Irodalom éjszakája a Margitszigeten

Ismét rendhagyó világirodalmi sétára hív június 1-je és 3. között Budapesten az Irodalom éjszakája. A város és a világirodalom formabontó stílusban ad egymásnak háromestés találkozót a Margitszigeten.


Szimbolikus sziget

Az esték folyamán huszonöt ország huszonöt szerzőjének a „szigetek” témához kapcsolódó műveiből a Vígszínház színművészei olvasnak fel szemelvényeket, több esetben a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszíneken - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. „Nálunk, a színházban minden este irodalom éjszakája van, hiszen a dráma ugyanúgy annak a hatalmas csodának a szerves része, amit irodalomnak nevezünk. Keressük a kapcsolatot, a hidat más országok irodalma felé is” - idézte a közlemény Rudolf Pétert, a Vígszínház igazgatóját.

Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város egyéb kulturális sajátosságaira is felhívja a figyelmet. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, egyben az esemény fővédnöke szerint szimbolikus helyszín a Margitsziget. „Ahogy összeköti a Margit híd és az Árpád híd a Duna két partjával, Budával és Pesttel, úgy képez hidat az irodalom emberek és kultúrák - szigetek között” - idézik a közleményben.


Helyszínek

Az idei nyolc (a harmadik napon kilenc) helyszín között találjuk a Víztorony legfelsőbb szintjét, ahol a látogatók madártávlatból gyönyörködhetnek a város különleges látképében, vagy a nagy múltú Danubius Nemzeti Hajós Egylet hamisítatlan dunai hangulatot sugárzó Wesselényi Csónakházát (egyúttal a maga nemében utolsó működő úszó csónakház az országban), és klubházát, mely jobbára csak a klubtagok számára látogatható. 

A Budapest legrégebbi román kori emlékének maradványain épült Szent Mihály-kápolna, amely csupán a heti egyszeri misék alkalmával tárja ki kapuit, szintén a kevésbé könnyen hozzáférhető helyszínek listáját gyarapítja, akárcsak a pitypangos nosztalgiával kecsegtető Margitszigeti Gyermektábor. A Palatinus strand, a Margitszigeti Atlétikai Centrum vagy a Kisállatkert az irodalom szempontjából jelentenek szokatlan párosítást.

 A harmadik napi meglepetéshelyszín egy mozgó közösségi tér: Jónás - A hal, ami mindent tud. A dizájn-utánfutó formavilága és különleges belső terének kialakítása megidézi a hajók, vitorlások, ladikok testét, a cethal gyomrát.

A helyszíneken párhuzamosan zajló, félóránként ismétlődő felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni. A helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát. Az utolsó felolvasás 22 óra 30 perckor kezdődik.


Különlegességek

Az Irodalom Éjszakája programját idén ukrán irodalmi részlet is gazdagítja. „A legkevesebb, amivel szervezőként a közelben zajló háborúra reagálhattunk, az volt, hogy díszvendégként meghívtuk szomszédainkat” - hangsúlyozta Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom Éjszakája projektvezetője. Fókuszba kerül emellett az ázsiai irodalom is, amit a japán szöveg mellett dél-koreai szemelvény is megidéz.

Mindhárom napon lesz egy-egy felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára. A mozgásukban korlátozottak számára megközelíthető helyszínekről a programfüzet nyújt tájékoztatást. A regisztrált vak és gyengén látó érdeklődőket az önkéntes segítők külön csoportban kísérik el a felolvasások helyszíneire.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, 2016-tól minden évben megtartják. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary, a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete.

A programon történő részvétel ingyenes. További részletek az esemény honlapján és Facebook-oldalán találhatóak.