Egy rossz és egy jó hír Erdélyből

Hiába remélték az erdélyi könyvbarátok, hogy végre nagyszabású könyves rendezvényen találkozhatnak, a koronavírus-járvány miatt Romániában bevezetett korlátozások következtében az idén is többnyire online zajlik majd a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A szervezők sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogyan lehet megtartani az idei könyvfesztivált Marosvásárhelyen.

Kép forrása

Lemondott randevú

A sajtótájékoztatót akár azzal is felvezethették volna a szervezők, hogy van egy jó hírem, meg egy rossz. Kezdjük a rosszal! Ennek elmondását Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke vállalta magára. Az elnök mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy utolsó pillanatban le kellett mondaniuk a november 11. és 14. között zajló könyvszemle nyilvános, vásári eseményét. Erdély legnagyobb könyvszemléjén a romániai korlátozások miatt a kiadók nem költözhetnek ki a standokra, az olvasók pedig csak online vásárolhatnak.

Káli Király István azt is elmondta, hogy a könyvszemle mindenkori célja az, hogy a szűk piacon élni kénytelen erdélyi kiadók és könyveik találkozhassanak az olvasókkal. Fontos lett volna, hogy a kiadók „lélegzetvételnyi oxigénhez” jussanak, mert az általa megkérdezett tizenhét erdélyi magyar kiadó által küldött válaszokból kiderült: tavaly harmincöt és hetven százalék közötti bevételkiesésük volt – fogalmazott a könyves céh elnöke. A tavalyi 26. könyvvásár után azonban sajnos idén sem tudják biztosítani az alkotók és az olvasók személyes találkozását, noha a járvány miatt eleve kisebbre tervezték az idei vásárt. Az előzetes elképzelések szerint csak huszonhét erdélyi és magyarországi kiadó vett volna részt a rendezvényen, a vásár területét is csökkenteni akarták, de azt nem gondolták, hogy a korábban megálmodott 240 négyzetméterről nullára fog apadni a vásártér.

Kép forrása

Kitart a Kulturális Központ

Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke ugyanakkor jó hírekről is beszámolhatott. Elmondta, hogy a korlátozások dacára sem nem kellett törölniük teljes mértékben a fizikai jelenléttel szervezett programokat, ami előrelépést jelent a tavalyhoz képest, így a vásár járulékos irodalmi és kulturális programjai látogathatók lesznek.    

Ilyen program Bogdán Zsolt színművész Saját Faust című előadóestje, amely az idén hetvenéves Markó Béla költő verseiből készült összeállítás. Ilyen a Marosvásárhely, az irodalom bölcsővárosa címmel tartandó irodalmi est, amelyen Demény Péter, Káli István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor vesz részt, s a beszélgetés moderátora Mészáros Sándor lesz. Ilyen lesz az az interaktív beszélgetés irodalomról és főzésről, amelynek meghívottjai Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia, Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián. Ilyen a Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordításai alapján készült És Rómeó és Júlia című előadás Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter szereplésével. És végül ilyen az az interaktív gyermekkoncert, amelynek előadója Bíró Eszter lesz.    

Kép forrása

Van mit követni

Természetesen a személyes jelenlétet megengedő programok mellett számos online rendezvény is várja, sőt már várta is az érdeklődőket. Makkai Kinga, a gyermekprogramok felelőse például arra hívta föl a figyelmet, hogy a kortárs irodalmat népszerűsítő vetélkedőjükbe több mint ezer gyerek kapcsolódott be. A verseny döntőjét ugyan a könyvvásáron szokták megtartani, de ezt az idén sem tehetik meg. Ezért az eddig beérkezett pályamunkák alapján hirdetnek győzteseket, a gyerekek pedig online találkozhatnak azzal a szerzővel, akinek a művét el kellett olvasniuk.

Hasonlóan a kibertérben lesz elérhető az a nagyszabású könyvszemle, amely idején naponta 12-től este 7-ig a könyvvásár Facebook-oldalán lesz követhető. Ugyanott egy irodalom- és olvasás-népszerűsítési kampány is indul, amelynek keretében szerzők számolnak be olvasmányélményeikről.

Ha tehát személyesen csak részben, online formában mégiscsak találkozhatnak írókkal, kiadókkal az erdélyi olvasók. És tegyük hozzá, az internetes jelenlétnek az az előnye is megvan, hogy Erdélyországon kívül is követhető a program. Én már lájkolom is könyvvásár Facebook-oldalát. Tegyék ezt önök is!