Bombasiker zsákbamacska!

2022-ben talán már senkinek sem kell bemutatni a közösségi finanszírozás intézményét, sem annak zászlós hajóját, a Kickstartert. A platformot, amely a kreatív ötletből kézzel fogható valóságot teremt. Manapság gyakran jön velünk szembe egy-egy hír, hogy bizonyos projektek milyen erős pozitív visszhangot vertek, azonban az amerikai sci-fi és fantasy író, Brandon Sanderson mindenkit lekörözött, egészen új dimenziókat nyitva a „sikeres projekt” fogalmában. Bődületes pénzösszegek röpködnek, mindezek középpontjában pedig végre egy könyv áll. Pontosabban négy. 

Kép forrása

Meghalt a király! Éljen a király!

Azok, akik esetleg még nem barangoltak a Kickstarter ötletkínálatában, mindenképp tegyék meg, mert rendkívül izgalmas gondolatokkal és projektekkel találkozhatnak. Néhányról már mi is beszámoltunk korábbi cikkeinkben, úgy mint a nagy siker arató művészkönyvről ami nem művészeknek szól, két izgalmas témájú képregényről, vagy a személyes kedvencemről, a csirkék tollas bájait bemutató fotóalbumról. Ezekben a projektekben mind volt egy közös vonás: rendkívül nagy sikert arattak. Egyikük népszerűsége sem érhetett fel azonban azzal a diadallal, amit a Pebble Time okosóra tudhat magáénak, ugyanis a projekt megálmodói 2015-ben minden korábbai rekordot megdöntve, az eredeti ötszázezer dolláros célkitűzésüket messzemenően túlszárnyalva, kicsivel több, mint húszmillió dollárt kalapoztak össze az ötletük szerelmeseitől. Csak érzékeltetésképp: ez majdnem hétmillió dollárral több, mint a korábbi rekordtartó. 

Sokáig úgy tűnt, hogy ez a közösségi finanszírozás megdönthetetlen csúcsa, ám ekkor jött Brandon Sanderson és átírta a szabályokat. Ideája ugyanis nemcsak, hogy megdöntötte a Pebble Time rekordját, de alaposan feladta a leckét minden jövőbeli kihívónak. Sanderson projektje az eredetileg célnak kitűzött egymillió dolláros határt nevetségesen hamar, mindösszesen harmincöt perc alatt elérte, hogy fenntartva az eszeveszett lendületet, végül, több mint 41 millió dollárt kalapozzon össze. A termékeny fantasy író természetesen ezzel szinte minden létező Kickstarter rekordot magáénak tudhat. De ki is pontosan az új király? 

Kép forrása

A Kozmerum atyja

Brandon Sanderson amerikai származású sci-fi és fantasy író, akinek a neve nem új keletű a fantasy műfaj szerelmesei közt. Már első megjelent regénye, az Elantris is kimondottan pozitív kritikai visszhangot kapott, ám igazi hírnévre talán akkor tett szert, mint Robert Jordan halála után özvegye, Harriet őt kérte fel, hogy fejezze be egykori férje remekművét, Az Idő Kereke címet viselő fantasy könyvsorozat utolsó részét. Itt Jordan annyi jegyzetet hagyott hátra, hogy az egy befejező könyvből végül három lett, a történet azonban sikeresen lezárult.

Sanderson legnagyobb műve emellett a „Kozmerum” (Cosmere) névre hallgató univerzum megalkotása, amely különböző bolygókat és rendszereket foglal magába. Ezeken a bolygókon bár mind emberek laknak, teljesen különböző fejlettségi szinttel, kultúrával, mágiával és történetekkel rendelkeznek. Sanderson célja pedig az, hogy úgy meséljen el egymástól teljesen különállóan is értelmezhető történeteket, hogy azokban mégis megbújjon egy „nagyegész” történetszál az univerzumról. 

Az író szinte összes Kozmerumban játszódó könyve megjelent már egyébként magyarul is, legnagyobb sikere pedig talán a Ködszerzet sorozatnak volt. Ennek megfelelően Sandersonnak sikerült is kiépítenie saját rajongótáborát, ám legújabb észveszejtő sikere talán még őt magát is meglepte. 

