolút képes volt szintet lépni és olyan tartalomdömpinggel elárasztani a kilátogatókat, hogy az embernek az volt a kívánsága bárcsak több helyen is lehetne egyszerre. Ahogy a tavalyi években, úgy idén is sikerült néhány nagy nevű sztárt Magyarországra csábítani, akik örömmel álltak rendelkezésre, ha rajongói kérdések megválaszolásáról, dedikálásról vagy közös fotózkodásról volt szó. Igaz utóbbi kettőhöz külön jegytípus vásárlása volt szükséges. Az idei rendezvény húzónevei az örök rosszfiú Eric Roberts (Batman a sötét lovag, Feláldozhatók), Clive Standen (Vikingek, Everest), Erick Avari (A múmia, Csillagkapu, A kismenő), Deep Roy (Star Wars, Star Trek, Charlie és a csokigyár), valamint a Trónok Harca egyik legikonikusabb karakterének, Bronnak a megformálója, Jerome Flynn voltak. 

Kép forrása

Programdömping

Azoknak, akik úgy döntöttek, hogy végighallgatják a hollywoodi sztárok előadásait, jelentős árat kellett fizetniük, ugyanis az idei Comic Conon elképesztő programdömping volt. Egy másfél órás előadás végighallgatása azt jelentette, hogy az illető lemaradt legalább két kvízről, amelyeken értékes nyereményeket lehetett nyerni, két párhuzamosan futó, amúgy szintén rendkívül izgalmas témájú előadásról, egy-egy erősen limitált kiadású képregény megvásárlásáról, néhány fotóról egy talpig páncélban sétáló rohamosztagossal (vagy magával a nagy Darth Vaderrel), egy tematikus karaktervonulásról, vagy két magyar képregényművész rögtönzött rajzversenyéről. És akkor még a megjelenés előtt vagy alatt álló videó- és társasjátékok kipróbálásáról, a több, mint egymillió darabból álló Lego Star Wars panorámáról vagy épp a Comic Con jelenséggel rendkívül szorosan összekapcsolódott cosplay versenyekről még szót sem ejtettünk.  

Furcsa és egyben fantasztikus módon azonban minden szervezett program elképesztő minősége ellenére a Comic Con hihetetlen élményisége mégsem ezekben rejlik, hanem a kilátogató emberek közös érdeklődési körére felhúzott nagyszerű közösségi élményében. A profi cosplayesek mellett ugyanis a „hétköznapi emberek” túlnyomó többsége sem volt rest egy-egy legendás karakter bőrébe bújni, ezek találkozása pedig számos izgalmas és nagyon vidám pillanatot hozott. Rengeteg mosolyt csalt az emberek arcára, amikor ifjú jedilovagok találkoztak a Birodalom képzett erőivel, Batmenek néztek farkasszemet Jokerekkel, vagy épp a Bosszúállók rettenthetetlen karakterei csaptak össze Lokival vagy Thanossal. Mindezt a semmiből improvizálva, a fennkölt pillanat hevében, minden szemtanú nagy-nagy örömére. 

Kép forrása

Az írott szóból sem volt hiány 

Minden remek pillanat ellenére azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Comic Con központjában mégiscsak a képregények állnak, képregényekből pedig bizony idén sem volt hiány. Természetesen a két óriás, a Marvel és a DC idén is ledominálta a mezőnyt, hiszen a legnagyobb érdeklődést továbbra is kedvenc szuperhőseink keltették. Számos magyar képregénybolt és kereskedés települt ki saját standdal, aminek köszönhetően a 300 forintos használt magyar nyelvű képregényektől, a többtízezer forintos keménykötetes A4-es méretű nagyfüzeteken át, a többszázezer forintos limitált kiadású amerikai darabokig mindent megtalálhatott az érdeklődő. A széles választék pedig nemcsak árban, de tartalomban is megmutatkozott. Személyes kedvenc talált kincsem egy angol nyelvű DC limitált kiadású történet, ahol a Detective Comics egyik legikonikusabb hőse, maga Batman áll össze egy nyomozásra a szintén legendás magasságokban létező Scooby Dooval és a Rejtély RT-vel. Igazán izgalmas kollaboráció, nem is lehetett otthagyni. 

A legnagyobb és leghíresebb franchiseok mellett azonban külön öröm volt, hogy a magyar képregényalkotók is megmutatták magukat, így olyan hazai kiadások, mint például a cyberpunk-fantasy Bloodlust, a Hurok, vagy épp a Sorapuff idén is elérhetőek és megvásárolhatóak voltak, sőt magukkal az alkotókkal is lehetőség volt beszélgetni vagy épp dedikáltatni egy-egy példányt. És akkor a számos egyéb képregényről (például a személyes kedvenceimről, az ikonikus retro Garfield sorozatról) még szót sem ejtettünk. Természetesen emellett rengeteg, főleg fantasy témájú regény is megvásárolható volt 20, vagy akár 50% kedvezménnyel, hála több kitelepült kiadónak is. A fantasztikus irodalom szerelmesei tehát be tudtak tárazni a következő Comic Con-ig, ami a hírek alapján már biztosan megrendezésre kerül 2025-ben is. A kinti tömeg, az izgalmas programok és a szinte maradéktalanul pozitív élménybeszámolók és tudósítások tekintetében pedig ez egyáltalán nem is meglepő.