Csányi Sándor és Tenki Réka viszi színpadra Edit Éva Eger regényét

Könyves hírcsokrunkban egy újabb magyar könyvünnepről számolunk be, majd egy olyan bolíviai kezdeményezésről mesélünk, ahol a főszereplők azok a rabok, akik a börtönben többet olvasnak. Harmadjára egy holokausztregény színházi adaptációjára hívjuk fel a figyelmet, mely feldolgozásban a főszerepet Csányi Sándor és felesége játssza.

Kép forrása

Banki könyvelés

Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás lesz a címe annak a rendezvénynek, melyet a Pallas Athéné Könyvkiadóval és az MNB Arts & Culture-rel közösen szervez az MNB. A négy napos esemény első része május 7-én és 8-án lesz, a folytatást május 14-én és 15-én tartják. A programról kiadott jegybanki kommünikében az olvasható, hogy „az eseménysorozat két teljes napon át lehetőséget ad a könyvszakma, a szerzők, a szakértők és az olvasók személyes találkozására, a diskurzusra és a közösségépítésre.” Azt pedig már a könyvrajongók megszokhatták, hogy a magyar könyvvásárok, könyvbörzék mindig tartogatnak meglepetéseket, a különféle standoknál nemcsak a kiadók, de a legnagyobb írók, költők is megjelennek az eseményeken. Persze az MNB nem lenne az, ami, hogy ha a könyvesek mellett nem kínálna pénzügyi témákról szóló programokat. Így többek között ezen az új könyvünnepen lesznek interaktív pénzügyi edukációs foglalkozások is. A másik sajátos eleme lesz a rendezvénynek az a kiállítás, mely az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában lévő képzőművészeti gyűjteményét mutatja be az érdeklődőknek. A kiadott közleményben fontos üzenet található a végén: „A két hétvégén látogatható könyvbemutató események, ifjúsági és családi programok, pénzügyi és művészeti edukációs előadások, valamint az élőzenei koncertek ingyenesek, ám előzetes regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni május 5-ig, illetve május 12-ig ezen a linken lehet.

Kép forrása

Szabadulni is könyvvel könnyebb

Több hazai online orgánum is felkapta a színes hírek rovatába illő sztorit, melynek főszereplői azok bolíviai börtönökbe bezárt elítéltek, akik, ha többet olvasnak a hűvösön, akkor hamarabb szabadulhatnak. Az elsőre talán kissé bizarrnak tűnő hír hátterében a dél-amerikai ország büntetésvégrehajtási intézeteiben uralkodó túlzsúfoltság áll. Az alapinformációban az is megtalálható, hogy a szabadulást nem nagyobb, hanem kisebb mértékű idővel szerzik meg az olvasásban élen járó elítéltek. Tehát pár napról, pár hétről van szó csupán, de nagyon úgy tűnik, hogy a raboknak ez is számít.

A börtönöket fenntartó hatóság ezzel az akciójával egyfajta kísérletet végez, melynek egyértelmű célja, hogy a hosszú éveket a rács mögött töltő elítéltek legalább hasznosan töltsék el az időt. Az már más kérdés, hogy miként ellenőrzik, hogy az adott rab, tényleg elolvasta-e a börtönkönyvtárból kikért kötetet. Mindenesetre a programra 47 intézmény jelentkezett Bolíviában, és első körben több, mint 850 rab vállalta, hogy a mielőbbi szabadulás reményében nekiveselkedik az olvasásnak.

Kép forrása

Mengele és a lányka a színpadon

Csányi Sándor és felesége, Tenki Réka viszi színpadra a magyar származású holokauszt túlélő Edit Éva Eger népszerű regényét. A döntés című történet színházi adaptációjáról Csányi saját oldalán ezt írta: „Jelenleg ez a legfontosabb történet az életemben. Nemcsak azért fontos, mert Rékával ez az első közös színházi munkánk, hanem azért is, mert azt érzem, 47 éve arra várok, hogy elmesélhessem ezt a történetet.” Ez pedig nem más, mint hogy a 16 éves Edith Éva Eger Auschwitzba került, szüleit maga Joseph Mengele ölte meg. A hírhedt hóhér később arra kérte a lányt, hogy táncoljon a Kék Duna keringő zenéjére, amiért cserébe egy vekni kenyeret adott neki. Ez a bizarr kapcsolat végül nagy szerepet játszott a lány lágerből való menekülésében. A később pszichológussá lett Eger eldöntötte, hogy nem a bosszún gondolkodik és nem a gyűlölet fűti, hanem a megbocsátás, a regénynek tulajdonképpen ez a fő üzenete. Az, hogy a Csányi-Tenki párosnak miként sikerül megvalósítani a színpadon a drámát még egyelőre titok, de nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy megállapítsuk: bizonyára sokan érdeklődnek majd a darab iránt.