Kép forrása

Ez bizony nagyon betalált 

Az író ugyanis úgy döntött, hogy legújabb könyveit saját kiadója gondozásában jelenteti meg, a közösségi finanszírozást segítségül hívva. Ennek megfelelően Kickstarterre feltöltött projektje lényegében arról szól, hogy ha sikerül összeszedni egymillió dollárt, elküldi a támogatóinak négy új könyvét. És hogy miről fognak szólni ezek a könyvek? Nos, itt érkezünk meg az igazán izgalmas részhez, ugyanis: nem tudni. 

Sanderson projektjében négy zsákbamacska könyvet lehet támogatni. Sem a témájuk, sem a történetük környezete, sem a címük nem volt kezdetben ismert, mindössze annyit lehetett tudni, hogy a négyből három a Kozmerumban fog játszódni, míg a negyedik valami teljesen más lesz. Aki ennek ellenére támogatta a projektet, azt valószínűleg a kíváncsiság és az íróba vetett hit táplálta, semmi más. A végeredményt pedig látjuk. 

Most már egyébként nincs teljes titok az új könyvek kapcsán, Sanderson ugyanis a „Titkos projekt 1-4” címet viselő könyvek mindegyikéhez feltett egy videót saját youtube csatornájára, amelyekben nemcsak, hogy leleplezi a soron következő mű címét, de felolvasást is tart belőle, így akit ez érdekel, már idő előtt válaszokhoz juthat. Fontos eleme a történetnek, hogy a négy könyv, amelyek megjelenését támogatni lehetett, már meg voltak írva, így az a része, hogy tényleg elkészülnek-e, legalább nem volt zsákbamacska. 

Ahogy minden projektnél Kickstarteren, úgy itt is a különböző összegű támogatásért cserébe különböző csomagokat kapunk viszonzásul. A legolcsóbb csomag 40 dollárnál kezdődik, ebben e-book formájában kapjuk meg a négy új regényt, míg a legdrágább pakkban az új történetek e-book, hangoskönyv és prémium minőségi nyomtatott könyv formájában is eljutnak hozzánk, különböző zsákbamacska Kozmerummal kapcsolatos ajándéktárgyak mellett. Ehhez azonban mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk az érdeklődőknek, ugyanis mindezért cserébe legalább ötszáz dollárral kellett támogatni a projektet. 

Kép forrása

Hogyan tovább?

Sanderson azt ígérte, hogy a támogatók 2023-ban jutnak majd hozzá az új regényekhez, minden negyedévben érkezik a következő. A kézhez kapott végeredmény tehát még odébb van, ugyanakkor a gyűjtés sikerének visszhangja biztosan el fog kísérni minket a következő esztendőig. Azok azonban, akik nem tudnak várni, az író Youtube-csatornáján tudnak szemezgetni a kiadott új és új infókból, felolvasásokból és beszélgetésekből. A vaskalapos rajongók mellett pedig a laikusoknak is egy rendkívül izgalmas kérdés lesz, hogy vajon Sanderson legújabb művei hogyan fognak megbirkózni az észveszejtő sikerrel, az ebből adódó reflektorfénnyel és felfokozott elvárásokkal. Erre a kérdésre azonban már csak 2023-ban fogunk választ kapni. Addig pedig nincs más hátra, mint büszkén a szívünkre tenni a kezünket, hogy lám ebben a felgyorsult, digitalizált világban is van még kereslet az írott szóra és a régimódi mágiára.  

A projekt Kickstarter oldalát ITT találja. Mi pedig zárógondolatként egy cseppnyi keserédes humorral csak annyit hagynánk itt, hogy a Tűz és Jég dala sorozat (ismertebb nevén a Trónok harca sorozat) szerelmeseinek javasoljuk, hogy ne kínozzák magukat az oldalon található videó megnézésével, ugyanis amikor Sanderson arról beszél, hogy a pandémia alatt felszabadult időt milyen tökéletesen fel lehet használni az íráshoz, ezt aláhúzva pedig pakolja ki az asztalra a jegyzettömegeket, többen a szívükhöz kaphatnak, hogy bár más fantasy írók is ilyen termékenyen töltötték volna az elmúlt két évet…