2021. Legjobb százszavasai

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, szerencsére a tavalyi év sem telt el 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat nélkül. A több, mint kétezer beküldött pályaműből pedig az ezúttal a Varró Dánielből, Janecskó Katalinból, Szemes Mátéból, valamint Szemes Botondból álló zsűri ki is választotta a legjobb három plusz egyet (a 18 éven aluli kategóriában külön nyertest hirdetnek). Lássuk tehát, hogy mely történetek nyűgözték le leginkább az ítésznégyest, vagyis melyek lettek 2021. legjobb százszavasai. 

Kép forrása

A 18 év alatti kategória győztese – Barabás Mikolt: A polgárpukkasztó lufi

A Városliget szélén állt egy idős árus, kezében egy nagy köteg színes, kerek léggömbbel. Még valamikor kora délelőtt történhetett az eset, mikor is egy kislány ugrándozott el vidáman az árus előtt, kezében egy rikító színű egyszarvút mintázó lufit szorongatva. A léggömbök eldurrantak, az árus pedig kis híján szívinfarktust kapott. 

Kép forrása

3. helyezett – Deák Dániel: Őszi szélben, Budapesten 

Őszi szélben, Budapesten
sétálunk a Duna-parton;
Duna-parton nedves kövek,
mossa őket széles folyó.

Széles folyó kettészeli,
kettévágja a fővárost;
a fővárost összekötik,
átívelik vashidakkal.

Vashidakkal gyógyítgatják
kettészakadt Budapestet;
Budapestet rendbe szedik,
sebes testén ragtapaszok.

Ragtapaszok, cérnaszálak:
sok kis ember egyensúlyoz,
egyensúlyoz őszi szélben;
mélyvíz felett akrobaták.


Kép forrása

2. helyezett – Novák Kitti: Antonio Banderas

Egyszer Antonio Banderas elsétált előttem a Nyugatinál. Nem ő volt az.

Kép forrása

1.helyezett – Fazekas Viktor: Telezöld 

Senki nem tudja, hogy pontosan hogyan, de egyszer csak a város összes piros lámpája zöldre váltott. Mégis, csodával határos módon senkinek nem esett baja. A körúti taxisok sosem látott előzékenységgel engedték a zebrára lelépni a kisnyugdíjasokat, miközben azok zergefürgeséggel szökkentek a túloldalra. Mivel a villamosvezetőknek nem kellett a fékbe taposni, a forgóban kapaszkodás nélküli emberek sem döccentek egymásnak. Még a Margit-sziget sorompói is dicsőn a magasba emelkedtek, ám sem a kíváncsi turistákat szállító busz, sem a kacagó apukák által hajtott nyikorgó bringóhintók nem ütköztek össze a kocogó emberekkel. A folyton rohanó város egy röpke pillanatra célba ért.

Forrás