Bódépánik Párizsban

A francia értelmiség attól tart, hogy az olimpia miatt eltűnhetnek a párizsi Szajna-part jellegzetes zöld bódéi, ahol az antikváriusok évszázadok óta kínálják portékáikat. A városi prefektus ugyanis biztonsági okokra hivatkozva arra kérte az árusokat, hogy a 2024-es nyári olimpiai játékok nyitóünnepsége előtt távolítsák el a standokat, amelyek a Szajnán megrendezendő megnyitó ünnepség láthatóságát is akadályozzák.

Kép forrása

Évszázados könyves hagyomány

A francia főváros évszázados hagyományához tartoznak a Szajna-parti antikvárius bódék. Kialakulásukkal, történetükkel a Könyvkultúra Magazin is foglalkozott. Az árushelyek 2021 óta a francia kulturális örökség részei, ami az első lépés az UNESCO-világörökség részeként való elismerés felé.

A jellegzetes Szajna-parti árusokra vonatkozó bouquinistes kifejezés 1789-től már fellelhető a francia szótárban, a tevékenység első szabályozása 1859-ben került sor: minden kereskedő jogosult évi huszonöt frank (ma már körülbelül évi száz euró) fejében egy bizonyos méretű partszakaszra, melyen jogszerűen végezheti tevékenységét. A jellegzetes zöld bódék 1891-től állnak a Szajna partján, azonos szabályok vonatkoznak rájuk, például zöld színűre kell őket festeni, hogy az utcaképbe illeszkedjenek. Illetve a méretük is szabályozott, hiszen 1930 óta, nem lehetnek magasabbak 2,1 méternél, hogy ne akadályozzák a kilátást. Természetesen a nyitva tartást is részletesen szabályozták, heti  négy alkalommal nyitva kell legyenek, napkeltétől napnyugtáig.

Kép forrása

El a kezekkel a bódéktól!

A prefektus döntése alapján ezeket a bódékat most el kell távolítani a Szajna partjáról, ami a turisztikai szezon kellős közepén drámai következményekkel jár az ott árusító antikváriusok számára, derül ki az Actu.fr cikkéből. Az intézkedésre természetesen felbőszítette a francia könyvbarátokat, több tucatnyi francia értelmiségi tett közzé felhívást a Le Monde-ban. Petíciójukban arra kérik az illetékeseket, hogy hagyják a könyvkereskedőket tovább árulni hagyományos, évszázadok óta kialakított helyükön. Hozzá teszik, a Szajna-parti bódésor a világ legnagyobb szabadtéri könyvesboltja és Párizs egyik legromantikusabb sétánya.

Mi pedig tegyük hozzá, a franciák joggal büszkék rá, hogy a Szajna az egyetlen folyó a világon, amely könyvespolcok között folyik.

Kép forrása

A civilizáció és a kultúra védelmében

A tiltakozó értelmiségiek nemcsak a prefektus döntését kifogásolják, de arra rámutatnak, hogy az előzetes egyeztetés nélkül hozott intézkedés semmiféle kártalanítást nem kínál fel a könyvárusoknak, s ezzel megfosztja a bouquinistes-ket bevételüktől, ellehetetleníti munkájukat, egzisztenciális válságba taszítja az antikváriusokat. Az elfogadhatatlan döntés ilyen módon azzal a veszéllyel fenyeget, hogy nem pusztán az olimpia idejére, de egyszer, s mindenkorra felszámolja a Szajna-parti könyves-sort.

Mindezek után nem is tűnik túlzó pátosznak, hogy a felhívást aláíró francia értelmiségiek a civilizáció és a kultúra védelmére hivatkozva kérik az illetékes hatóságokat, hogy engedélyezzék a párizsi könyvkereskedőknek, hogy könyveiket továbbra is a megszokott helyükön árulhassák mind a 2024-es olimpia teljes időszaka alatt, mind az év egyéb időszakában.

A petíciót két hét leforgása alatt több mint 66 ezren írták alá, ám egyelőre nincs foganatja.